100 millió eurós kezességvállalás az osztrák turizmusgazdaságnak

Forrás: turizmus.com

 2020. március 07. 21:46

Az osztrák turisztikai ágazat jelentős károkat szenved a koronavírus járvány következményeitől, ezért az osztrák kormány 100 millió eurós kezességvállalási garanciakeret biztosításáról döntött – írja a GD Consulting elemző blogjában Kovács Balázs, Bécsben élő turisztikai szakértő.

A magyarországi, március 15-i rendezvényekhez hasonlóan, Ausztriában is lefújtak egy március közepi eseményt. Az óvintézkedések miatt elhalasztják a március 11–15. között, az Austria Centerbe tervezett Radiológus Kongresszust, amelyre 30 ezer résztvevőt vártak a világ 180 országából.

Az utazási irodákat, szállodákat is kihívás elé állítja a bizonytalanság és a lemondások özöne. Mivel az ausztriai turizmus szereplőinek 90 százaléka kis- és közepes méretű vállalkozás körébe tartozik, így a kiszámíthatatlan üzletmenet komoly likviditási nehézségek elé állítja ezen cégeket.

Ausztria is lépett a turisztikai vállalkozások stabilitásáért

Fotó: Pixabay

A turisztikai iparágban tevékenykedő vállalkozások stabilitásának megőrzése érdekében az osztrák kormány a Gazdasági Kamarával és az Osztrák Turizmusbankkal együttműködve 100 millió eurós kezességvállalási garanciakeret biztosításáról hozott döntést. Az intézkedés értelmében a vállalkozások likviditási nehézségeik elkerülése érdekében áthidaló pénzügyi források megszerzéséhez kezességvállalást kapnak a turizmusbanktól, illetve az állam az ezzel járó adminisztrációs terheket átvállalja. Ezzel az intézkedéssel biztosítják, hogy a bevételek elmaradása, kiesése ellenére a pénzügyi kötelezettségeiket teljesíteni tudják az érintett vállalkozások. A következő napokban a szakmai szervezetek bevonásával turisztikai kerekasztal formájában döntenek, hogy milyen további intézkedésekkel lehet az ágazat előtt álló kihívásokat a lehető leghatékonyabban kezelni – írja Kovács Balázs a blogjában.

Pénteken beszámoltunk róla, hogy idehaza egymilliárd forintos vis maior keretet hozott létre a Magyar Turisztikai Ügynökség a koronavírus miatt nehéz helyzetbe került vállalkozások megsegítésére.