Top50 | Farkas Attila: Történjen bármi, a magyarok utazni akarnak

Szerző: Pintér Tünde

Forrás: turizmus.com

 2024. április 21. 18:16

Kiadónk 10. alkalommal készítette el a magyar turizmus meghatározó szereplőit bemutató top 50-es kiadványát. Farkas Attila, a Smartwings Hungary Kft. ügyvezetője másodszor szerepel a turizmus top 50-e között.

Történjen bármi, a magyarok utazni akarnak, és ez a vágyuk mindent felülír" – Farkas Attila szerint ez volt 2023-ban a legfontosabb tényező, aminek a charterpiac és az utazási irodák erősödése köszönhető. A magyar piacra 2022 októberében újonnan belépő Itaka Hungary szintén szerepet játszott abban, hogy a kiutazás felélénkült és nagyobb lett a kínálat. A versenytárs érkezésére a többi iroda is reagált, a nyári forgalom megduplázódott. Szintén a túraszervezőknek és ezáltal a Smartwings Hungarynek kedvezett, hogy a Covid óta egyre inkább az utazási irodákat választják az egyéni szervezés helyett a biztonságnak és a színvonalas szolgáltatásoknak egyre nagyobb jelentőséget tulajdonító utasok.

A külső körülmények ugyanakkor a pandémia elmúltával is kedvezőtlenül alakultak: a légitársaságokra kivetett extraprofitadót nem vezették ki, az ország gazdasági helyzete, az alacsony költségvetésű légitársaságok bővülése folyamatos alkalmazkodást kívánt meg cégüktől. Farkas Attila meglátása szerint a Budapest Airport díjemelése csökkenti a versenyképességet az utasokat az ország nyugati feléből egyébként is elszívó bécsi repülőtérrel szemben. Mindezek ellenére a Smartwingsnek sikerült megőriznie piacvezető szerepét, sőt a velük dolgozó utazási irodák számát tovább növelték. A legnagyobb hazai túraszervezők (IBUSZ, Anubis Travel, Kartago Tours) mellett immár az Itaka Hungaryt és a Kanári-szigetekre fókuszáló ViaSale Travelt is a partnereik között tudhatják.

Farkas Attila, a Smartwings Hungary Kft. ügyvezetője

Fotó: Dombóvári Judit

 

Farkas Attila szerint 2023-ra teljessé vált a Covid utáni visszaépülés. A nyári szezonban két géppel heti 42, maximális kihasználtságon működő járatot indítottak, utasaik száma meghaladta a 2019-es évit. A klasszikus, charteres célpontok közül ismét Törökország volt a legkedveltebb, jól teljesített Görögország, Egyiptom, Tunézia, valamint az „újonc" Fuerteventura. A telt házas járatok ellenére a magas költségek (kerozinár, repülőtéri díjak, extraprofitadó) miatt azonban a Smartwings Hungary bevétele elmaradt a várttól, szerény profitot termeltek.

A 2023/24-es téli szezonnak teljesen felfrissült kínálattal és heti hat járattal vágtak neki. Új charteres desztinációként jelent meg a magyar kiutaztatásban Srí Lanka (Colombo) és Omán (Salalah). Nagy volt az érdeklődés az úti célok közé 2022-ben visszatért, egzotikus Zanzibár iránt.

Az ügyvezető elmondása szerint a Smartwings Hungary továbbra is őrzi versenyelőnyét a klasszikus, charteres desztinációkra járatot indító fapados légitársaságokkal szemben. „23 év alatt egyetlen járatot sem töröltünk, soha nem hagytuk utasainkat a repülőtéren, személyesen és telefonon is elérhetőek vagyunk" – sorolta előnyeiket. Téli járataikon visszavezették a meleg ételes ellátást, és lehetőséget adnak a menü előzetes megrendelésére is. A 2024-es nyári szezon charteres újdonsága lesz Palma de Mallorca és Barcelona. Az ügyvezető szerint van tere a bővülésnek télen is, a Karib-térség, illetve a Távol-Kelet irányába. A mindössze 3-4 hónapra korlátozódó nyári szezon elejét és végét – az utazási irodákkal közösen – igyekeznek egy-egy hónappal megnyújtani. Az extraprofitadó kivezetése szintén javítaná eredményességüket – jegyezte meg.

 

SZAKMAI ÉLETÚT

Farkas Attila a Comenius Egyetem gazdasági szakán végzett Pozsonyban, a szlovák tőrvívó-válogatott tagjaként bejárta a fél világot. A Vienna Trade – Bank Austria Groupnál mezőgazdasági és agrártermékek exportjával foglalkozott, majd öt éven át egy szlovák papírgyár igazgatója. 2001 óta a Travel Service/Smartwings Hungary Kft. ügyvezetője.

*

Ha szeretné megrendelni a 164 oldalas, A turizmus 50 fontos szereplője & top 10 polgármester, szakmai szövetség és fiatal című kiadványt, amelyben közel 100 szakemberről olvashat, ezen az oldalon megteheti.