TOP50 – Ruprecht László: Teljesen új gazdálkodási szemléletre lesz szükség a vendéglátásban

Szerző: Szerdahelyi Krisztina

Forrás: turizmus.com

 2023. március 28. 18:19

Kilencedszer mutatja be a Turizmus.com TOP50-es kiadványa a magyar turizmus meghatározó szereplőit. Ruprecht László, a Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT) elnöke negyedszer szerepel a kötetben.

Kiadványunk idei újítása, hogy tevékenységi kategóriánként csoportosítottuk az ágazat szereplőit. A befektetők, a szálloda- és vendéglátóipar, valamint az utazási piac szereplői után most a szakmai szervezeteket vesszük sorra – a szerk.

*

„A 2022-es év nagyon sok szép feladatot hozott az egyesületnek, amely tízéves lett; ezt a kerek évfordulót kétnapos eseményen ünnepeltük meg Tatán. Emellett rendezőként vagy társszervezőként részt vettünk a noszvaji Glampingen, a Debrecziner Gourmet-n, a pannonhalmi ART Pikniken és a Gombaszögi Nyári Táborban is" – kezdi a 2022-es rendezvények felsorolását Ruprecht László.

A SVÉT elnöke elmondja, hogy folytatódtak azok a külföldi és közvetlen határon túli programjaik is, amelyeket még 2019-ben indítottak, ezekbe idén a Vajdaság is bekapcsolódott. Emellett elkezdték egy modern, videóanyaggal kibővített oktatócsomag kidolgozását, amit elsősorban szakácstanulóknak szánnak, és elindították a Lukács István emlékére rendezett tanulóversenyt, amelyet ezentúl minden évben szeretnének megrendezni.

Ruprecht László, a Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT) elnöke

Fotó: Kovács Marcsi

A korábbi évekhez hasonlóan a SVÉT tagjai 2022-ben is négy karitatív programban vettek részt közösen, és továbbgondolták, illetve új alapokra helyezték az állami gondozott gyerekeknek elindított mentorprogramjukat. Szintén az újdonságok közé tartozik, hogy az egyesület igényes külföldi gasztroturistáknak szánt programok összeállításába kezdett, ezeket a szervezett programokat 2023 márciusától szeretnék értékesíteni.

„Egyértelmű, hogy a magyar gasztronómia legnagyobb idei sikere a Michelin teljes országot lefedő kalauza volt, beleértve a tatai Platán Gourmet két csillagát és a többi vidéki étterem eredményes szereplését. Ugyanakkor látnunk kell, hogy a vidéki vendéglátás sajátos helyzetben van, a vendégek elvárásai és lehetőségei ugyanis viszonylag széles skálán mozognak. Ha az étterem turisztikailag kevésbé frekventált térségben működik, akkor elsősorban a helyi vendégek igényeire építhet" – mondja a szakember.

Ruprecht László szerint bár az utóbbi években kismértékben nőtt a kereslet a magasabb minőséget nyújtó vidéki éttermek iránt, ezt a javuló tendenciát a Covid, illetve a jelenlegi gazdasági környezet lelassította. „Biztos, hogy teljesen új gazdálkodási szemléletre lesz szükség minden téren. A felmerülő nehézségeket a vezetőknek, tulajdonosoknak és alkalmazottaknak közösen kell megoldaniuk: arra lenne szükség, hogy a vállalkozások minden munkatársa tulajdonosi szemlélettel viszonyuljon a munkahelyéhez, legyen szó nyersanyag-gazdálkodásról, áram- és gázhasználatról vagy a nyitvatartás optimalizálásáról. Természetesen tulajdonosi részről is áldozatokra van szükség, s miközben minden értékesítési lehetőséget meg kell ragadni, mindez nem mehet a minőség rovására."

Bár a Pannónia Gasztrohajót, ahol korábban menedzserséfként dolgozott, egyelőre nem sikerült újraindítani, a szakember reméli, hogy márciustól ismét fogadhatják a vendégeket. Ugyanakkor a 2022-es év sem telt fejlesztések nélkül: az elmúlt hónapokban egy hasonló színvonalú étterem, a Páskom 1802 megnyitásán dolgoztak Ádám Csabával és Mosberger Mihállyal; az új vendéglátóhely decemberben és januárban már próbaüzemben működött.

„A vendéglátás egy életforma. Akkor sem könnyű, ha minden jól működik, de ha valaki kellően elhivatott, és szereti, amit csinál, akkor az reményt adhat. A motiválásra sajnos nincsen jól bevált recept, ami biztos, hogy nagy szükség van a vezetők példaértékű hozzáállására" – zárja gondolatait a szakember.

(Az írás eredetileg „A turizmus 50 fontos szereplője & TOP 10 polgármester és fiatal 2022” című kiadványban jelent meg.)