Új arc a TOP 50-ben – Kovács István

Forrás: turizmus.com

 2017. február 21. 20:09

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége főtitkára tíz éve kamatoztatja szállodaigazgatóként szerzett tapasztalatait a hazai hotelek több mint 60 százalékát tömörítő szövetségben, múlhatatlan érdemeket szerezve a szakma érdekképviseletében.
Szinte az egész életét a szállodaiparban töltötte, és gondja volt arra, hogy vezetőként is folyamatosan képezze magát. A kereskedelmi üzemgazdász diploma után a vendéglátóipari és a turizmus szakon is megszerezte az oklevelet, emellett számos külföldi továbbképzésen is részt vett.

1994–95-ben a Magyar Szállodaszövetség elnöke is volt, majd 2007-től ugyancsak ő ült volna az elnöki székbe, amikor Lombosi Gábor váratlan halála után a megüresedett a főtitkári pozíciót választotta.

A szállodaszövetség az elmúlt tíz évben óriási változáson ment keresztül. Jelentősen bővült a tagság, ma mintegy 400 szállodát, valamint számos éttermet, oktatási intézményt és társult tagot tömörít. Átalakult a szervezet is, az egyszemélyi elnöki vezetést a kollektív (elnök és ügyvezető testület) irányítás váltotta fel, ezek mellett pedig létrehoztak egy szakmai tanácsadó testületet is. A rendezvények tartalmasabbak lettek, a régiós üléseken és a közgyűléseken nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy a tagság részére új és alapvetően fontos ismereteket közvetítsenek – fontos, hogy ma már a közgyűléseket megelőző szemináriumokon is ott ül a tagszállodák képviselőinek jelentős része.

Kovács István

Fotó: Dombóvári Judit

 

Kovács István kezdeményezésére 9 éve folyamatosan tesznek közzé éves szállodapiaci elemzéseket, néhány éve pedig, Trend Riport címen, havi értékeléseket is a hazai és nemzetközi szállodapiacról. Ezeket a főtitkár készíti a szövetség szakértőinek bevonásával. Az elemzéseken keresztül számos, a hazai szállodaipar jövedelmezőségét, s ezzel együtt a hazai turizmus jövőjét érintő témára felhívták a közvélemény és a döntéshozók figyelmét, így például a beutazásban bekövetkezett trendváltozásokra, a magas szállodai áfa negatív hatására vagy a sharing economynak a szállodák piaci helyzetére gyakorolt hatásaira.

Különböző, a szállodák működése szempontjából fontos témákban – például a munkaerőhelyzet, a hotelek műszaki állapota, energiagazdálkodása – felméréseket is végeztek tagjaik körében azzal a céllal, hogy tényszerű ismeretekhez jussanak. Ezek az anyagok a turisztikai piac és az állami irányítás szereplői számára alapinformációként is szolgálnak.

Az MSZÉSZ nevében – szakértők bevonásával – a főtitkár véleményezi a szálloda- és vendéglátóipart érintő jogszabálytervezeteket, de feladata az is, hogy az elnök mellett alkalmanként a sajtónak is nyilatkozzon. Ezenkívül részt vesz a szövetség által bevezetett és 2012 óta nemzeti védjegyrendszerként funkcionáló Hotelstars Union szállodaminősítési rendszer kialakításában, működtetésében.

 

A teljes cikket Az év 50 legbefolyásosabb személye a magyar turizmusban című kiadványban olvashatja.

A kiadványt ITT rendelheti meg >>

Kovács Istvánról további információkhoz juthat az Arcok rovatunkban.