Túl nagy teher lehet a házhoz szállítás kedvezményes áfájának megszüntetése

Szerző: Pintér Tünde

Forrás: turizmus.com

 2021. június 24. 20:10

Egy rendeletmódosítás szerint augusztus elsejétől megszűnik az elvitel és a házhoz szállítás kedvezményes, 5 százalékos áfakulcsa. Az éppen csak lélegzethez jutott vendéglátó üzletek több okból is attól tartanak, hogy újra nehéz helyzetbe kerülnek.

A szektort érintő negatív hatások ellensúlyozása érdekében döntött a kormány tavaly novemberben az elvitel és a házhoz szállítás áfakulcsának ideiglenes csökkentéséről. A 27 százalékról 5 százalékra csökkentett áfakulcs jól illeszkedett a vendéglátókat megillető kedvezmények sorába.

„Az elvitelre kiterjesztett kedvezményes, 5 százalékos áfakulcs jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy az egyesület tagjai a járványhelyzet alatt, a lecsökkent forgalom ellenére is folytonos szerepet tudtak vállalni a lakosság élelmezésében” – tájékoztatta szerkesztőségünket Sümegi László, a Gyorskiszolgáló Éttermi Egyesület elnöke, az egyik hazai gyorséttermi hálózatot működtető Fusion Befektetési Zrt. vezérigazgató-helyettese.

A járványhelyzetben érvényes korlátozások miatt az elvitelen, házhoz szállításon keresztüli fogyasztás aránya megnövekedett, ezt a házhoz szállítást végző cégek által közölt adatok is megerősítik.

Amíg érvényben vannak korlátozások – mint a zárt vendégtérben jelenleg kötelező védettségi igazolvány –, addig ezek a fogyasztási módok meghatározóak lehetnek a vásárlók preferenciájában. A változás tehát akkor okozhat jelentős problémát a vendéglátóegységek számára, ha augusztus elseje után fennmaradnak a korlátozások, és a védettségi igazolvánnyal nem rendelkező, több mint 4 millió potenciális vásárló továbbra sem tudja igénybe venni a vendégtereket. Nehézség jelentkezhet azoknak a csoportoknak a kiszolgálásánál is, melynek nem minden tagja rendelkezik védettségi igazolvánnyal (ez a félelem a kormány ma délelőtti bejelentésével okafogyottá vált, miután 5,5 millió beoltott után eltörlik a védettségi igazolványt az éttermekben – a Szerk.).

Emellett azonban számítani kell arra is, hogy a fogyasztói szokások várhatóan lassabban fognak visszatérni a járványhelyzet előtti keretek közé, vagyis a korlátozások feloldását követően, hosszabb távon is jellemző maradhat a házhoz szállítás és az elviteles rendelések megnövekedett száma. „Ez a kedvezményes áfakulcs megszűnésével nehéz helyzetbe hozhatja azokat a vendéglátóipari szereplőket, akik a helyben fogyasztásból származó bevételek csökkenését a költségesebb kiszállítással eddig is csak a kedvezményes áfa miatt tudták kompenzálni” – nyilatkozta lapunknak a szövetség elnöke.

A házhoz szállítások megnövekedett száma hosszú távon jellemző maradhat

Fotó: 123rf.com

Sümegi László szerint a vendéglátóipari szereplők egy része nem fogja a különbözet költségét magasabb fogyasztói árakban a vendégekre hárítani, vagyis a megnövekedett terheket, a járványhelyzet miatt átalakult piacon a vendéglátó vállalkozások fogják viselni. Ez pedig a foglalkoztatásban és sok esetben a működésben jelenthet majd számukra nehézségeket.

 

A talpra állás hosszabb időt vesz igénybe

„A NetPincérhez a járvány kezdete óta csatlakozott éttermi partnereink jelentős része továbbra is szerződött partnerünk. Ami eredetileg a vészhelyzet elhárítására szolgált, az mára sok esetben a szolgáltatásuk egyik alappillérévé vált. Az elmúlt hónapokban mindenképp jelentős segítséget jelentett számukra az 5 százalékos áfakulcs bevezetése, hiszen volt olyan időszak, amikor a házhoz szállítás az egyetlen bevételi forrásukként szolgált” – nyilatkozta szerkesztőségünknek Blaumann Debóra, a NetPincér marketingigazgatója.

Az elmúlt több mint egy évben országosan összesen több mint 2500 új étterem és üzlet jelezte a NetPincérhez való csatlakozási szándékát, köztük az éttermek mellett számos élelmiszer-üzlet, cukrászda, virágbolt, italbolt és kávézó. A megrendelések számában már a járványügyi helyzet előtt is tapasztaltak növekedést, amely az elmúlt egy évben tovább erősödött, így ma már csaknem 1,5 milliós megrendelői bázissal rendelkeznek.

„Míg annak örülünk, hogy a nemrég megjelent kormányrendelet-módosítás alapján nem egyik napról a másikra állítják vissza a 27 százalékos áfakulcsot, hanem hagynak egy kis felkészülési időt az éttermeknek, azt is érezzük, hogy az elmúlt több mint egy évben éppen csak a túlélésért küzdő vendéglátó szektornak a következő időszakban is a lehető legtöbb támogatásra lenne szüksége” – adott hangot véleményének a cég.

Bár a kereslet lassan kezd visszaállni, az elmaradt bevételeket sokáig tart visszatermelni, a pandémia hatásai közép- és hosszú távon is az éttermek fennmaradását veszélyeztetik. A talpra állás hosszú folyamat, és az adócsökkentés hosszú távú fenntartása hozzájárulhatna ahhoz, hogy ezek a vállalkozások megmeneküljenek és túléljék a jelenlegi helyzetet.

Az intézkedés pozitív hatásai véleményük szerint túlmutatnak a járványkezelésen, hiszen az alacsonyabb adókulcs segít a szektor kifehérítésében, valamint az egységes adókulcs egyszerűsíti a vendéglátóhelyek működését is.

 

Kedvezmények az iparágnak

A vendéglátó üzletek számára több könnyítést is bejelentettek az elmúlt hetekben. Ahogy azt korábban megírtuk, 2021. december 31-ig az érintett vállalkozásoknak nem kell turizmusfejlesztési hozzájárulást fizetniük. A reprezentáció és üzleti ajándék juttatását sem terheli szociális hozzájárulási adó, ha a juttatás a vonatkozó rendelet hatályba lépésének napja és a 2021. december 31. közötti időszakban történik. További kedvezmény, hogy a 2021-ben adott juttatások tekintetében nem kell szociális hozzájárulási adót fizetni a Széchenyi Pihenő Kártyára utalt összeg után.

A könnyítések érintik a hiteltörlesztési moratóriumot is, melynek határidejét szeptember 30-ra kitolta a kormány. 2021. december 31-ig az adózók bizonyos esetekben adófizetési halasztást, részletfizetést, adóelengedést is kezdeményezhetnek.