Csődbe ment a Thomas Cook, 160 ezer brit ragadt külföldön

Forrás: MTI / turizmus.com

 2019. szeptember 23. 07:45 / Utoljára frissítve: 2019. szeptember 23. 10:40

Csődbe ment hétfőn és azonnali hatállyal beszüntette tevékenységét a legrégibb brit utazási iroda, a Thomas Cook, amelynek több százezer utasa tartózkodik jelenleg is a világ különböző üdülőhelyein.

A csőd hírét szeptember 23-án hajnalban jelentette be a brit polgári repülésügyi hivatal (CAA).

A CAA, valamint a brit közlekedési minisztérium, a külügyminisztérium és az üzleti ügyek minisztériuma által ismertetett közös tájékoztatás szerint a CAA haladéktalanul hozzákezd már kidolgozott, Matterhorn-művelet nevű készenléti tervének végrehajtásához a Thomas Cook szervezésében külföldön tartózkodó csaknem 160 ezer brit utas hazaszállítására.

A közlemény szerint ez lesz Nagy-Britannia történetének eddigi legnagyobb ilyen jellegű békeidőbeli művelete.

Becslések szerint a külföldi érdekeltségeket is beleszámítva meghaladhatja a 600 ezret azoknak az utasoknak a száma, akik jelenleg a Thomas Cook által szervezett utakon vesznek részt.

A jövőbeni időpontokra meghirdetett utakra üzletági szakértők adatai szerint egymillió foglalás van érvényben.

A brit hazaszállítási művelet a Thomas Cook brit utasaira terjed ki, közülük is csak azokra, akik a következő két hétben egyébként is hazatértek volna.
A közlemény úgy fogalmaz, hogy őket az utazási szerződésükben szereplő eredeti hazatérési időponthoz a lehető legközelebb eső időben szállítják haza pótlólagos költség nélkül, bár nem biztos, hogy ugyanarra a repülőtérre érkeznek majd, ahonnan a Thomas Cook által szervezett utazásra elindultak.

A Matterhorn-művelet célja a Thomas Cook szervezésében külföldön tartózkodó csaknem 160 ezer brit utas hazaszállítása

Fotó: Pixabay

A brit kormány arra intette a csődbe ment cég szervezésében külföldön tartózkodó turistákat, hogy üdülésüket ne szakítsák meg, és ne menjenek ki a helyi repülőtérre anélkül, hogy ellenőriznék az őket hazaszállító járat indulási időpontját.

A közlemény szerint a hazaszállítási műveletben részes többtucatnyi légitársaság bérelt gépeinek indulási menetrendje hamarosan megjelenik a külön erre a célra létrehozott thomascook.caa.co.uk honlapon. Az oldalon fellelhető tájékoztatás szerint a csőd érinti a Thomas Cook Airlinest is. A Thomas Cook saját honlapja már nem elérhető, illetve fenti oldalra van átirányítva.

A CAA közölte, hogy felveszi a kapcsolatot a Thomas Cook utasainak szállást nyújtó hotelekkel, amelyeket biztosít arról, hogy a szállásköltségeket a brit kormány az ilyen esetekre szolgáló biztosítási keretből kifizeti.

Arról, hogy a Thomas Cook esetleges csődje hogyan érintheti a Neckermann Magyarország tevékenységét, a bejelentést megelőző nap, vasárnap írtunk.

*

Frissítés: A Neckermann Magyarország hétfő délelőtti szűkszavú közleményében tudatta: a Thomas Cook Group plc tervezett feltőkésítéséről szóló tárgyalások kudarcot vallottak, és a cég igazgatósága bejelentette az Egyesült Királyság vállalkozásainak fizetésképtelenségét. "A Thomas Cook Csoport leányvállalata, a Neckermann Magyarország egy egészséges cég, továbbra is folytatja a működését."– írták.

További friss információk a csőd következményeiről ITT.