Ezeket a technikai újításokat vezették be 2019-ben Ferihegyen

Forrás: turizmus.com

 2019. december 23. 14:07

Az utóbbi 12 hónapban számos olyan technikai újítást vezetett be a Budapest Airport, amelyek zökkenőmentesebbé és kiszámíthatóbbá tették a repülőtéri áthaladást – összegzi 2019-es fejlesztéseit a budapesti repülőtér üzemeltetője.

A Budapest Airport az egyre elterjedtebb önkiszolgáló és automatizáló trendekkel lépést tartva több olyan előremutató technikai fejlesztést is megvalósított, amelyek által az utasok aktív részeseivé válnak az őket érintő folyamatoknak, és önállóan végezhetik el például a poggyászfeladást és a beszállást.

A fejlesztéseknek köszönhetően felgyorsult a repülőtéri áthaladás, a kiterjesztett utastájékoztató rendszerek segítségével pedig kiszámíthatóbbá vált az utazás.

Márciusban két új utasbiztonsági ellenőrző sor átadásával 15%-kal bővült a biztonsági ellenőrzés kapacitása az előző évhez képest, és egy nemrég bevezetett új technológiának köszönhetően a nagyobb elektronikai eszközöket, laptopot, tabletet, vagy épp hajszárítót már nem kell kivenni a kézipoggyászból. Ez utóbbi fejlesztés Kelet-Közép-Európában elsőként a budapesti repülőtéren vált elérhetővé – írják.

Az utasok nyomtatják ki a címkét

Fotó: Budapest Airport

Idén a Budapest Airport megkezdte az önkiszolgáló poggyászfeladó rendszer tesztelését: a terminálokon kihelyezett 2-2 poggyászfeladó pultnál a Wizz Air utasai a beszállókártyák beolvasása után önállóan nyomtathatják ki és helyezhetik el a feladni kívánt poggyászon a poggyászcímkét. Ezt a címke szkennelése követi; az automatizált feladó pulton pedig az utasok pillanatok alatt feladhatják a bőröndöket.

A rendszer népszerűségére való tekintettel további poggyászcímke-nyomtató berendezés és poggyászautomata telepítését tervezi a Budapest Airport, és folyamatosan egyeztet a légitársaságokkal a rendszer további kiterjesztéséről.

A repülőtér-üzemeltető Európában egyedülálló, 4K felbontású utastájékoztató paneleket telepített a terminálokon. Az utas már a repülőtérre érkezés pillanatától hozzájuthat a szükséges információkhoz: a parkolókból felvezető úton és a buszmegállókban is kijelzők tájékoztatnak az induló és érkező járatokról.

A biztonsági ellenőrzés előtt pedig az utasok azt is pontosan megtudhatják, hogy az A vagy a B oldalon számíthatnak rövidebb várakozási időre a kötelező átvizsgálás előtt.

Tesztelték az automata járatinformációs bemondórendszert  is

Fotó: Budapest Airport

Jelenleg a Budapest Airport az automata járatinformációs bemondórendszer tesztelését végzi.

 

Önkiszolgáló útlevél-ellenőrző kapuk

2019 folyamán az ORFK-val közösen összesen 12 automata útlevél-ellenőrző kaput telepített az üzemeltető a repülőtér termináljain: a 2B terminálról induló utasok négy automata kaput vehetnek igénybe, érkezéskor pedig a 2B oldalon és a B utasmólón egyaránt megtalálható a négy-négy kapu, ahol az utas egyénileg beolvashatja az útlevelét, a rendszer pedig elvégzi a szükséges ellenőrzést.

Novemberben újabb lépés volt a hatékonyabb „self-service” utaskiszolgálás felé, hogy forgalomba álltak az új, automata beszállítókapuk, egyelőre a 2A Terminál egy részén.

Ez a rendszer mindössze nyolc perc alatt képes elvégezni egy Airbus A320 típusú repülőgép beszállítását: az utasnak csupán annyi a dolga, hogy a kapun található szkenneren beolvassa a beszállókártyát – legyen az akár nyomtatott formátumú, telefonra letöltött vagy épp okosórán elérhető –, a berendezés pedig pillanatok alatt elvégzi a szükséges ellenőrzést és egyezteti az adatokat a légitársaságok rendszerével.

Az automata berendezéseket a közeljövőben a Budapest Airport további beszállókapukhoz is kiépíti.