Bezárt a Mátyás Pince

Szerző: Elek Lenke

Forrás: turizmus.com

 2020. január 06. 17:56

Átépítési munkálatok miatt jelenleg nem üzemel a budapesti Mátyás Pince. Hogy milyen lesz e patinás hely jövője, az még nem teljesen kiforrott.

A korszerűsítés, a karbantartás kétségkívül időszerűvé vált, a felújítási munkákat már nem lehet halogatni, de ez nem mehet párhuzamosan az üzemeltetéssel. A Mátyás Pince Új Ízei Kft. honlapján – 2008 óta üzemeltetik ezen a néven a vendéglátóhelyet – sokkal többet nem tudhatunk meg az aktuális helyzetről.

A Mátyás Pince étterem

Fotó: turizmus.com

Az étterem állítólag meglepetésszerűen zárt be január 2-án, legalábbis ezt hallottuk bennfentes forrásból, ugyanis a tulajdonos január közepéig külföldön tartózkodik.

Hogy mi lesz a személyzettel, arról annyit tudni, hogy a tulajdonos érdekeltségi körébe tartozó vendéglátóhelyeknél, illetve másutt helyezkednek majd el, ha mégsem ott szeretnének, a jelenlegi munkaerőhelyzetben nem lesz nehéz új állást találniuk. Az Index cikke szerint 13 munkavállalónak megszüntették a munkaviszonyát.

Bár a megjelent nyilatkozatok szerint egyértelműnek tűnik, hogy a jelenlegi menedzsment folytatja majd pár hónap múlva itt a munkát, mint megtudtuk, ez korántsem biztos.

A tulajdonos ugyanis egy másik, helyi tapasztalattal bíró, nagynevű szakemberrel is tárgyalt az elmúlt hónapokban az üzemeltetésről.

 

Nem először próbálják megújítani a Mátyás Pincét

A nyolcvanas évektől 2008-ig terjedő időszak nem számított az étterem legfényesebb korszakának. 2008 után ezért elkezdődött a felújítás: a 100 millió forintos beruházás eredményeként megtörtént a burkolatok cseréje, visszakapták régi színüket a falfestmények, a konyha is modernebbé vált – írtuk egy 2014-es tudósításban.

Az akkori tulajdonosi csoport képviselője, Szekula László a jelenről és a jövőről szólva egy sajtótájékoztatón aláhúzta, nyitni akarnak a fiatalabb korosztály és a családok felé. Az is elhangzott akkor, hogy számos rendezvényt tartanak majd az étteremben, gasztronómiai és zenei programok sokasága váltja egymást, hungarikumestet szerveznek, és lesz receptverseny is.

Közben gasztroforradalom tört ki Budapesten, aminek nem mondhatni, hogy élénk visszhangja lett volna itt. A környéken járók azt láthatták, hogy egyik turistacsoport sétál be az étterembe a másik után. Ahol ennyi a buszos turista, oda pedig nem nagyon szeretnek járni a belföldiek – bár kivételek mindig akadnak.

Kérdés, a megújult étterem tud-e új célcsoportok felé nyitni

Fotó: Pixabay

Van, amikor a hagyomány, a patina, a legenda nem előre visz, hanem visszahúz – mondta egy vendéglátós, utalva a kézzel festett neoreneszánsz történelmi jeleneteket ábrázoló falakra, a cigányzenére.

Amikor a Halászbástya étterem tulajdonosi köre bekerült az üzemeltetői körbe két évvel ezelőtt, Dallos Ferencet, az ismert étteremtulajdonost, több vendéglátóhely üzemeltetőjét kérték fel arra, hogy legyen a Mátyás Pince felélesztője. A szakembert próbáltuk elérni az étterem bezárása miatt, de lapzártánkig nem értük el.

 

A patinás múlt

Az egyik legpatinásabb magyarországi étterem, a 116 éves Mátyás Pince történelmi hely: hajdanán itt mulattak, ettek, ittak, a világ vezető politikusai, hazai és külföldi hírességei. Még élnek a hajdani tulajdonosi família tagjai, pár éve Borostyánkői Mátyás emlékezett a kezdetekre egy szakmai összejövetelen.

A Mátyás Pince névadója az étterem akkori megnyitója, Baldauf Mátyás volt. A II. világháború utáni korszak a Papp-családhoz, az egyik leghíresebb magyar vendéglátós dinasztiához kötődik. Papp Endre volt az, aki felvirágoztatta a Mátyás Pincét, amely ekkor élte második fénykorát. Papp Dénes, Papp Endre fia, aki maga is sok évet töltött itt, számos alkalommal emlékezett erre a legendás korszakra. Ma már fia, Papp Dániel is a szakmában dolgozik.