Top50 | Szigetvári József: Tizenkét intenzív év után ideje visszább lépni az operatív feladatoktól

Forrás: turizmus.com

 2024. április 11. 17:06

Kiadónk 10. alkalommal készítette el a magyar turizmus meghatározó szereplőit bemutató top 50-es kiadványát. Szigetvári József, a Szallas Group alapítója hatodszor szerepel a turizmus top 50-e között.

Új fejezetet nyitott a 2023-as év a Szallas Group történetében. Lengyelországban óriási kihívás várt rájuk: a Nocowanie.pl turisztikai portállal való bővülés révén 120 új kolléga csatlakozott a cégcsoporthoz, amely öt országban immár több mint 500 fővel dolgozik. Az akvizíciót követően megvalósították a teljes kínálat integrációját és megkezdték a lengyel piac digitalizálását. „Döbbenetes mennyiségű munkával a 40 ezer szálláshely egynegyedét állítottuk át foglalási motorra" – beszélt a volumenről Szigetvári József.

A 10 százalékos növekedést produkáló román belföldi piacon 61 százalékkal növelték árbevételüket, és ezzel a második legnagyobb forgalmú közvetítővé váltak. Dinamikus szálláshelyszám-bővítést hajtottak végre Horvátországban, a külföldi utazások berobbanásával ezen a piacon 30 százalékos növekedést könyvelhettek el. „A magyar belföldi piac az előző évhez képest stagnált, a mérlegünk pozitív, de a remélt két számjegyű növekedést nem sikerült elérnünk" – vont mérleget a szakember. Közvetett forgalmuk 2023-ban összességében átlépte a 220 millió eurót.

Szigetvári József, a Szallas Group alapítója

Fotó: Dombóvári Judit

 

Mindeközben rengeteg energiát fektettek a következő évek növekedését megalapozó akvizíciók előkészítésébe, töretlen lendülettel, organikus fejlesztésekkel mentek tovább. Novemberre elkészült az egyik legnagyobb projektjük 2023-ban: mobilapplikációba integrálták a Szallas.hu programok aloldalának teljes tartalmát (több mint 8700 programlehetőséget) és a belföldi foglalások mellé járó, kedvezményre váltható ajándék programkuponokat. „Ezzel nemcsak a foglaláskor, hanem az utazás teljes ideje alatt a felhasználóinkkal vagyunk és élményt biztosítunk számukra" – emelte ki az újítás jelentőségét a szakember. A megoldást a továbbiakban az egész régióra kiterjesztik.

Kevésbé látványos, de szintén jelentős lépés volt annak az új – a jövőben érkező jogszabályoknak is megfelelő –, transzparens fizetési rendszernek a kidolgozása, mely közvetlenül a szálláshelyekhez juttatja az elutalt összeget. Kisebb, nem kevésbé fontos fejlesztéseik a felhasználók igényeinek megfelelő, személyre szóló tartalom összeállítását támogatják.

A szakember 2024-ben a belföldi piacok szerény növekedésére számít, úgy véli, a világ kiszámíthatatlansága, változékonysága továbbra is velünk marad. Folytatják a lengyel és a román piac digitalizálását, előbbinél 200, utóbbinál 40, a magyar piacon pedig 15 százalékos növekedést prognosztizálnak. Az autóval megközelíthető, közeli célpontokra fókuszáló közép-európai szállásportálként arra törekszenek, hogy megfelelő lojalitásprogrammal és programkínálattal teljes utazási élményt kínáljanak felhasználóiknak, a felelősségteljes turizmus fontosságát továbbra is képviselve.

„Az elmúlt 12 év nagyon intenzív volt az én életemben is. A Szallas Group 11 fős cégből 500 munkavállalót foglalkoztató vállalattá vált, rengeteg munkát tettünk a fejlődésébe. Ideje visszább lépni az operatív feladatoktól, regenerálódni, több időt fordítani a családomra" – magyarázta, miért köszön le 2024 februárjában a cég éléről. Érzései kettősek, hiszen saját gyermekének tekinti a Szallas Groupot, melynek felnőtté válását a jövőben stratégiai igazgatóként követi.

 

SZAKMAI ÉLETÚT

Szigetvári József 1996-ban alapította sci-fikkel és fantasykkel foglalkozó könyvkiadóját. 2001-től az IDG informatikai kiadó főszerkesztője, lapigazgatója. 2009-től a Sanoma lapigazgatója, az online tranzakciós termékek felelőse. 2011-től (ekkor akvirálta a Sanoma a Szallas Group 50 százalékát) ügyvezető. 2015 őszétől vezérigazgató. A Szallas Group tulajdonosa 2022 októberétől a Wirtualna Polska Holding, korábban az OTP és a PortfoLion Tőkealap.

*

Ha szeretné megrendelni a 164 oldalas, A turizmus 50 fontos szereplője & top 10 polgármester, szakmai szövetség és fiatal című kiadványt, amelyben közel 100 szakemberről olvashat, ezen az oldalon megteheti.