A Neckermann közleményben nyugtatja a magyar piacot

Forrás: turizmus.com

 2019. szeptember 23. 14:32

Miközben a brit Thomas Cook csődje nyomán az osztrák és a német leányvállalat is leállt, a Neckermann Magyarország a magyar utasokat nyugtató közleményt adott ki hétfő délután.

Hétfő reggel megírtuk, hogy  csődbe ment és azonnali hatállyal beszüntette tevékenységét a legrégibb brit utazási iroda, a Thomas Cook, amelynek 600 ezer utasa tartózkodik jelenleg is a világ különböző üdülőhelyein, köztük 150 ezer brit.

Az 1841-ben Thomas Cook üzletember által alapított, világszerte 22 ezer alkalmazottat foglalkoztató utazási iroda, amelynek 94 repülőgépből álló saját légitársasága is van, hónapok óta pénzügyi nehézségekkel küszködött; a március 31-én zárult fél évről 1,5 milliárd font (570 milliárd forint) adózás előtti veszteséget jelentett – írja az MTI.

A brit utazási konszern hétfő reggeli bejelentése után a német és osztrák Thomas Cook honlapja is leállt a nap folyamán.

A német utazásszervező leányvállalatok (amelyekhez olyan márkák tartoznak, mint a Neckermann Reisen, a Bucher Last Minute, az Öger Tours, az Air Marin vagy a Thomas Cook Signature) teljes mértékben leállították az értékesítést – írja a német Die Presse. A Thomas Cook GmbH azt közölte, nem tudják garantálni a szeptember 23-i és 24-i indulású utak teljesítését.

A vállalat keresi még a lehetőségeket, ha ezek meghiúsulnak, a Thomas Cook GmbH és már társaságok is rákényszerülnek arra, hogy csődöt jelentsenek. Ugyanezt írta ki honlapjára a Thomas Cook Austria AG is.

Ausztriában 10-15 ezer utas lehet érintett, akik Görögországba, Tunéziába, Törökországba vagy a Baleár-szigetekre foglaltak utazást. Németországban pedig mintegy 140 ezer vesz részt a Thomas Cook utazásain.

 

A Condor tovább üzemel

A Thomas Cook Group német leányvállalata, a Thomas Cook Group Airline Ltd.-hez tartozó charterlégitársaság, a Condor Flugdienst GmbH hétfő reggel azt a közleményt adta ki, hogy a légitársaság az anyacég csődje ellenére tovább üzemel. A likviditási gondok elkerülése érdekében áthidaló kölcsönt igényeltek állami kezességvállalás mellett, az igényt a szövetségi állam vizsgálja. A dpa hírügynökség úgy tudja, 200 millió eurós összegről van szó.

Hessen tartomány kormánya azt nyilatkozta, nyitottak arra, hogy a válság áthidalásában a légitársaság segítségére legyenek, például kiegészítő tartományi kezesség formájában.

 

A Neckermann Magyarország működik

A magyar piac számára most az a legfontosabb kérdés, mi lesz az osztrák Thomas Cook AG kelet-európai leányvállalataival, köztük a hazai érdekeltséggel, amely egyébként a legnagyobb forgalmú magyar utazási iroda.

Facebook-oldalán az osztrák cég cseh és a lengyel leányvállalata azt közölte, hogy célja az üzlet újrastrukturálása és az értékesítés mielőbbi folytatása.

A Neckermann összes magyarországi utazási irodája nyitva tart

Fotó: neckermann

A Neckermann Magyarország hétfő délután az alábbi közleményt juttatta el szerkesztőségünkbe, amit szó szerint idézünk:

• "A Neckermann Magyarország, mint a magyar kereskedelmi törvény szerint önálló társaság, jelenleg folytatja normál, napi és operatív tevékenységét.

• Valamennyi külföldön tartózkodó utasunk az eredeti tervek szerint tud hazatérni.

• A jövőbeni utazások átmenetileg akadozhatnak, kérjük, lépjen kapcsolatba az utazási irodájával vagy írjon az utazas@neckermann.hu e-mail címre.

• A Neckermann Magyarország stabil pénzügyi helyzetben van, és minden kötelezettségét folyamatosan megtartja, az összes kiállított számlát kifizeti.

• További kérdések esetén az ügyfelek közvetlenül felvehetik velünk a kapcsolatot az utazas@neckermann.hu email címen. A Neckermann összes magyarországi utazási üzlete nyitva tart.

