Új adó az erzsébetvárosi Airbnb-re

Forrás: Index

 2019. január 10. 10:58

Már a VII. kerületben is parkoló-mérleg díjat kell fizetni, ha valaki szálláskiadásra, például Airbnb-re akar bejegyeztetni egy lakást – írja az Index.

Az önkormányzat január 6-én életbe lépett rendelete alapján egy ingatlan minden megkezdett 50 négyzetmétere után egy parkolóhelyet kell biztosítani, egy parkolóhely megváltásának költsége 2 millió forint plusz áfa (ami azt jelenti, hogy egy 70 négyzetméteres lakás esetén például 5 millió 80 ezer forintot kell fizetni).

A szabályváltoztatást nem nehéz az airbnb-zés megnehezítésére irányuló intézkedésnek tekinteni, ugyanis a turisták általában nem parkolnak a szállás közelében, és még akkor is fizetnek parkolási díjat, ha autóval érkeznek.

Nem a VII. kerület az első, amelyik hasonló díjat vet ki a szálláskiadásra: 2018-ban lépett életbe a VI. kerületben egy nagyon hasonló szabály, ennek értelmében ha valaki Airbnb-re akar bejegyeztetni egy lakást a kerületben, akkor minden szobáért egyszeri, akár 1,5 millió forintos parkoló-mérleg díjat kell fizetnie. Mivel a VI. kerületben a zártsorú épületek miatt új parkolóhelyet általában nem lehet építeni, ezt pénzben kell megváltani, feltételezhetően a VII. kerületben is ez a helyzet.

A szabályváltoztatást nem nehéz az airbnb-zés megnehezítésére irányuló intézkedésnek tekinteni, ugyanis a turisták általában nem parkolnak a szállás közelében, és még akkor is fizetnek parkolási díjat, ha autóval érkeznek

Fotó: pixabay

A VIII. kerületben is nemrég vetettek ki egy új adónemet a rövid távú lakáskiadásra, ez alapján 2019. január 1-től az egyéb szálláshely-szolgáltatásokat nyújtókat a kiadott lakás vagy lakások alapterülete után adóztatja az önkormányzat egységesen 1820 Ft/nm/év értékben. Ez azt jelenti, hogy például egy 120 négyzetméteres lakás után például 218 ezer forintot kellene fizetnie a tulajdonosnak építményadó címén, ha azt rövid távra adja ki.

A budapest airbnb-helyzetet részletesen elemeztük ebben a korábbi cikkünkben. A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége és az európai érdekképviseleti szervezet, a HOTREC számos esetben felemelte már a szavát az airbnb-lakáskiadás szigorúbb szabályozásáért. Az airbnb uniós nyomásra néhány hónappal ezelőtt már rákényszerült, hogy átláthatóbbá tegye árait, és egyértelműen jelezze, hogy "valódi" szobakiadó, vagy ebből élő vállalkozó adja ki az ingatlanát.