TOP 50: Kovács László

Forrás: turizmus.com

 2017. május 24. 16:51

„Csúcsgasztronómiánk sikere azért fontos, mert ez emeli föl a középmezőnyt. De ugyanilyen fontos, hogy a hétköznapokban mindenki minden nap jót egyen” – véli a Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) elnöke, a La Fiesta Party Service tulajdonosa.

A folyamatos mozgást, történéseket igénylő szakember szerint az állam legjobb befektetése volt, hogy támogatta a Bocuse d’Or versenyen induló hazai tehetségeket. „Még soha nem volt annyira egyirányú a szakmai szándék és akarat, mint a Bocuse d’Or verseny körüli időben” – tekint vissza az elmúlt esztendőre Kovács László.

A fantasztikus szervezésnek és lebonyolításnak köszönhető a világsiker, amire az egész szakma büszke volt és lehet. A sportesemények örökrangadóit megszégyenítette a közönség nagyszámú érdeklődése és lelkesedése, amikor éljenezték a magyar sikert.

Kovács László

Fotó: Dombóvári Judit

Személyes élete – a szokásos módon – folyamatos munkával telt, de jelentősnek tartja, hogy tudatosult benne: a korábbinál is nagyobb teret kell adni a fiataloknak. „Már régóta szándékosan fiatal munkatársakkal veszem körül magam, mert ők jelentik a jövőt. Aki nálunk tanult, azt támogattuk abban, hogy lásson mást is, akár képezze magát külföldön is. De utána jöjjön haza, és hozza el a nyugati munkamorált, mert ezzel elősegíti az egész szakma fejlődését. Ha pedig hazajön egy szakácsunk az új, korszerű tudással, akkor méltó módon legyen megfizetve ez az érték” – hangsúlyozza a szakember, aki azt szeretné, ha fokozatosan javulna a közhangulat, és az emberek biztosabb jövőképpel rendelkeznének. Így nyugodtabban, a munkájukra koncentrálva várhatnák a kiszámíthatóbb jövőt.

„Engem az élet még fiatalkoromban kitartásra nevelt, és arra, hogy örök optimista legyek. Ha már nagyon nehezen viseltem a feladatot, például gyerekkoromban a krumpliszedést és permetezést, akkor összeszorítottam a fogamat, de elvégeztem a munkámat, mert nem tehettem mást. Amikor pedig otthon főzőcskéztem, megéreztem, milyen örömet lehet szerezni az étellel. Én mindig éhes voltam, édesanyámat pedig szerettem volna meglepni a főztömmel. Az ő elismerő szavai indítottak el főzőtudományom alapjaitól; ma már százféle tojásrántottát tudok készíteni.”

Kovács László szerint a magyar gasztronómiának már régen nem kell szégyenkeznie, hiszen a szakácstársadalom egy jelentős része kiválóan műveli a szakmát, s az ételeket is sokszínűen és változatosan el lehet készíteni. A tradicionális magyar konyha hagyományai nemcsak feljogosítanak, hanem köteleznek is arra, hogy bánjunk velük hozzáértően. Gundel Károly a világválság idején is képes volt rá, hogy a magyar gasztronómiát világszínvonalra emelje.

 

A teljes cikket Az év 50 legbefolyásosabb személye a magyar turizmusban című kiadványban olvashatja.

A kiadványt ITT rendelheti meg >>

Kovács Lászlóról további információkhoz juthat az Arcok rovatunkban.