161 járatot töröl az Alitalia a pénteki sztrájk miatt

Forrás: turizmus.com

 2021. szeptember 23. 13:04

161 belföldi és nemzetközi járatát törölte a már csak október 15-ig működő olasz nemzeti légitársaság.

A szakszervezetek péntekre (szeptember 24-re) tervezett sztrájkja miatt belföldi és nemzetközi járatai 62 százalékát törölte az Alitalia. Az intézkedés 161 belföldi és nemzetközi járatot érint, ezek többsége pénteken, néhány belföldi járat pedig csütörtökön és szombaton nem indul el.

A légitársaság szerdai közleménye szerint az érintett utasok október 1-jéig térítésmentesen foglalhatják át a jegyüket legkésőbb október 14-én befejezett utazásra vagy kérhetik a jegy árának visszatérítését.

Az Alitalia október 15-én adja át a stafétabotot az ITA-nak

Fotó: Alitalia

Az évek óta állami segítségre szoruló olasz nemzeti légitársaság már csak október 15-ig működik, utódja, az Italia Trasporto Aereo (ITA) pedig jóval kisebb flottával és személyzettel kezdi meg a működését, csak 2800 alkalmazottat vesz át az Alitaliánál jelenleg még dolgozó több mint tízezerből. A létszám 2025-ig 5750-re nőhet a piac alakulásától függően a társaság szakszervezetekhez eljuttatott közleménye szerint.

A szakszervezetek szeretnének ugyanúgy kollektív szerződést kötni az ITA-hoz átkerülő alkalmazottak számára, mint az Alitaliával, az ITA azonban elutasítja ezt a kérést azzal az indokkal, hogy rentábilisan kell működnie. A szakszervezetek követelései egyik közleményük szerint „nem szolgálnak tárgyalás alapjául”.

Az Alitalia, az ITA és a szakszervezetek között már jó ideje folynak a tárgyalások az alkalmazottak sorsáról, ezek a tárgyalások hétfőn megszakadtak, a munkavállalók képviselői keddre virradó éjjel szimbolikusan el is foglalták a római tárgyalóhelyiségeket – írja a wiwo.de a dpa híre alapján. Az Alitalia azt tanácsolja az utasainak, hogy az elkövetkező napokban biztonságképpen csak kézipoggyásszal utazzanak a hosszú várakozási idő elkerülése végett.