Harminc különböző nemzetiségű munkatárs dolgozik Budapest új luxusszállodájában

Szerző: Kaszás Fanni

Forrás: turizmus.com

 2024. január 29. 16:44

A Balettintézet korábbi épületében 151 stílusos szobával és lakosztállyal, valamint három innovatív gasztronómia koncepcióval várja vendégeit a W Budapest. A szálloda igazgatójával, Igor Buercherrel beszélgettünk a nyitás óta eltelt fél év tapasztalatairól.

Egy gyönyörű történelmi épület lobbyjában ülünk. Hogyan illesztették bele a Drechsler-palota múltját a szálloda designjába?

Bárhol nyitunk szállodát, a dizájn kialakításánál figyelembe vesszük a város történelmi, társadalmi hagyományait. Budapesten is sok motívum köszön vissza a közös terekben és a vendégszobákban a város életéből. Mivel az épületben működött egykor a Balettintézet, adta magát a balett-tematika. A teljesen fekete Extreme WOW lakosztály és a fehér WOW lakosztály kialakítása például Csajkovszkij Hattyúk tavára, a fekete és a fehér hattyúra reflektál. A városnak szoros kapcsolata van a sakkal, több híres sakkjátékos származik innen, de van egy Budapest Gambit nevű nyitólépés is, így a sakkhoz kötődő motívumok is visszaköszönnek az épületben. A főváros fürdőkultúráját, illetve a modern dizájn és a történelmi értékek kettősségét is belecsempésztük a kialakításba, hiszen magában a városban is felfedezhető ez a kettősség, Buda és Pest között.

NÉVJEGY

A svájci származású Igor Buercher 25 éves szállodai tapasztalattal rendelkezik. Közel 12 évet töltött New Yorkban, majd beutazta a világot, jelenleg a tizedik országban a tizenötödik szállodáját igazgatja. A W Budapest a harmadik szállodája a branden belül, korábban a márka amszterdami és ibizai házát nyitotta meg, innen érkezett 2021-ben Magyarországra.

Milyen vendégkört céloz a szálloda? Tudnak-e új utazókat Budapestre csábítani?

Amikor egy új szálloda nyílik a márkán belül, hatalmas marketingkampányt indítunk, ezzel biztosítjuk, hogy mindenki tudjon a létezéséről. A W Budapest esetében nemcsak a szállodát, de Budapestet, mint desztinációt is népszerűsítettük. Emellett, mivel a Marriotthoz tartozunk, így a lánc több mint egymillió hűségkártyával rendelkező vendége is potenciális vendégünk, sokan választanak így desztinációt, illetve szállodát maguknak. Természetesen főleg külföldiek érkeznek hozzánk, akiket érdekel a luxus, vagy az, hogy itt tartózkodásuk alatt valami különleges élményt kapjanak. A helyi piacot is igyekszünk kiszolgálni, leginkább az étel- és italkínálatunkkal, valamint a wellnessrészlegünkkel. Általánosságban elmondhatjuk, hogy a vendégeink elvárása nagyon magas, így igyekszünk minél tökéletesebb szolgáltatást nyújtani számukra. Fél éve nyitottunk, nagyszerű visszajelzéseket kaptunk a vendégeinktől, elégedettek vagyunk, de mindig van hova fejlődni.

wbudapest

A fehér WOW lakosztály kialakítása Csajkovszkij Hattyúk tavára reflektál

Fotó: W Budapest

Hogy látja, lehet az Andrássy-útból a magyar Champs-Elysées?