• A Neckermann Magyarország vezetése azon dolgozik, hogy a külföldi anyacég okozta gazdasági nehézségekből adódó helyzetet megoldja. A cég 3,4 milliárd forintos vagyoni biztosítéka garantálja, hogy utasainkat ne érje anyagi kár.Dr. Békefi Veronika, a Neckermann Magyarország ügyvezetője"

Az utazási iroda weboldalán alapvetően a fenti közlemény szerepel, azonban ott a következő két mondat is olvasható:

  • "Néhány szálláshely az elutazás napján utasainktól kérheti a számlájuk kiegyenlítését. Ebben az esetben kérjük, azonnal vegye fel velünk a kapcsolatot az utazas@neckermann.hu e-mail címen.
  • A foglalás honlapunkon átmenetileg nem működik. Célunk, hogy mielőbb lehetőséget biztosítsunk az online foglalásra."

 

Szerkesztőségünk konkrét kérdéseket juttatott el a lehetséges forgatókönyv kapcsán Békefi Veronikának, a Neckermann Magyarország ügyvezetőjének. A tour operatortól ígéretet kaptunk, hogy válaszolnak.

 

Külföldön veszteglő turisták

A német touristik-aktuell.de azt írja: fennáll annak a veszélye, hogy a célországok szállodái kifizettetik a vendégekkel a szállásdíjat, a Thomas Cook ugyanis (legalábbis Németországban) csak két-három hónappal a tartózkodás után utalja át a pénzt. A vendégeknek azt javasolják, hogy ha fizetnek a szállodának, mindenképpen kérjenek róla nyugtát. Amennyiben a vállalatok csődöt jelentenek, az utasok benyújthatják az igényüket erre az összegre.

Törökországban a brit Thomas Cook mintegy 21 ezer utasa tartózkodik, azonban együttesen a brit cég és összes leányvállalata ott tartózkodó ügyfeleinek a számát 80 ezerre teszik.

A török turisztikai minisztérium támogatási csomagot helyezett kilátásba a csődben érintett török vállalkozások számára. A csomagról szóló törvényt állítólag a legrövidebb időn belül elfogadhatják – írja a Frankfurter Allgemeine Zeitung. A szállodáknak nem szabad pénzt követelniük a vendégektől, vagy felszólítani őket arra, hogy hagyják el a szobájukat, különben jogi következményekkel kell számolniuk.

Görögországban a görög turisztikai minisztérium közlése szerint 50 ezer brit turista vesztegel, főleg Zakynthos, Kos, Korfu, Skiathos és Kréta szigetén. Athénban válságstábot alakított a kormány, a krétai turisztikai szövetség elnöke, Michalis Vlatkis pedig úgy nyilatkozott, hogy a Thomas Cook csődjével 7-es erősségű földrengés rázta meg a legnagyobb görög szigetet. A görög hotelszakma olyan veszteségekkel számol, amelyeket még az elkövetkező években is érezni fognak.

A brit turisták hazaszállítása után Krétán üresek maradnak a szállodák

Fotó: AFP / Costas Metaxakis

Spanyolország turisztikai minisztere, María Reyes Maroto azt nyilatkozta, hogy az ország szakmai szövetségeivel együtt stratégiát dolgoz ki. Iago Negueruela, Mallorca turizmusért felelős regionális minisztere a SER rádióadónak azt nyilatkozta, hogy a csőd nagyon nagy csapás a Baleár-szigeteknek, az anyagi káruk még felbecsülhetetlen. Az egész országban eddig 46 Thomas Cook-járat maradt el, és 25-30 ezer érintett turista tartózkodhat.

A Kanári-szigeteken, ahol 30 ezer érintett turista lehet, nagyon aggódnak a szállodák a közelgő téli szezon miatt, mivel sok foglalás a Thomas Cookon keresztül érkezett – nyilatkozta a Las Palmas-i szállodaszövetség elnöke, José Mañaricúa.

Ciprusról 15 ezer Thomas Cook-ügyfelet kell hazaszállítani, a sziget turisztikai ipara 50 millió eurós veszteségtől tart Savvas Perdios helyettes turisztikai miniszter szerint.

A tunéziai turisztikai minisztérium cáfolta a BBC híradását, miszerint egy tunéziai hotel fogva tartott volna elutazó turistákat, miután azok megtagadták, hogy kiegészítő összeget fizessenek a szobáért, állítólag csak a kicsekkolás húzódott el, ami miatt az érintett turisták csak később kezdhették meg a hazautat. Mehdi Allani, a nabeuli szállodaszövetség elnöke ugyanakkor kritizálta a hotel magatartását. Hozzátette: a Thomas Cooknak 60 millió eurós tartozása van a tunéziai hotelek felé.

Arról, hogy milyen okok vezettek a világ legrégebbi utazási irodájának csődjéhez, itt olvashatja el összefoglalónkat.