Top 50: Novák Ferenc

Forrás: turizmus.com

 2019. november 19. 10:38

„A zalakarosi fürdőt fennállása óta három magyarországnyi ember látogatta meg. Ennyien biztos nem tévedhettek, amikor bennünket választottak” – mondja Zalakaros polgármestere.

A lenti interjút eredetileg a magyar turizmus 50 legbefolyásosabb személyét felsorakoztató, 2019. februárban immár 6. alkalommal megjelent kiadványunkban közöltük. Az információk így az akkori állapotot tükrözik – a szerk.


Idén is sikerült tartani az elmúlt években tapasztalt növekedési ütemet az ország egyik legnépszerűbb fürdővárosában?

Még nagyobb, 15% körüli növekedésre számítunk az előző évi közel 11%-os után a vendégéjszakák számában, ami mintegy 640 ezerre tehető 2018-ban.

Novák Ferenc

Fotó: Egry Miléna

Külön siker, hogy növekedésbe fordítottuk a német nyelvterületről érkező vendégek számának évek óta tartó csökkenését, az előző évben megduplázott cseh vendégéjszakák számában pedig további jelentős ugrást értünk el. Ugyanakkor a szobaárak és a RevPar növelése érdekében megfelelő marketingstratégiát kell majd kidolgoznunk. Az önkormányzat és a város turisztikai vállalkozói által alapított Zalakarosi Turisztikai Egyesület egyik törekvése amúgy is a többet költő vendégek megnyerése.

Az idén 53 éves fürdő októberben megkezdett felújításával is a magasabb fizetőképességű kereslet megszólítása a cél?

Valóban, ez is a beruházás hozadéka lesz, hiszen a gyógycentrum és a gyógykert 700 milliós, várhatóan 2019 nyarára befejeződő megújításával a fürdő megszerezheti az Európai Fürdőszövetség (ESPA) EutopeSpa Med ötcsillagos nemzetközi tanúsítványát. Összesen négy medence és a környezetük újul meg. Sőt, 2019 végére egy új szaunavilágot is birtokba vehetnek a látogatók, már ennek is elkészültek az engedélyezési tervei. 

A gyógyhely központjának komplex turisztikai fejlesztése mikor valósul meg?

650 millió forintos uniós támogatással 2020 őszére épülhet ki egy hathektáros összefüggő városközpont egységes gyógyhelyi arculattal, sétányokkal, számos új és továbbfejlesztett funkcióval, valamint egy négy évszakos szolgáltatásokat, kulturális, művészeti programokat kínáló fogadóépülettel. Hiánypótló beruházás lesz az új rendezvénytér, a fedett színpad előtt több ezer fős nagyrendezvényeket is lehet majd tartani.

Más fejlesztéseknek lerakták-e az alapjait 2018-ban?

Bőven vannak még terveink, így például egy közel három kilométer hosszú, önálló, elválasztott, kétirányú kerékpárút létesül a városban, valamint megújul és bővül az önkormányzati tulajdonban lévő Fürdő Hotel is. A szálláshelykínálat legutóbb 2017-ben a 236 szobás, négy csillag superior besorolású Park Inn by Radisson átadásával bővült jótékonyan. Nagyon örülünk annak, hogy a szálloda az elmúlt egy esztendőben több közönségdíjat is szerzett.

*

Kiadványunkban az interjúalanyoknak három fix kérdésre is válaszolniuk kellett – a szerk.

A kiadvány borítója

Fotó: turizmus.com

Mitől lehet a turizmus még „zöldebb”?

Néhány a Zalakaroson megvalósult ötletekből: tanösvények, termelői piac kialakítása, helyi ételek beemelése a kínálatba, kerékpáros turizmus fejlesztése.

Mi volt a legjobb tanács, amit életében kapott?

Hogy a főiskolát a negyedik évben levelező tagozaton folytassam, és vállaljak el egy állást Zalakaroson.

Sportol, vagy inkább nézi?

Fiatalabb koromban aktívan sportoltam, ebből a foci maradt meg sokáig, ezt azonban néhány éve abba kellett hagynom. Azóta nézem…

 

*

A teljes anyagot és a további cikkeket Az év 50 legbefolyásosabb személye a magyar turizmusban & top 10 fiatal című kiadványban olvashatja.

A kiadványt ITT rendelheti meg >>