Azt hiszem, Budapestet jelenleg még nem tartják luxuskategóriás úti célnak, de ez a jövőben változhat. Ha megnézzük a belvárosban megnyíló luxusszállodákat, akkor van remény arra, hogy a várost az idő előrehaladtával magasabbra pozicionálják majd. A versenytársainkkal mind egy cél felé próbálunk haladni: hogy minél több luxusutazót csábítsunk Budapestre, ebben pedig szerencsére a turisztikai ügynökség is támogat minket. Ez hosszú távon nagyszerű dolog, hiszen ezek a turisták több pénzt költenek a városban, így az üzletek, az éttermek, a szállodák, de a helyiek is profitálnak belőle. Úgy érzem azonban, ahhoz, hogy az Andrássy út a Champs-Elysées-hez hasonló lehessen, több luxusüzletre lenne szükség.

wbudapest

A W Lounge este bárrá, zenei helyszínné változik

Fotó: W Budapest

Az Opera szomszédsága mekkora előnyt jelent a foglalásoknál?

Mivel közvetlenül az Operával szemben található a szálloda, így sok vendégünk látogatja meg, kér tőlünk jegyet már a foglaláskor. Itt a helyieket is meg tudjuk célozni egyébként: nemrég kezdtünk el egy előadás előtti vacsoracsomagot értékesíteni. Ez a korai étkezés nagyjából egy órás, 2-3 fogást foglal magába, utána a vendégek át tudnak sétálni az Operaházba. Az előadások szünetében is sok embert fogadunk a bárunkban egy italra, különösen nyáron, amikor a terasz nyitva van.

wbudapest

A szálloda designja ötvözi a modern stílust az épület hagyományaival

Fotó: W Budapest

Mit kell tudni az F&B koncepciójukról?

Három vendéglátó egységünk van. Az alagsorban található speakeasy bár, a Society25 a századforduló irodalmi, politikai asztaltársaságainak állít emléket. A W Lounge a szálloda társadalmi életének az epicentruma, a hotellánc minden házában megtalálható. Itt a vendégek nappal kávézhatnak, elfogyaszthatnak egy könnyű ebédet, üzleti megbeszélést tarthatnak. Azonban ahogy lemegy a nap, bárrá, zenei helyszínné változik. Az éttermünk az ázsiai-mediterrán fúziós Nightingale by Beefbar, melynek a koncepcióját Riccardo Giraudival dolgoztuk ki. Az étterem a kínai császár mechanikus fülemüléjéről szóló Andersen-meséről kapta a nevét, melyet Sztravinszkij később operává alakított, így a szemben lévő Operához is kapcsolódik.

wbudapest

A Nightingale by Beefbar étterem a kínai császár mechanikus fülemüléjéről szóló Andersen-meséről kapta a nevét

Fotó: W Budapest

A HoReCa-szektorban tartós probléma a munkaerőhiány. Önöknek hogy sikerült a toborzás, kik dolgoznak a szállodában?

Egy szálloda megnyitása mindig nagy kihívás, a világon mindenhol érezhető a munkaerőhiány bizonyos munkakörökben. Körülbelül 200 ember dolgozik nálunk 30 különböző nemzetiségből, azonban a legtöbben magyarok. A toborzást egy nagyon erős közösségi média- és sajtókampánnyal indítottuk, így gyorsan beteltek a helyek. A Marriott-csoporton belül is sokszor mozognak a munkavállalók, a menedzsment nagy részét így vettem fel. Ahol leginkább nehézségeket érzékeltünk, azok a hétköznapibb munkakörök. A takarítószemélyzet esetében harmadik országbeli alkalmazottakat is kellett keresnünk. Viszont ez az egész világon nagy probléma, nem csak Magyarországon. Úgy gondolom, hogy ha jól bánunk a munkatársakkal, gondoskodunk róluk és biztosítjuk számukra a lehetőséget a fejlődésre, akkor hűségesek lesznek a márkához és a szállodához, így nem kell aggódni a fluktuáció miatt.

wbudapest

A Drechsler-palota múltja visszaköszön a szálloda designjában

Fotó: W Budapest

(Az interjú rövidített változata szerepel az e héten megjelenő A turizmus 50 fontos szereplője & top 10 polgármester, szakmai szövetség és fiatal 2023 című kiadványunkban, amelyben további két budapesti luxusszálloda general managerével is interjú készült – a szerk.)