A brit Thomas Cook-utasok 40 százaléka már hazatért

Forrás: MTI

 2019. szeptember 27. 12:47

A brit polgári repülésügyi hatóság (CAA) pénteken ismertetett legfrissebb adatai szerint a múlt hét elején csődbe ment Thomas Cook utazási iroda brit utasainak 40 százaléka már hazatért.

A repülésügyi hatóság összesítése szerint ez azt jelenti, hogy a Matterhorn-művelet nevű – a Thomas Cook súlyosbodó pénzügyi helyzetének híreire már korábban kidolgozott – készenléti terv keretében eddig 61 121 utas térhetett vissza Nagy-Britanniába 275 bérelt járattal.

A Thomas Cook csődjének bejelentése idején több mint 150 ezer brit utas tartózkodott külföldi üdülőhelyeken az utazási iroda szervezésében. Mivel a cég azonos nevű saját légitársasága is beszüntette tevékenységét, a brit kormány megbízásából a CAA bérelt repülőgépekkel gyakorlatilag légihidat létesített az utasok hazaszállítására.

A CAA beszámolója szerint a kidolgozott menetrend alapján pénteken 72 charterjárattal további 16 ezer utas tér vissza Nagy-Britanniába.

A Matterhorn-művelet nevű készenléti terv keretében eddig 61 121 utas térhetett vissza Nagy-Britanniába

Fotó: pixabay

 

A brit repülésügyi hatóság megerősítette pénteki tájékoztatójában, hogy a Matterhorn-művelet október 6-áig tart, és addig összesen több mint ezer charterjárat érkezik brit repülőterekre a Thomas Cook utasaival.

Richard Moriarty, a CAA vezérigazgatója a tájékoztatóhoz fűzött nyilatkozatában közölte, hogy a hazaszállított utasok hozzávetőleg 95 százaléka abban az időpontban indult vissza Nagy-Britanniába, amikor a Thomas Cooknál lefoglalt üdülése egyébként is véget ért volna.

Grant Shapps közlekedési miniszter minapi parlamenti tájékoztatása szerint az utasok ugyancsak 95 százaléka arra a brit repülőtérre érkezik, ahonnan elindult, s a kormány ingyenes továbbutazási lehetőséget biztosít azoknak, akik más repülőtérre érkeznek vissza.

Shapps szerint a hazatelepítési műveletben résztvevő repülőgépek különböző mérete és a repülőterek fogadóképessége közötti eltérések miatt fordul elő, hogy az utasok egy része nem oda a tér vissza, ahonnan elindult.

A hazaszállítási légihíd Nagy-Britannia történetének eddigi legnagyobb ilyen jellegű békeidőbeli művelete. A műveletben részt vesz a Malaysia Airlines egyik Airbus A380-as óriásgépe is.

Becslések szerint a külföldi érdekeltségeket is beleszámítva meghaladhatta a 600 ezret azoknak az utasoknak a száma, akik a Thomas Cook által szervezett utakon vettek részt a csőd bejelentésének idején.

A cég brit utasainak hazaszállítása a brit kormány becslése szerint 100 millió fontba kerül, kétszer annyiba, mint a Monarch brit légitársaság csődje után végrehajtott hasonló művelet. A Monarch 2017 októberében ment csődbe, 110 ezer utast külföldön hagyva. Az ő hazaszállításuk volt a mostani akcióig a legnagyobb ilyen jellegű békeidőbeli művelet Nagy-Britanniában.

Kapcsolódó cikkek

Thomas Cook-cunami világszerte

2019. szeptember 26.