Top50 | Váradi József: Tavaly 26 százalékkal többen repültek velünk Magyarországról, mint 2022-ben

Szerző: Nagy Károly

Forrás: turizmus.com

 2024. február 26. 17:10

Kiadónk 10. alkalommal készítette el a magyar turizmus meghatározó szereplőit bemutató top 50-es kiadványát. Váradi József, a Wizz Air vezérigazgatója azon kevesek egyike, aki tizedszer szerepel a turizmus top 50-e között.

A Wizz Air tovább erősítette pozícióját mint Európa leggyorsabban növekvő légitársasága. A 2024-es pénzügyi évben a Covid előtti időszakhoz képest több mint 50 százalékos növekedést prognosztizálnak.

„Flottánkat folyamatosan bővítjük és fiatalítjuk, ennek köszönhetően gépeink átlagéletkora kevesebb mint 4,5 év. 2023-ban 850 útvonalon több mint 50 országba kínáltunk 60,3 millió utasszámára megfizethető árú utazási lehetőséget. Magyarországon 2023-ban 5,2 millió utasunk volt, közel egymillióval több, mint 2022-ben" – részletezte az óév üzleti eredményeit Váradi József vezérigazgató. Kiemelte, hogy az ingadozó kerozinárak és az emelkedő hitelkamatok ellenére sem tapasztaltak visszaesést, tavaly 26 százalékkal többen utaztak velük Magyarországról, mint 2022-ben.

Váradi József, a Wizz Air vezérigazgatója

Fotó: Wizz Air

„Jelenleg több mint 8000 munkatársunk van, a Covid alatti időszakhoz képest kétszer annyian dolgoznak nálunk, így az iparágban szinte egyedülálló módon nálunk nincs munkaerőhiány. Ebben fontos szerepet játszik a világszínvonalú pilóta- és légikísérő-képzésünk, valamint az, hogy a Wizz Air Magyarországon elsőként lett jogosult nemzetközileg elismert légikísérő-alapképzési tanúsítványt kiállítani növendékei számára" –beszélt a munkaerő-gazdálkodásukról VáradiJózsef.

Üzleti stratégiájuk része, hogy ha egy-egy útvonal iránt csökken az érdeklődés, akkor erőforrásaikat a telítettebb útvonalakra csoportosítják át, illetve újakat nyitnak meg. „2023-ban több mint 90 új útvonalat indítottunk, köztük többet a magyar utasok körében egyre népszerűbb törökországi úti célokra, például Isztambulba és Antalyába. Ezek a járatok olyan népszerűnek bizonyultak, hogy már heti kilencszer repülünk a Budapest–Isztambul útvonalon. Szintén új desztináció volt idén Magyarországról Kairó és Sarm-es Sejk" – közölte a vezérigazgató.

A két évvel ezelőtt Ukrajnában maradt repülőgépeik közül a Lvivben rekedtet már sikerült kihozniuk, a Kijevben ragadt három gépről pedig a hajtóműveket jelenleg is üzemelőgépekre szerelték át.

2023-ban már a harmadik egymás utáni évben nyerték el az Év Légitársasága címet az Air Transport Awards díjátadóján. Ősszel másodjára választotta meg a Wizz Airt a CAPA (Centre for Aviation) az Év Globális Fenntartható Légitársaságának. A legfrissebb elismerésük, hogy 2024-ben a világ öt legbiztonságosabb diszkont-légitársasága közé választotta őket az Airline Ratings. „Utasaink szállást, autóbérlést, utasbiztosítást,repülőtéri parkolást, illetve transzfert és e-SIM adatroamingot vásárolhatnak repülőjegy-foglaláskor, de akár a foglalást követően is" – sorolta plusz szolgáltatásaikat a vezérigazgató.2024 egy jubileum miatt is fontos a Wizz Air számára: májusban lesz húsz éve, hogy felszállta légitársaság első repülőgépe. Az év elején megérkezik a 200. repülőgépük, év végén pedig bővül a flottájuk az első igazán nagy hatótávolságú repülőgéppel, amely körülbelül nyolcórányi időt tud majd a levegőben tölteni.

Váradi József turizmusstratégiájuk legfontosabb céljának nevezte, hogy minél több ember számára tegyék elérhetővé a fenntartható repülést, vagyis hogy utasaik a lehető legkisebb karbonlábnyommal utazzanak.

 

SZAKMAI ÉLETÚT

Váradi József magyar és multinacionális vállalatoknál egyaránt dolgozott a kereskedelem és értékesítés területén. A Malévnál kereskedelmi vezérigazgató-helyettesként kezdett 2001 elején, de pár hónap után kinevezték a nemzeti légitársaság vezérigazgatójává, a pozíciót 2003-ig töltötte be. Vezetésével 2003-ban alakult meg a Wizz Air, az új diszkont-légitársaság első járata 2004-ben szállt fel.