Top50 | Ördögh László & Drozsnyik Dávid: Azért dolgozunk, hogy fejlesszük a magyar vizuális kultúrát

Szerző: Tóth Judit

Forrás: turizmus.com

 2024. május 13. 18:34

Kiadónk 10. alkalommal készítette el a magyar turizmus meghatározó szereplőit bemutató top 50-es kiadványát. Ördögh László és Drozsnyik Dávid, a Graphasel Design Studio társtulajdonosai és művészeti vezetői először szerepelnek a turizmus top 50-e között.

A Graphasel Design Studio története a Képzőművészeti Egyetem egyik kollégiumi szobájában kezdődött. Ördögh László és Drozsnyik Dávid grafikushallgatók és kollégiumi szobatársak voltak, amikor elkezdtek együtt dolgozni. Húsz év alatt a néhány fős kis cég az ország egyik legismertebb brand- és kommunikációs designstúdiója lett.2018-ban ők alkották meg a Magyarországot népszerűsítő WOW Hungary, valamint a Budapest hosszú távú pozicionálását célzó Spice of Europe márkát, de az elmúlt években számos más nagy projektben is dolgoztak – a LUA Resort vagy a tarcali Andrássy-kúria márkaépítésétől kezdve a Néprajzi Múzeum kerámiakiállításának kreatív koncepcióján át az Opera Gin címketervéig sokszínű a portfóliójuk.

„A design egy dinamikusan változó piac, a kereslet határozza meg, hogy mivel foglalkozik az ember, de a brandépítés és az arculattervezés ma is a legfontosabb részét képezi a tevékenységünknek" – mondja Ördögh László. „Most már kicsit nagyobban gondolkodunk, és a célunk is az, hogy ha lehet, akkor olyan projekteket, munkákat szerezzünk, amelyekben mi magunk is fontos kihívásokat találunk" – teszi hozzá Drozsnyik Dávid.

Drozsnyik Dávid (b) és Ördögh László (j), a Graphasel Design Studio társtulajdonosai és művészeti vezetői

Fotó: Dombóvári Judit

Művészeti vezetőként húszfős csapatot irányítanak, saját bevallásuk szerint a csapatmunka az egyik erősségük. A grafikusok és építészek mellett van például olyan kollégájuk, aki csak kutatással foglalkozik, a márkát pozicionálja, és segít megfogalmazni, hogy milyen érzéseket akarnak kiváltani mondjuk egy boroscímkével. „Ez a titkunk, hogy valójában az érzelmekre akarunk hatni, de úgy, hogy mögé lehessen racionális érveket rakni. A legújabb szlogenünk is erre utal: minden márka mögött van egy történet" – árulja el László.

Az elmúlt években az üzleti mellett a kulturális szférában is sok nagy projektben vettek részt. „A kereskedelmi márkák jönnek-mennek, de ha valaki megtervez egy Szépművészeti-, egy Liget-arculatot vagy Magyarország turisztikai arculatát, akkor ezzel vélhetőleg beírja magát a szakma történetébe" – fogalmaz Dávid.

A 2024-es nyári olimpiai játékokra kandidáló Budapest pályázatának győztes arculatterve a sport világába is belépőt jelentett számukra. A 2017-es úszó-világbajnokság, a 2020-as vízilabda Európa-bajnokság arculatterve, a Puskás Aréna és az MVM Dome látogatóirányítási rendszere után, 2023-ban a budapesti atlétikai világbajnokság érmeit tervezték. Tavaly hosszú évek munkájának értek végére a Hotel Dorotheában, illetve a BalaLandben, de karitatív felajánlásként készítettek illusztrációkat egy ukrán menekültek traumafeldolgozását segítő projekthez is. Ez utóbbi munkával a Red Dot Design Award vállalati társadalmi felelősségvállalás (CSR) keretében végzett tevékenységért járó szakmai díját is megkapták. A világ egyik legnagyobb grafikai és designerversenyén 2023-ban ezenkívül még három további díjat is elnyertek.

2024-ben sem fognak unatkozni. Ők tervezik például a szegedi evezős Európa-bajnokság arculatát, folytatják a BalatonBike365 projektet, de egy PET-palackos, alsó polcos sör dizájnjának elkészítése is ott van a feladatok között.

 

SZAKMAI ÉLETÚT

A Képzőművészeti Egyetemen találkoztak, ahol kollégiumi szobatársak, barátok, majd üzlettársak lettek. Az elmúlt húsz évben a Graphasel Design Studio sok nagy projektben vett részt, ők készítették például Budapest olimpiai pályázatának arculattervét, továbbá megalkották a WOW Hungary szlogent és logót.

*

A cikk eredetileg a 2024. február 1-jén kiadott A turizmus 50 fontos szereplője & top 10 polgármester, szakmai szövetség és fiatal című kiadványban jelent meg. A nyomtatott magazin megrendelhető ezen az oldalon.