Top50 | Fülöp Zoltán & Lobenwein Norbert: Vigyázunk rá, hogy a SopronFest ne nőjön túl nagyra

Szerző: Tóth Judit

Forrás: turizmus.com

 2024. április 17. 16:11

Kiadónk 10. alkalommal készítette el a magyar turizmus meghatározó szereplőit bemutató top 50-es kiadványát. A Volt, a Balaton Sound és a Strand alapítói, a Weekend Event Kft tulajdonosai és az Akvárium Klub üzemeltetői közül Fülöp Zoltán hetedszer, Lobenwein Norbert nyolcadszor szerepel benne.

Harminc évvel a Volt Fesztivál indulása után, 2023-ban Fülöp Zoltán és Lobenwein Norbert egy újabb fesztivált vittek szülővárosukba. „Sopron nem maradhat ünnep, nem maradhat fesztivál nélkül! – ezzel a gondolattal indultunk neki a SopronFest szervezésének a város vezetésével és helyi szervezőtársainkkal közösen. Sok-sok fesztivállal a hátunk mögött úgy gondoltuk, hogy ha 2023-ban valami újba vágjuk a fejszénket, akkor az ne csak új, hanem tartalmában és formátumában is újszerű legyen" – mondja Lobenwein Norbert.

De hogyan lehet kitűnni egy új rendezvénnyel egy olyan országban, ahol egymást érik a jobbnál jobb fesztiválok? „A koncepciónk egy urbánus fesztivál megteremtése volt, amelynek természetesen elengedhetetlen része a pazar koncertkínálat, de mi nagyon erősen építünk Sopron adottságaira, arra, hogy az egész várost bemutassuk, belakjuk" – teszi hozzá Fülöp Zoltán.

A SopronFest tíz napján a koncertek mellett tucatnyi kiállítást szerveztek kortárs művészek részvételével, akik a városban alkotnak is ezekben a napokban, a PodcastFest program keretében izgalmas beszélgetéseket hallgathattak az érdeklődők, és bekapcsolódtak a programokba a város éttermei, kávézói is, ahol vendégséfekkel és a hazai gasztronómia neves szakembereivel lehetett találkozni. A fesztivál ideje alatt túrákat is szerveztek, például a Vasfüggöny útvonalán, de még a sopronkőhidai börtön kapui is megnyíltak a turisták előtt.

Fülöp Zoltán és Lobenwein Norbert nevéhez számos fesztivál alapítás fűződik

Fotó: Kurcz Orsi

 

„A SopronFest nem titkolt szándéka a belföldi turizmus erősítése. Úgy állítottuk össze a kínálatot, hogy abban legyenek mai, fiatalos programok, amelyekre vonattal, autóval a környező városokból vagy Budapestről is érdemes leugrani, de szerettünk volna kifejezetten családoknak szánt eseményeket is, amelyekért megéri szállást foglalni és több napra is maradni" – mesélik.

A 2023-as debütálás a vártnál is nagyobb sikert hozott, sok-sok pozitív visszajelzést kaptak, ezért a város vezetőivel közösen többéves tervet dolgoztak ki arra, hogy hosszú távon is jól működő, fenntartható fesztivált indítsanak útjára. Ennek szellemében szeretnének vigyázni arra, hogy a SopronFest ne nőjön túl nagyra.

Mindeközben másik törzshelyükön, a Balaton partján is zajlottak az események. „A MOL Nagyon Balaton tizedik évét zártuk 2023-ban, és az értékeléseink kifejezetten pozitívak. Tapasztalatom szerint a korábbinál sokkal nagyobb odafigyelést igényelt ez az év a programok és az árazás terén egyaránt, de aki ebben jó döntéseket hozott, az sikeresen zárhatta az évet" – summáz Lobenwein Norbert.

Tavaly a portfólió bővítése helyett inkább arra törekedtek, hogy stabil és minőségi évük legyen. Mivel a Volt Fesztivált már nem ők szervezik, a félreértések elkerülésére az év végén megváltak jól bevált cégnevüktől, a Volt Produkciótól, és új nevet vettek fel. „A Weekend Event Kft. neve jól tükrözi a törekvéseinket: olyan ünnepeket szeretünk létrehozni, amelyeket egész évben várnak a turisták, úgy, ahogy mindenki a hétvégét várja a hét első napjaiban. Ez a pár nap a feltöltődésről, a kikapcsolódásról és a kultúráról szól, akárcsak azok az események, amelyeket szervezünk."

 

SZAKMAI ÉLETÚT

A két gimnáziumi jó barát 1993-ban alapította meg a Volt Fesztivált, majd betársultak a Sziget Kft.-be. 2007-ben elindították a Balaton Soundot, 2013-ban a B my Lake-et, a Strand Fesztivált és a MOL Nagyon Balatont, s ugyanebben az évben vették át az Akvárium Klub üzemeltetését. 2023-ban útjára indították a SopronFestet. Mindketten Pro Turismo-díjasok.

*

Ha szeretné megrendelni a 164 oldalas, A turizmus 50 fontos szereplője & top 10 polgármester, szakmai szövetség és fiatal című kiadványt, amelyben közel 100 szakemberről olvashat, ezen az oldalon megteheti.