Top50 | Kovács Balázs: A maximalizmustól még senkinek nem esett baja

Szerző: Szebeni Zsolt

Forrás: turizmus.com

 2024. február 27. 17:01

Kiadónk 10. alkalommal készítette el a magyar turizmus meghatározó szereplőit bemutató top 50-es kiadványát. Kovács Balázs, a Danubius Hotels Zrt. vezérigazgatója hetedszer szerepel a turizmus top 50-e között.

Kovács Balázs értékelése szerint kettősség jellemezte 2023-at. A Danubius Hotels Zrt. gyakorlatilag havonta döntött bevételi rekordot, ugyanakkor a jövedelmezőségről ez már nem mondható el. Pedig a tulajdonosokat elsősorban a profit érdekli, hiszen abból tudnak fejleszteni, jutalmazni, no meg részesedést felvenni. Szerencsére azért nyereséggel zárta az évet a vállalat, annak ellenére, hogy a költségek kiszámíthatatlan módon emelkedtek. Bár az energiaszámla valamelyest visszaesett, és az energiapiac megnyugodott a 2022-ben tapasztalt robbanáshoz képest, jelentősen nőtt az élelmiszerek és egyéb szolgáltatások ára.

Kovács Balázs, a Danubius Hotels vezérigazgatója

Fotó: Mudra László

A Danubius 2023-ban nem növelte portfólióját, ugyanakkor jelentős fejlesztéseket hajtottak végre meglévő házaikban. A Radisson Blu Béke 110 éves születésnapját például teljes körű felújítással ünnepelték. Újjászületett a szobák jelentős része a Danubius Hotel Heliában, s befejezték a szobák korszerűsítését a Hotel Astoria Magyar utcai szárnyában is. Vidéken is volt előrelépés: öt fővárosi szállodájuk után már a Danubius Hotel Bükben is elérhetővé váltak a személyre szabható rendezvénykoncepció, a Danubius me: szolgáltatásai.

Büszkék arra, hogy a Business Excellence 2023 díjazottai között a legjobb új piaci szereplő kategória győztese lett a Hilton Budapest tetőbárja, a White Raven Skybar & Lounge. De elhoztak három díjat a Nők Lapja Travel Awards közönségszavazásáról is: a Danubius Hotel Helia az üzleti szállodák kategóriában, a Radisson Blu Béke Zsolnay kávéháza a szállodai éttermek kategóriában, a White Raven pedig a legjobb rooftop bár kategóriában.

2024-ben Budapesten folytatják a Helia szobáinak megújítását és új lakosztálytípusok kialakítását, a Hotel Hungariában pedig hozzákezdenek mind a szobák, mind a közösségi terek felújításához. Vidéken az Ensana Thermal Aqua Hévíz teljes wellnessrészlegének és medencéinek modernizálást kezdik meg, Bükön folytatódik a szobafelújítás és a wellnessrészleg átépítése, valamint megkezdődött a balatonfüredi Annabella szobáinak korszerűsítése is. Kovács Balázs a várakozásaikról elmondta, óvatosan terveznek 2024-re, mivel sem az ukrajnai, sem a gázai konfliktus vége nem látható. Budapesten és vidéken is nagyon hiányoznak az ukrán és orosz vendégek, nem is beszélve az izraeliekről, akiknek az elmaradása havonta mintegy 100 millió forintos bevételkiesést jelent a Danubiusnak. Nagyon reméli viszont, hogy magára talál a távol-keleti és az észak-amerikai piac, s az ezekről a területekről érkező forgalom a Covid és a politikai konfliktusok előtti szintre emelkedik vissza hamarosan. A vezérigazgató bízik benne, hogy megerősödik a belföldi piac is, amihez fontos adalék lehet, hogy januártól a SZÉP-kártyákra feltöltött pénzeket ismét csak az eredeti, rekreációs célokra lehet költeni.

Várhatóan 2024-ben is folytatódik az a tavaly elindult trend, hogy a Covid-krízis miatt elvándorolt szakemberek kezdenek visszatérni a szakmába, s egyre kevésbé jelent gondot szakképzett munkaerőt találni. Hogy ezek a pozitív fejlemények meg is maradjanak, a Danubius komoly összegeket költ a különböző munkakörökben dolgozó szakembereinek továbbképzésére, oktatására.

 

SZAKMAI ÉLETÚT

Kovács Balázs hazai és külföldi tanulmányai után a Hilton Budapest értékesítésén kezdett, majd a szálloda értékesítési igazgatója lett. 2006-ban a Danubius Health Spa Resort Helia igazgatója. 2007-től a Danubius Hotels Zrt. vezérigazgató-helyettese, 2017-től a vállalat vezérigazgatója. 2021-től a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége alelnöke.