Top50 | Kreinbacher József: A legnagyobb magyar gőzhajó másolatának elkészítése a következő terv

Szerző: Imre Lőrinc

Forrás: turizmus.com

 2024. március 06. 19:19

Kiadónk 10. alkalommal készítette el a magyar turizmus meghatározó szereplőit bemutató top 50-es kiadványát. Kreinbacher József, a Kreinbacher Birtok és a Madame Tussauds Budapest tulajdonosa először szerepel a turizmus top50-e között.

Kompromisszummentes minőség és gondos üzleti tervezés – ez a két mozgatórugó vezérli Kreinbacher József munkásságát. S ez a két szempont köti össze a különböző projektjeit az építőipartól kezdve a pezsgőgyártáson át az élményturizmusig. Utóbbi terület zászlóshajója a 2023 májusában megnyitott, budapesti Madame Tussauds, amely az V. kerületi Palazzo Dorottyában, a Vörösmarty tér szomszédságában várja a látogatókat.

A projekt elindulását Kreinbacher József is a tavalyi év legnagyobb személyes szakmai sikerének tartja, amihez számos partner összehangolt munkájára volt szükség. A hírességek viaszfiguráit bemutató kiállítás létrehozásának terve először hat évvel ezelőtt, 2017-ben merült fel. „Egy teljesen újszerű, interaktív múzeum jellegű attrakciót képzeltünk el" – fogalmaz a vállalkozó, aki szerint kezdetben csak merész álom volt, hogy Budapesten egy igazi turisztikai világmárkát megtestesítő Madame Tussauds nyílhasson.

Kapóra jött ugyanakkor, hogy az attrakció jogait birtokló Merlin Entertainments már egy ideje fontolgatta, hogy a magyar fővárosban is megveti a lábát. A brit tulajdonosnak azonban nem volt olyan megfelelő, nagyméretű exkluzív belvárosi helyszíne, ami Kreinbacheréknek igen − ez volt az alapja a világon az első franchise együttműködésben megvalósuló Madame Tussauds létrejöttének.

Kreinbacher József, a Kreinbacher Birtok és a Madame Tussauds Budapest tulajdonosa

Fotó: Juhász Bogi / Boogeefoto

Ezt követően viszont egyre-másra gyűltek a nehézségek: a koronavírus-járvány és a háború miatti ellátási akadályok, valamint a turisztikai iparág dinamikájának megváltozása is próbált keresztbe tenni a projektnek. Ráadásul a megfelelő helyszín kialakítása, a figurákhoz kötődő installációk megalkotása mind speciális szakértelmet, precíz, sok esetben kézműves munkát és különleges alapanyagokat igényelt.

Végül minden összeállt, a megnyitón tolongtak az emberek a budapesti Madame Tussauds bejárata előtt. A kezdetben ötvenegy viaszfigurával induló kiállítás évről évre bővül majd, újabb hírességek élethű másaival. Az attrakció mindazonáltal még a kezdeti időszakában jár.

„Fokozatosan szeretnék felfuttatni a Madame Tussauds-t annak érdekében, hogy a legmagasabb színvonalon tudjuk a vendégeket kiszolgálni. Kiemelt figyelmet fordítunk az attrakció rendezvényhelyszínként történő pozicionálására is, már túl is vagyunk az első sikeres karácsonyi időszakon" – fogalmaz Kreinbacher József, aki szerint a látogatószám szépen növekszik, és további jelentős ugrás várható a beutazó- és a belföldi turizmus helyreállásával.

A már most − nemzetközi szinten − is kiemelkedő értékeléseket magáénak tudó Madame Tussauds Budapest megnyitásával viszont korántsem értek véget a főváros és az ország turisztikai vonzerejének növelésére irányuló elképzelések. A következő nagy terv a IV. Károly, vagyis a valaha volt legnagyobb magyar gőzhajó másolatának elkészíttetése. A hajó maga nem szállodaként funkcionálna, hanem interaktív attrakció lenne, élményt és történelmi edukációt egybefűzve, a Lánchíd pesti lábánál – meséli Kreinbacher József.

De ez persze csak egy terv a sok közül. Mert ahogy a vállalkozó mondja: nem titkolt célja, hogy olyan projektek megvalósításában vehessen részt, amelyek segítik felhelyezni Magyarországot a világ turisztikai nagytérképére.

 

SZAKMAI ÉLETÚT

Kreinbacher József a győri Széchenyi István Közlekedési és Távközlési Műszaki Főiskolán diplomázott, majd Németországban folytatta tanulmányait. Az ausztriai Unger Stahlbau GmbH. kelet-európai vállalkozási igazgatójaként kezdte karrierjét. Nevéhez köthető a Metál Hungária Holding Zrt., a Kreinbacher Birtok és a Madame Tussauds Budapest.

*

Ha szeretné megrendelni a 164 oldalas, A turizmus 50 fontos szereplője & top 10 polgármester, szakmai szövetség és fiatal című kiadványt, amelyben közel 100 szakemberről olvashat, ezen az oldalon megteheti.