Visszavonták a Club Aligára kiadott környezetvédelmi engedélyt

Forrás: turizmus.com

 2022. július 27. 15:30

A Somogy Megyei Kormányhivatal visszavonta a Club Aligára áprilisban kiadott környezetvédelmi engedélyt, miután azzal a beruházó nem kívánt élni.

“Megmenekülhet a magaspart?! Visszavonták a Club Aligára kiadott környezetvédelmi engedélyt!!” – írta ki kedd délután közösségi oldalára az Aligai Fürdőegyesület (AFE). A poszt szerint a Somogy Megyei Kormányhivatal július 26-án azért vonta vissza az áprilisban kiadott engedélyt, mivel a beruházó nem kívánt élni vele.

Az AFE Facebook-oldalán kiemelt szövegből kiderül, hogy a beruházók az "engedélyben foglalt fejlesztéseket a környezeti hatásvizsgálati eljárásban vizsgáltakhoz, értékeltekhez képest jelentősen eltérő műszaki tartalommal, moderált beépítési mértékkel, és egyes létesítmények célterületen belüli átpozicionálásával kívánják megvalósítani".

Azaz a beruházók felülvizsgálták az eredeti ingatlanfejlesztési és üzleti koncepciót, és a megvalósíthatósági, fenntarthatósági kritériumok miatt azt a végleges döntést hozták, hogy nem valósítják meg az eredeti terveket.

A hírbalaton.hu cikke szerint a civil egyesület régóta harcol a Balatonvilágoshoz tartozó, 47 hektáros volt pártüdülő természeti és építészeti értékeinek megvédéséért és közösségi hozzáférésének megtartásáért. Emlékeztetnek: a beruházó cég, a Pro-Mot Hungária Kft. 30 milliárdos fejlesztést tervezett a volt pártüdülő területére, amelyhez állami támogatásokat is nyert, s a fejlesztés 2020 augusztusában megkapta a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű státuszt.

A területre tervezett szálloda látványterve

Fotó: Lima Design / Somogy Megyei Kormányhivatal

A környezetvédelmi engedélyt idén tavasszal, három civil szervezet tiltakozása ellenére megkapó tervekben egyebek közt szerepelt a helyi védettséget élvező magaspart megbontása, és egy 122 szobás, hatszintes szálloda felhúzása.Idén márciusban a Club Aliga területét tulajdonló Pro-Mot Hungária Kft. új tulajdonoshoz került.