TOP50 – Könnyid László: Igazolódott, hogy van piaci értéke a szálláshely-minősítésnek

Szerző: Fucskó Hajnalka

Forrás: turizmus.com

 2023. március 29. 19:23

Kilencedszer mutatja be a Turizmus.com TOP50-es kiadványa a magyar turizmus meghatározó szereplőit. Könnyid László, a Magyar Turisztikai Minőségtanúsító Testület Nkft. ügyvezetője negyedszer szerepel a kötetben.

Kiadványunk idei újítása, hogy tevékenységi kategóriánként csoportosítottuk az ágazat szereplőit. A befektetők, a szálloda- és vendéglátóipar, valamint az utazási piac szereplői után most a szakmai szervezeteket vesszük sorra – a szerk.

*

Rendkívül intenzív évkezdet után, 2022 áprilisáig még a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) általános vezérigazgató-helyetteseként felügyelte mind a szakmai területet, mind a marketinget, majd őszig személyes szünetet vett ki, hogy több időt tudjon tölteni a családjával.

A sors kegyes lehetőségének tartja, hogy október 1-jétől a nemzeti szálláshely-minősítést lebonyolító Magyar Turisztikai Minőségtanúsító Testület (MTMT) Nkft. ügyvezetője lett, amelynek a felállításában korábban tevékenyen részt vett, emellett maradt az MTÜ-ben igazgatósági tagként. „Ott operatív ügyekben már nem veszek részt, turisztikai makrokérdésekkel foglalkozom és konzultatív jelleggel segítem az ügynökség működését azokban a folyamatokban – Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ, a vendéglátás integrációja, szálláshely-minősítés –, amelyek elindításában még aktív szerepem volt" – mondja megváltozott feladatairól Könnyid László. Részt vett az energiaválság kezelését célzó kormányzati ágazati intézkedések kidolgozásában is. Új pozíciójában a szálláshelyszektorban szerzett szakmai és az államigazgatás-irányítási tapasztalatát, valamint a szállodaszövetség volt elnökeként a szolgáltatók működési logikájának ismeretét egyesíti.

Könnyid László, a Magyar Turisztikai Minőségtanúsító Testület Nkft. ügyvezetője

Fotó:  MTÜ

Elégedetten nyugtázza, hogy 2022-ben az országban működő 45 ezer szálláshelyből több mint 19 ezer regisztrált az MTMT szálláshely-minősítő rendszerébe, és a testület összesen 7300 minősítést adott ki, ebből 6600-at magánszálláshelyeknek és egyéb szálláshelyeknek. „Messze a várakozásainkon felüli számban, a jogszabályban előírt regisztrációs határidő előtt jelentkeztek a minősítésre a magánszálláshelyek, ami igazolja azt az előzetes feltételezésünket, hogy van piaci értéke a minősítésnek."

A jelentkezési kedvet fokozta egy, az adminisztrációt tovább csökkentő informatikai fejlesztés is: december közepétől már az NTAK felületéről is elindíthatják a minősítési folyamatot a szálláshelyek. A nagy érdeklődés járulékos hozadéka volt, hogy az MTÜ és az MTMT kérésére a kormány 2024. január 1-ig meghosszabbította a magán- és egyéb szálláshelyek számára az első, ingyenes szálláshely-minősítés regisztrációjának határidejét.

Az MTMT azonban nem csupán a szálláshelyek számára kötelező minősítést végzi, jogszabály jelöli ki az ágazat önkéntes tanúsítványainak, minőségi védjegyeinek kezelésére is. A védjegyek közül 2023-ban várhatóan ötöt indítanak el: a gyógyfürdők, wellnessfürdők, strandok, várak és kastélyok minősítését.Az ügyvezető elmondása szerint az elmúlt évben a minősítő tevékenység ráállt az üzemszerű működésre, a szálláshely-tulajdonosok értik és kezelik a rendszert, amire bizonyíték a több ezer elvégzett sikeres minősítés. Pontosításra kerültek a magyarázó és háttéranyagok, elősegítve egy mérhető, objektív rendszer működését. A minősítés „legfontosabb lábának" számító szerződött auditorok számát – összefüggésben a határidők módosulásával – szűkítették, a nagy létszám helyett a nagy tapasztalatra helyezve a hangsúlyt. Céljuk, hogy például a német TÜV Rheinland mintájára az auditorok kompetenciáit folyamatosan fejlesszék, képezzék őket, hiszen egy helyszíni ellenőrzés szakmai támogató elemeket is tartalmaz a szálláshelyek számára, például a vendégfogadás színvonalának emelésében, aminek a nyertese végső soron a vendég lesz – emeli ki.

(Az írás eredetileg „A turizmus 50 fontos szereplője & TOP 10 polgármester és fiatal 2022” című kiadványban jelent meg.)