Hogyan mehet csődbe a világ legrégebbi utazási irodája?

Szerző: Kádár Kristóf–Wagner Zsuzsa

Forrás: turizmus.com

 2019. szeptember 23. 17:33

A helyzet sokak számára érthetetlen, hiszen a turizmus szinte mindenhol húzóágazat, és a cég évente 19 millió utast szállított, bevétele pedig megközelítette a 10 milliárd fontot.

Külföldi elemzők szerint a Thomas Cook csődje nem csupán a részvényesek, illetve a 600 ezer külföldön rekedt turista problémája. Sokkal tágabb és súlyosabb kérdéseket vet fel a brit, illetve az európai turizmus jövőjét illetően.

Mint ismeretes, a hosszan elhúzódó, vasárnap éjjel mégis végül eredménytelenül végződő tárgyalássorozat után a brit Thomas Cook utazási konszern csődöt jelentett, azonnali felszámolást kezdeményezett maga ellen, bizonytalanságban hagyva ezzel a vele szerződésben álló több százezer külföldön tartózkodó utasát és világszerte 22 ezer alkalmazottját. A brit turisták hazajutásáról a brit kormány gondoskodik.

Elsősorban charteres üdüléseket szervezett a csődbe ment társaság

Fotó: Pixabay

A cég jelenlegi adóssága megközelíti a 2 milliárd fontot, amely a 10 milliárdos éves bevételhez képest jelentősnek mondható.

A hitelezők és a pénzügyi „mentőakció" résztvevői olyan likviditási csomagot állítottak össze, amely egyensúlyba hozhatta volna a vállalat utazásszervezői és légitársasági portfólióját, azonban ehhez a 900 millió fontos tőkeinjekcióhoz további 200 millió font előteremtését írták elő a befektetők. Erről azonban végül nem sikerült megegyezni, így pont került egy 178 éves történet végére.

Külföldi források kiemelik, hogy a cég már 2011-től kezdődően küzdött nehézségekkel. A dw.com értesülései szerint a konszern 1,7 milliárd font, vagyis 1,9 milliárd euró adósságot halmozott fel az évek alatt, főleg nem megfelelő időpontokban végrehajtott vásárlások miatt. 2012-ben egyszer már megmentették a céget a bankok az összeomlástól, ezek a kölcsönösszegek és kamataik azután tovább növelték az adósságot.

Csak azért, hogy a kamatokat ki tudja gazdálkodni, hárommillió nyaralást kellett évente eladnia a konszernnek. A Brexit körüli bizonytalanság tovább gyengítette a céget, a 2016. évi törökországi puccskísérlet pedig az egyik legfontosabb piacán mért csapást az üzletre. Ehhez jött a tavalyi hőséghullám, ami visszatartotta a potenciális ügyfeleket az utazástól.

Az üzleti modell rugalmatlan volt, és nem tudta tartani a lépést az utasok változó igényeivel és elvárásaival – állítják szakértők.

Az Independent szerint az utazásszervezést ma három fontos elem határozza meg: az olcsó légitársaságok, az internet térhódítása és a nyaralási szokások folyamatos változása. A cég üzletpolitikája szemmel láthatóan nem volt képes alkalmazkodni a változó környezethez, amely így likviditási problémákhoz vezetett.

A csőd hírének hallatán számos kint tartózkodót a szálláshely szabályosan „foglyul ejtett", előfordult, hogy a szállodák levonták az ott-tartózkodás összegét a vendégek számlájáról annak ellenére, hogy azt már egyszer kifizették az utazási irodának.

A versenytársak mindenesetre profitálhatnak a kialakult helyzetből, hiszen míg a múlt héten a Thomas Cook részvényárfolyama közel 23%-kal csökkent, addig a legfőbb európai konkurensek (TUI, REWE) esetében növekedést regisztráltak.

Bár ekkora horderejű, utazási irodát érintő csődeljárásra és hazaszállítási akcióra még sosem volt példa az Egyesült Királyságban, az elemzők mégis bizakodók. Szerintük minden bizonnyal érezhető lesz az eset negatív hatása az utazásszervezési ágazatra vonatkozóan, azonban a szakma és a piac telített, így a turisztikai ágazat összességében jelentős visszaesést nem fog produkálni.

Hogy a brit cég csődje milyen mértékben érinti a Neckermann hazai leányvállalatát, azt ma még nem lehet tudni, mindenesetre a társaság közleménye nyugalomra és türelemre inti a partnereket és az utazókat.