Újabb öt évig Baán László vezeti a Szépművészeti Múzeumot

Forrás: turizmus.com

 2024. június 06. 17:13

Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter újabb öt évre Baán László eddigi főigazgatót bízta meg a Szépművészeti Múzeum vezetésével. Baán László kinevezése november végén jár le.

Baán László húsz éve, 2004 óta vezeti a Szépművészeti Múzeumot. Irányítása alatt az intézmény Magyarország és egyben Kelet-Közép-Európa leglátogatottabb múzeumává vált - adta hírül a múzeum.

Többek között olyan kiállításoknak adott otthont, mint a Van Gogh Budapesten, Botticellitől Tizianóig, Cézanne és a múlt, Caravaggiótól Canalettóig, Rembrandt és a holland arany évszázad festészete, Rubens, Van Dyck és a flamand festészet fénykora, Menny és pokol között. Hieronymus Bosch rejtélyes világa, El Greco, Csontváry 170 és a Renoir. Festő és modelljei című tárlatok.

Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója az Új Nemzeti Galéria makettjével

Fotó: Liget Budapest / Mohai Balázs

A Szépművészeti Baán László vezetése alatt többször is bekerült a világ 100 leglátogatottabb múzeuma közé, 2022-ben 750 000, az elmúlt évben pedig minden eddiginél több, 820 000 látogató volt kíváncsi a Hősök terén álló múzeum kiállításaira és programjaira.

Az utóbbi években számos kiemelkedő remekművel gyarapodott a múzeum gyűjteménye, többek között 2018-ban, Anthonis van Dyck Stuart Mária Henrietta angol hercegnőről készült portréja, egy évre rá Pierre-Auguste Renoir Fekvő női aktja került a Szépművészetibe, 2022-től pedig El Greco Gonzaga Szent Alajos képmása című festménye is az állandó kiállítás jeles darabja.

A kormány megbízása alapján magyar részről Baán László tárgyalt főként a megállapodásokról,  amelyek 2014-ben és 2017-ben lehetővé tették  a Seuso-kincsek hazahozatalát.

2012-ben a Szépművészeti Múzeum újraegyesült a 1957-ben leválasztott Magyar Nemzeti Galériával, azóta Baán László mindkét intézmény főigazgatója. Vezetése alatt lezajlott a Szépművészeti Múzeum történetének legátfogóbb, több mint három évig tartó, Európa Nostra-díjjal elismert rekonstrukciója, ennek köszönhetően megújult és megnyílt a látogatók elől több mint 70 évig elzárt Román Csarnok is.

Igazgatása alatt korszakos jelentőségű előrelépés történt a múzeumi gyűjtemény megóvásának feltételrendszerében is: 2019-ben megnyílt Európa egyik legnagyobb és legkorszerűbb múzeumszakmai háttérintézménye, az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ (OMRRK), ahol 21. századi körülmények között őrzik és gondozzák a Szépművészeti Múzeum többszázezres gyűjteményi anyagát.

Múzeumvezetői tevékenységét számos magas, hazai és nemzetközi kitüntetéssel ismerték el, így többek között a Magyar Érdemrend középkeresztjével, a francia Becsületrenddel, a spanyol Katolikus Izabella-renddel és Olaszország csillagrendjével.

Baán László eddig hét alkalommal szerepelt a Top 50 - a turizmus legfontosabb szereplői című kiadványunkban, vele készült legutóbbi interjúnkat itt olvashatják.

Baán László tervei szerint a következő ciklusban is számos, a közönség és a szakma érdeklődésére számot tartó tárlatot láthat majd a nagyközönség a  Szépművészeti Múzeumban, többek között a magyarországi reneszánsz festészet kiemelkedő remekművét megalkotó, rejtélyes MS mester, továbbá a francia festőgéniusz, Paul Gauguin művészetét bemutató átfogó kiállítások érkeznek.

Az elkövetkezendő öt évben megvalósulhat a Városligetben az Új Nemzeti Galéria megépítése is, amely a múzeum 19. és 20. századi gyűjteményének biztosít majd méltó, világviszonylatban is korszerű otthont.