A vendégértékelések kezelését segíti egy új MI-alapú szoftver, amit magyarok fejlesztettek

Szerző: Kaszás Fanni

Forrás: turizmus.com

 2024. május 24. 12:03

Május 23-án mutatta be hivatalosan Magyarországon az Everguest az új, mesterséges intelligencia alapú új szoftverét, az Everguest Intelligence-t, amely a turisztikai szolgáltatók számára egyre fontosabb vendégértékelések hatékony kezelését segíti.

A Kopaszi-gáton, az ÖbölHázban tartott rendezvény résztvevőit Turnai Bálint, az Everguest senior marketing managere köszöntötte egy különleges műsorvezető társsal, a mesterséges intelligenciával. Az MI bemondó saját maga írta meg beszédét és tökéletesen, mindössze egy-két apró kiejtési hibával, magyarul ismertette a programpontokat.

 

Így nyaralunk idén

Az első előadást Sályi Réka, a cég marketing- és brandigazgatója tartotta, aki beszámolt arról, hogy az Everguest megbízásából a Tárki reprezentatív kutatást készített a magyar utazási trendekről és étterembe járási szokásokról. Ebből kiderült, hogy nagyjából két évvel a koronavírus-járvány okozta visszaesés után újra megjött a magyarok utazási kedve, sőt idén talán minden eddigit felülmúl majd. Ebben az évben a magyarok több mint harmada tervezi, hogy részt vesz hosszabb-rövidebb utazáson, ugyanakkor a folyamatosan emelkedő árak továbbra is komoly kihívást jelentenek a belföldi turizmus számára – állapították meg a kutatók.

everguestintelligence

Sályi Réka, a cég marketing- és brandigazgatója

Fotó: Herman Péter/Everguest

A Tárki-kutatás részletes eredményeiről e bben a cikkünkben számoltunk be korábban.

 

Átlagosan négy pozitív értékelés vált ki egy negatívat

Elhangzott, hogy a vendégek számára kifejezetten fontosak az értékelések, leginkább a fiatalok és középkorúak körében. A vendégek közül 75-78 százalék rendszeresen megnézi mások értékeléseit, mielőtt foglalna, vagy elmenne egy helyre, s felére hatnak is az olvasott vélemények. Fontos, hogy a szállodák, vendéglátóipari egységek válaszoljanak a véleményekre, értékelésekre, hiszen a vendégek ezek alapján tájékozódnak, gyűjtenek információkat és próbálják csökkenteni az utazás alatt vállalt kockázatokat – emelte ki az Everguest igazgatója.

everguestintelligence

Gondos Kitti, a reputációs üzletág menedzsere

Fotó: Herman Péter/Everguest

Egy negatív véleményt nehéz ellensúlyozni, azonban nem lehetetlen – derült ki az előadásból. A vendégek 61 százalékának 1-5 pozitív vélemény kell ahhoz, hogy a negatív értékelést figyelmen kívül hagyja (ez nemzetközi viszonylatban 4 értékelés a kutatások szerint). A vendégek 26 százalékának azonban ennél is több pozitív vélemény kell ahhoz egy negatív mellé, hogy megbízzon a helyben. Azt is megtudtuk, hogy az értékelők nagy része inkább akkor ír véleményt, ha negatív élménnyel távozik, így kiemelten fontos a válaszadás.

 

Vendégértékelések, statisztikák, MI-alapú válaszok egy helyen

Ezután Belán Miklós, az Everguest alapítója és vezérigazgatója vette át a szót, hogy Gondos Kittivel, a reputációs üzletág menedzserével közösen bemutassa az Everguest Intelligence-t, a cég mesterséges intelligencia (MI) alapú újítását. A szoftver elmondása szerint nem csupán egy újabb alkalmazás a sok közül a turizmus és a vendéglátás számára, hanem ez egy teljes körű megoldás, amely átalakítja az üzleti folyamatokat és jelentősen javítja a felhasználói és vendégélményt is.

Belán Miklós hangsúlyozta, hogy a jövő a mesterséges intelligenciában van – ahogy sok más területen, úgy a turizmusban is. Ettől nem szabad félni, hanem ezzel felvértezve magunkat kell megerősödnünk, kihasználnunk az előnyeit és a benne rejlő potenciált. Az mesterséges intelligenciának köszönhetően végső soron sokkal hatékonyabbá válunk, rengeteg időt spórolunk, és adatfeldolgozó képességének köszönhetően olyan üzleti döntésekhez segíthet bennünket, amelyekről korábban álmodni sem mertünk – hangsúlyozta.

A MI-on alapuló szoftver lényege, hogy begyűjti és elemzi a szálláshelyről írt vendégvéleményeket, és az eredményeket jól fogyasztható, könnyen értelmezhető formában tárja az üzemeltető elé, aki ezek alapján konkrét fejlesztéseket, változtatásokat hajthat végre. Kézzelfogható javaslatokra kell gondolni, amelyek akár már azonnal beépíthetők a gyakorlatba. Ilyenek például nemzetiségi statisztikák, ahol az értékelésekből kiszűrhető, mit szeret, vagy épp mit kifogásol egy német, osztrák vagy olasz vendég.Gondos Kitti erre konkrét példát is hozott: bizonyos vendégek gyakran hiányolták értékeléseikben az ingyenes csapvizet az éttermekben. A vendégértékelések elemzéséből kiderült, hogy a legtöbben franciák voltak, Franciaországban ugyanis automatikusan jár az ingyen csapvíz az étkezés mellé. Az elemzéseknek köszönhetően a következő alkalommal már jobban tudtak figyelni a francia vendégek igényeire, akik így még elégedettebben távoztak.

everguestintelligence

Belán Miklós, az Everguest alapítója és vezérigazgatója

Fotó: Herman Péter/Everguest

Az tehát, hogy mit keresnek, mit hiányolnak, vagy mire érzékenyek a vendégek, iránymutatást ad a fejlesztésekhez, segíti a vendég minél személyre szabottabb kiszolgálását, de a marketingmunkában is jól használható, hiszen ezek ismeretében sokkal hatékonyabban meg lehet szólítani a különböző nemzetiségeket és célcsoportokat.

Míg a vendégértékelések elemzése, összesítése manuálisan hosszú, bonyolult és fáradságos munka, a mesterséges intelligencia ezt néhány másodperc alatt megteszi, és a szálláshelynek már csak a szakmai feladatokkal kell foglalkoznia. A szoftver egy helyen gyűjti az összes elérhető platformról a vendégértékeléseket, statisztikákat készít és a vezetők számára egy áttekinthető riportot is létrehoz.Emellett az MI arra is tippeket ad, hogyan lehetne még magasabb szintre emelni a szolgáltatások színvonalát.

everguestintelligence

A szoftver egy helyen gyűjti az összes elérhető platformról a vendégértékeléseket és statisztikákat is készít

Fotó: Herman Péter/Everguest