Az újranyitott Gundel étterem visszatér a gyökereihez

Szerző: Szántó Zoltán

Forrás: turizmus.com

 2021. december 08. 07:42

Másfél évig tartó zárva tartás, alapos felújítás, valamint üzemeltető- és koncepcióváltás után december 8-án újra megnyitott Magyarország ikonikus étterme, a Gundel.

Amint arról korábban beszámoltunk, a Városliget szélén álló épületegyüttes üzemeltetését idén májusban az egyebek mellett a New York és a Centrál Kávéházat is üzemeltető Eventrend vette át a tulajdonos Danubius Hotels Zrt-től. Az azóta eltelt időszak során felújították az ikonikus étterem belső tereit, ugyanakkor az egész üzemelési koncepciót újragondolták.

Ennek jegyében a belső tér nagyobbik része kávéházzá alakult, kisebb, abrosz nélküli asztalokkal, lámpákkal, növényekkel, temérdek relikviával. Minden asztalt egy-egy híres Gundel-vendégnek, vagy -leszármazottnak dedikáltak.

Szecessziós hangulatúvá alakult a kávéház belső tere

Fotó: Pintér Árpád

A tér átalakítása során a szomszédos állatkert hangulatát igyekeztek megidézni zöld és kék színekkel, eozinmázas Zsolnay-kerámiákkal, buja növényi ornamentikával.

A belső tér egyharmadán, egy emelvényen alakították ki a „klasszikus" éttermi részt.

A kávéház és az étterem élménygazdag kialakítása mások mellett Hergenröder Ildikó belsőépítész és Meskó Zsolt színházi rendező kreativitását dicséri.

Az éttermi részen damasztabroszok, ezüst evőeszközök és Zsolnay-étkészlet adja meg a hangulatot

Fotó: Pintér Árpád

„Azzal kezdtük, hogy összeállítottunk egy csapatot, és közösen megkerestük azokat az értékeket, amelyeket a Gundel képvisel" – mondta el lapunknak a nyitás kapcsán Nagy Gábor, az Eventrend alapító-társtulajdonosa, akivel néhány nappal korábban az étterem zártkörű sajtóebédjén beszélgettünk.

Nagy Gábor hangsúlyozta, fénykorában a Gundel nem fine dining étterem volt, hanem a középosztály kedvelt helye, ahol egy nyári napon egyszerre akár 1000 ember is le tudott ülni és akár 3000 adag ételt is felszolgáltak.

A magyar konyha a Jókai bablevestől és a palóclevestől a csirkepaprikáson át a Gundel palacsintáig 11 ikonikus fogást köszönhet a Gundel családnak – tudtam meg. Természetesen ezt a Nemzeti11-et is megkóstolhatják az étterem vendégei.

Itt találták ki a gombás-rákos mártásban tálalt fogast Kárpáti módra és a somlói galuskát is, így elmondható, hogy a Gundel konyhája minden igényt és társadalmi réteget kiszolgált.

Egy az ikonikus 11 fogás közül: palócleves bárányhúsból

Fotó: Pintér Árpád

Nagy Gábor emlékeztetett arra is, hogy miközben az induláskor csapolt sört és pörköltszaftos főtt tojást is lehetett rendelni a teraszon, később Kalla Kálmán elitista irányba vitte el az éttermet. A fine dining-vonal a maga idejében kifejezetten sikeres volt ugyan, de az eredeti Gundel-szellem kiszorult a történelmi falak közül.

Ezt a szellemet az újranyitás alkalmából nem csupán a kiváló alapanyagokból, magas színvonalon előállított ikonikus fogásokkal, hanem például a régi időkben szokásos élőzene újbóli bevezetésével próbálják megidézni az új üzemeltetők. Az étterem közepére helyezett fiákeren egy csak női zenészekből álló zenekar minden órában 15 percig ad színvonalas műsort.

Természetesen az étlapon szerepel az ikonikus Gundel palacsinta is

Fotó: Pintér Árpád

Az a la carte működés mellett az éttermi karzaton helyet foglaló vendégek esténként fix áron 3-, illetve 4-fogásos menüt fogyaszthatnak a Gundel ikonikus fogásaiból. A menüt ezüst evőeszközzel, Zsolnay-porcelánba szervírozzák.

Ugyanakkor nemcsak délben és este üzemel a megújult Gundel, hanem már reggel 9-től, amikor igazi kávéházi hangulattal, roppanós bécsi virslivel, tükörtojással és mangalicasonkával várják a vendégeket.

Mivel a reggeli ételek árai már 2000 forinttól kezdődnek, az üzemeltetők úgy számolnak, hogy az egyetemistáktól a globális nomádokon át a nyugdíjasokig szinte bárki megengedheti magának, hogy beüljön hozzájuk.

A Gundel konyháját Moldován Viktor vezeti, aki tizennégy éven át volt séf egy magyar étteremben Japánban. A fiatal szakember munkáját a Wolf András, az Eventrend egyik corporate séfje segíti.

Nagy Gábortól azt is megtudom, hogy jövő áprilisban megújulva nyílik meg a hatalmas kerthelyiség, ahol – akárcsak a kávéházban, az étteremben és az emeleti különtermekben – várják a különböző rendezvényekre, fogadásokra, esküvőkre érkező vendégeket.

„A leghíresebb magyar étterem" szlogent használó Gundelben az az üzemeltetők célja, hogy nyáron napi 1000-1200 vendéget szolgáljanak ki.