Top50 | Baán László: Igazi szenzáció lesz idén a Mezopotámia kiállításunk

Szerző: Vajk Brigitta

Forrás: turizmus.com

 2024. február 15. 12:58

Kiadónk 10. alkalommal készítette el a magyar turizmus meghatározó szereplőit bemutató top 50-es kiadványát. Baán László, a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria főigazgatója, a Liget Budapest Projekt miniszteri biztosa hetedszer szerepel a top 50 között.

A Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria 2023-ban több olyan kiállítást mutatott be, amelyeket egyaránt övezett közönség- és szakmai siker. „A tárlatok közül kiemelkednek a Csontváry 170, valamint a Renoir. A festő és modelljei című kiállítások. Az előbbit a pécsi Csontváry Múzeummal közösen szerveztük a festőgéniusz születésének 170. évfordulója alkalmából, és több mint kétszázezer látogató volt rá kíváncsi. A párizsi Musée d’Orsay-val és a Musée de l’Orangerie-vel együttműködésben megvalósult Renoir-kiállításunk, amelyre december végéig közel 200 ezren váltottak belépőt, az első átfogó tárlat volt Magyarországon a francia mester életművéből” – kezdte az év sztárkiállításaival a visszatekintést Baán László.

Decemberben volt tíz éve, hogy megszületett a Városliget-törvény a kiemelt nemzeti értéket képviselő terület átfogó megújításáról. Azóta többek között felépült a Magyar Zene Háza, a Néprajzi Múzeum, az Országos Múzeumi Raktározási és Restaurálási Központ, megújult a Millennium Háza és a Szépművészeti Múzeum, valamint felújítottak csaknem negyedmillió négyzetméter zöldfelületet a Ligetben.

Baán László: A 2023-as évre úgy fogunk visszatekinteni, mint amiből sokat tanulhattunk (volna)

Fotó: Városliget Zrt.

A már eddig átadott elemek is kiugró népszerűségnek örvendenek, látogatottságuk átlépte a hét és fél millió főt, de a park megújításának legfontosabb lépése, a már elbontott Petőfi Csarnok helyére tervezett Új Nemzeti Galéria megépítése az elkövetkezendő évek feladata lesz. „A japán sztárépítészek által megálmodott épület létrejötte után Európa legkomplexebb és egyik legvonzóbb kulturális negyedévé válik a Városliget” – hangsúlyozta a szakember.

Az eddig elkészült épületek számos fontos nemzetközi építészeti és ingatlanszakmai díjat nyertek már, de 2023-ban maga a teljes fejlesztés, a Liget Budapest Projekt is méltatást kapott. Az International Travel Awards díjátadóján, Dubajban a nemzetközi utazási, idegenforgalmi és vendéglátóipari ágazat egyik legrangosabb elismerését, az Európa legjobb turisztikai fejlesztésének járó díjat hozta haza. Szintén a projekt nemzetközi ismertségét növeli, hogy 2023-ban a Néprajzi Múzeum épülete és a Liget-projekt a világ egyik legrangosabb kulturális eseményén, a Velencei Építészeti Biennálén is bemutatkozhatott.

A 2024-es terveik közül Baán László kiemeli a Szépművészeti Múzeum nagyszabású régészeti kiállítását, amely az emberi civilizáció egyik bölcsőjének, Mezopotámiának a történelmét idézi meg az időszámításunk előtti első évezredből, az Asszír Birodalom időszakára fókuszálva. „Mivel a berlini Pergamon Múzeum ázsiai gyűjteménye zárva tart, ez lehetővé tette, hogy egy jelentős anyagot kölcsönözzünk tőlük, emellett fontos műtárgyakat kapunk több más kiemelkedő európai gyűjteményből, így például a párizsi Louvre-ból és a bécsi Kunsthistorisches Museumból is” – fogalmazott a főigazgató.

A két folyó közének ókori kultúrája a Bibliában is felbukkan, gondoljunk csak a babiloni Bábel tornyára, de az időszak számos emléke és története ott él ma is európai kulturális örökségünkben. A Mezopotámia. Istenek és démonok királysága című tárlat, amely témájában az első átfogó kiállítás lesz Magyarországon, igazi szenzációnak ígérkezik.

*

SZAKMAI ÉLETÚT

Baán László 1990-től képviselő, majd kulturális biztos a fővárosi önkormányzatban. 1998-tól a kulturális tárca helyettes államtitkára, utóbb közigazgatási államtitkára. 2004-től a Szépművészeti Múzeum, 2012-től – a két intézmény összevonását követően – a Magyar Nemzeti Galéria főigazgatója is. 2011 óta a Liget Budapest Projekt irányítója. Főtárgyalóként vett részt a Seuso-kincsek sikeres hazahozatalában. Többek között a francia Becsületrend, a spanyol Katolikus Izabella-rend és Olaszország Csillagrendjének kitüntetettje.

*

Ha szeretné megrendelni a 164 oldalas, A turizmus 50 fontos szereplője & top 10 polgármester, szakmai szövetség és fiatal című kiadványt, amelyben közel 100 szakemberről olvashat, ezen az oldalon megteheti.