Top50 | Tóth Ákos: Célom, hogy az Utazómajom oldalán a világ minden országáról legyen információ

Forrás: turizmus.com

 2024. május 15. 16:13

Kiadónk 10. alkalommal készítette el a magyar turizmus meghatározó szereplőit bemutató top 50-es kiadványát. Tóth Ákos, az Utazómajom alapító tulajdonosa és ügyvezető igazgatója először szerepel a turizmus top 50-e között.

Kezdetben csak a barátainak ajánlott hibás árazású repülőjegyeket, a 2014-ben elindult Utazómajom oldallal viszont ma már rengeteg embernek mutatja meg, hogyan lehet olcsón utazni.

„Az elmúlt tíz évben sok tízezer olvasómnak segítettem az utazásban, legyen az akár egyéni kérdésre adott válasz vagy az utazási ötleteim által megvalósult nyaralások, városlátogatások. Egyáltalán nem elképzelhetetlen, hogy egy Magyarországtól tízezer kilométerre fekvő szigeten találkozik két olvasónk, akik az írásainkból inspirálódtak" – mondja Tóth Ákos. Az Utazómajomnak 2016-ban 11 ezer követője volt a Facebookon, ez a szám ma már meghaladja a 620 ezret. Mindezt úgy, hogy marketingre nem költ. „A közösségimédia-oldalakon rendkívül magas az elérésünk, és a sok tartalom miatt nem is lenne kifizetődő, ha hirdetnénk a posztjainkat." A Facebook változtatásait, illetve a tartalomfogyasztási szokások átalakulását azonban ő is megérzi. „Mivel a forgalmunk jelentős része a Facebookról érkezik, folyamatosan küzdünk az algoritmussal, ami mindenáron arra szeretne minket kényszeríteni, hogy hirdessük a posztjainkat" – avat be az alapító. A másik kihívást az egyre népszerűbb rövid videós tartalmak jelentik. „Ilyen formátumra a mi modellünk nem alkalmas, ezért még értékesebb cikkeket, utazási ötleteket kell készítenünk annak érdekében, hogy az olvasók elégedettek legyenek."

Tóth Ákos, az Utazómajom alapító tulajdonosa és ügyvezető igazgatója

Fotó: Dombóvári Judit

Bár a Covid közvetlen hatása már nem érezhető, vannak olyan változások, amelyek máig megmaradtak. „Szinte teljesen kikopott, hogy valaki hosszú hónapokkal az utazás előtt foglaljon. Vannak olyan úti célok, amelyeket a pandémia után nem hoztak vissza a légitársaságok. Nagy űr, hogy nincs közvetlen járat az USA-ba. A mi működésünket ez annyiban befolyásolja, hogy kevesebb könnyen elérhető desztinációt tudunk ajánlani az olvasóknak."

A kihívások ellenére 2023-ban is sikerült tartani az olvasottságukat, minden platformon növekedett a követőtáboruk, és az árbevételük is emelkedett az előző évhez képest.

A cég egyelőre teljes mértékben Tóth Ákos köré épül, de 2023-tól már van két állandó kollégája, illetve több külsős is besegít. „Próbálom úgy alakítani az Utazómajmot, hogy nélkülem is önjáró lehessen, és ezzel kapcsolatban jó úton járok."Korábban voltak tervei a nemzetközi terjeszkedésre, de ezek most nincsenek napirenden, illetve a nemrég indult Pakolj.be oldalt is jegelnie kell egy kicsit. Ennek a projektnek a célja, hogy összekösse a leendő utasokat és az utazási irodákat, és központosítva kezelje az utazási kéréseket. Az oldal iránt óriási volt az érdeklődés, egy előre nem látható probléma miatt azonban le kellett állítaniuk, de a tervek szerint hamarosan újraindul.

Egy kívülálló számára úgy tűnhet, az Utazómajommal már mindent elért, amit el lehet itthon, ő azonban lát még lehetőségeket. „Tíz éve is megfogalmaztam, hogy nincs Magyarországon még egy olyan oldal, amely az utazással kapcsolatban minden felmerülő kérdésre választ tud adni. Ezt ma is elmondhatom. Célom, hogy a világ minden országáról legyen elérhető információ az oldalunkon útitervekkel, leírásokkal, tudnivalókkal, szállásokkal, programokkal, idegenvezetőkkel. Ebbe az irányba még biztosan sokat fejlődhetnénk."

 

SZAKMAI ÉLETÚT

Tóth Ákos Szegedi Tudományegyetem gazdaságinformatika szakán végzett, majd 2010-től hét évig szoftverfejlesztőként dolgozott. 2014-ben megalapította az Utazómajom oldalt. 2017-ben a Turizmus Szakma Példaképe lett, 2018-ban megkapta a Golden Pen elismerést. 2018-tól a Samsung márkanagykövete, 2023-ban a Creator Awards Business Influencer díjra jelölték.

*

A cikk eredetileg a 2024. február 1-jén kiadott A turizmus 50 fontos szereplője & top 10 polgármester, szakmai szövetség és fiatal című kiadványban jelent meg. A nyomtatott magazin megrendelhető ezen az oldalon.