Turistamenüvel, cigányzenével, jó borokkal várják a csoportokat egy ódon belvárosi pincében

Szerző: Fucskó Hajnalka

Forrás: turizmus.com

 2023. július 23. 07:28

Hiánypótló helyre bukkantunk egy 150 éve ház pincéjében, közvetlenül a Szent István-bazilika mellett, ahol a klasszikus magyaros vendéglátást élvezhetik a Budapestre érkező turistacsoportok, de céges rendezvényhelyszínként is érdemes számolni vele.

Mi a legnagyobb kánikulában tettünk látogatást a Bajcsy-Zsilinszky útról nyíló Domus Vinorum Borház és Rendezvényhelyszínre az Eventrend Group meghívására, amely idén február óta üzemelteti a helyet. Első pillantásra úgy tűnik, hogy egy borszaküzletbe érkeztünk, a falakon körbefutó polcokon, a padlótól a plafonig boros üvegek sorakoznak, a tér közepét kényelmes ülőbútorokkal rendezték be, ahol akár kóstolgatni is lehet.

Az utcaszinten megvásárolható az összes bor, amit a vendégeknek kínálnak

Fotó: Eventrend Group

A 150 éves lakóház rejtett kincse azonban a föld alatt rejtőzik. Egy meredek lépcsőfokokon leereszkedve a mélybe éttermi asztalokkal berendezett boltozatos pincébe jutunk, a téglarakású falakat boltíves trezorok törik meg és teszik hangulatossá, a hőmérséklet érzésre legalább 8-10 fokkal alacsonyabb, mint az utcaszinten. Innen egy alagúton át további rendezvénytermek nyílnak, az egyikben éppen egy spanyol turistacsoport költi el ebédjét, a fülükbe cigányzenészek húzzák a muzsikát.

Házigazdáink Balázs Krisztián, az Eventrend Grouphoz tartozó üzemeltető cég igazgatója és Horváthné Pap Krisztina, az értékesítésért is felelős üzletvezető, aki az üzemeltetőváltás után a folytonosságot képviseli, mivel már 2011 óta a borházban dolgozik. Mint megtudjuk tőlük, ez a különleges hangulatú belvárosi helyszín elsősorban turistacsoportok kiszolgálására hivatott. Céljuk, hogy megmutassák a klasszikus magyar ízvilágot a Budapestre látogató külföldieknek, de számítanak a hazai vendégkörre is, mégpedig a céges rendezvényekre, baráti társaságokra. Kizárólag előzetes foglalás alapján fogadnak csoportokat, amelyek létszámtól függetlenül széles ebéd- és vacsoramenü-kínálatból választhatnak; a'la carte vendéglátás egyáltalán nincs náluk.

A pincerendszer alagútjainak kiszélesedő tereiben rendezték be a borház rendezvénytermeit

Fotó: Eventrend Group

Öt termük befogadóképessége egyenként 20-50 fő, összesen 160 vendéget tudnak egyszerre kiszolgálni, ráadásként a főszezonban a hét hat napján élő cigányzene kíséretével. Rutinos vendéglátókén vállalják, hogy 50 perc alatt megebédeltetik a csoportot, de ha az éppen késésben van, mert például elhúzódott a városnézés, rövidebb idő alatt is megoldják – mondták.

Kérésre folklórműsort, borkóstolót, borvacsorát és bortematikus csapatépítő programot is meg tudnak megszervezni, ilyenkor „borfalunak" rendezik be a pincét, minden teremben más borkóstolót kínálva. Csak magyar boraik vannak az ország legjobb borvidékeiről, és ezen belül is nagy hangsúlyt helyeznek a magyar fajtákra – tudtuk meg.

Kérésre folklórműsort is kapnak a vendégek a magyar konyha ízei mellé

Fotó: Eventrend Group

Ahogy körbejárjuk a pincerendszert, egy lelakatolt kovácsoltvas kapura bukkanunk. A városi legenda szerint ezen a titkos átjárón keresztül a pince közvetlen összeköttetésben állt az 1905-ben felszentelt Bazilikával, amelynek miseborát és teljes borkészletét az itteni trezorokban őrizték, és az atyák gyakran átjártak ide, a hűvös falak közé megpihenni, amikor vélhetően egy-egy pohárkával is lecsúszott a gallér mögé. Akár így történt, akár nem, ez jó sztori, amit el lehet mesélni a turistáknak.

De a beutaztató irodák és az idegenvezetők számára minden bizonnyal sokkal többet nyom a latban, hogy a pandémia miatti étterembezárások nyomán megfogyatkoztak a fővárosban az olyan helyek, ahol a hagyományos magyar gasztronómiára épülő vendéglátást élő cigányzene, borkóstoló vagy éppen folklórműsor kíséretében élvezhetik a turistacsoportok egész évben. Ráadásul Domus Vinorumnál a nagy buszok parkolása sem okoz gondot, hiszen csupán pár lépésre van tőle a Bazilika mögött kialakított fel- és leszállóhely.