TOP50 – Semsei Rudolf: Egy még szerethetőbb munkahely kialakítása a célunk

Szerző: Szerdahelyi Krisztina

Forrás: turizmus.com

 2023. március 12. 15:44

Kilencedszer mutatja be a Turizmus.com TOP50-es kiadványa a magyar turizmus meghatározó szereplőit. Semsei Rudolf, a Budapest Party Service Kft., a VakVarjú étteremcsalád és a Dobay cukrászda tulajdonos-ügyvezetője, a Magyar Vendéglátók Ipartestülete alelnöke harmadszor szerepel a kötetben.
Kiadványunk idei újítása, hogy tevékenységi kategóriánként csoportosítottuk az ágazat szereplőit. A befektetők, a szálloda- és az utazási piac szereplői után most a vendéglátókat vesszük sorra – a szerk.
*

2022-ben a működés racionalizálásával, fejlesztésekkel, a vendégélmények növelésével, a törzsvendégkör és a szolgáltatások színvonalának megtartásával igyekeztek túljutni a nehézségeken – mondja a VakVarjú éttermek és a Budapest Party Service tulajdonosa.

Év végén átlagosan 35-40 százalékkal kellett többet fizetniük az ételek összetevőiért, mint korábban, miközben a nagyobb éttermeikben a takarékossági intézkedések ellenére is négy-ötszörösére emelkedtek a rezsiköltségek. Az alapanyag-drágulás és a munkabérek emelkedése miatt többször kényszerültek áremelésre, de a növekvő energiaárakat már nem tudják és nem is akarják ráterhelni a vendégekre, így azt saját zsebből finanszírozzák.„Forgalomcsökkenést szerencsére nem érzékeltünk, az éttermeinkben folyamatos a telt ház, és egy visszafogottabb ősz után a Budapest Party Service is nagyszámú rendezvényt bonyolított le az adventi időszakban. Azt azonban már tapasztaljuk, hogy a vendégeink közül kevesebben rendelik a drágább ételeket és borokat, és három fogás helyett olykor csak kettőt kérnek. A belvárosi éttermeink forgalmához nagyban hozzájárul, hogy a fővárosban újra sok a külföldi vendég, akiknek a jelenlegi forint-euró árfolyam miatt még a megemelt árak is kedvezőek."

Semsei Rudolf, a VakVarjú éttermek és a Budapest Party Service tulajdonosa

Fotó: Vulman Péter

Semsei Rudolf elmondta, hogy egyetlen egységük bezárását sem tervezik, de a szolgáltatásaikat racionalizálták, az energiagazdálkodás szempontjából költségesebb megoldásokat háttérbe szorították, így a kisebb-nagyobb változtatásokkal összességében számottevő költségmegtakarítást tudtak elérni. „A jelentős energiadrágulásnak annyi haszna volt, hogy az éttermeink teljes energiafogyasztását megvizsgálva kiderült, milyen sok munkafázisnál tudunk spórolni, illetve hogy érdemes további energiatakarékos, korszerű fűtési és üzemeltetési megoldásokat keresni" – emelte ki a szakember.

A cégcsoport stratégiájához a fejlesztés is hozzátartozik, ennek jegyében 2022 őszén Csepelen megvásároltak egy cukrászüzemet, amely már saját termékekkel látja el a Budapest Party Service rendezvényeit is. Decemberben pedig Dobay cukrászda néven megnyitották az első cukrászdájukat Halásztelken, a Malonyai-kastély kertjében.

A 2023-as tervek között ugyancsak több beruházás szerepel: az újbudai VakVarjút lebontják, és a helyén egy teljesen új éttermet építenek. Pesterzsébeten pedig hamarosan egy közel 3000 négyzetméter alapterületű logisztikai központot fejlesztenek, amely a rendezvénygasztronómiai üzletág kiszolgálása mellett az éttermek központi hátterét is biztosítani fogja. A beruházás raktárbázist, termelőkonyhát, cukrász-termelőüzemet és péküzemet, valamint a saját dolgozóik képzését segítő oktatóközpontot foglal magában a legkorszerűbb gépesítéssel és berendezésekkel felszerelve és már az előkészítésnél lehetőséget adva a megújuló energiaforrások becsatornázására.„A pandémia megtanított arra, hogy nagyon nehéz új csapatot felépíteni, ezért a személyzetet érintő költségek redukálását, elbocsátásokat egyáltalán nem tervezünk. A már említett üzletfelújításokkal és fejlesztésekkel pedig az elsődleges célunk egy még szerethetőbb munkahely kialakítása. Igyekszünk a kollégáinkban tudatosítani, hogy hosszú távon számítunk rájuk, és ők is számíthatnak ránk, szükségünk van az értékteremtő munkájukra" – hangsúlyozta Semsei Rudolf.

(Az írás „A turizmus 50 fontos szereplője & TOP 10 polgármester és fiatal 2022” című kiadványban jelent meg.)