Elkezdődött a Thomas Cook brit utasainak hazaszállítása

Forrás: MTI

 2019. szeptember 23. 17:09

A Thomas Cook légitársaságának repülőgépei hétfőn már nem szálltak fel, a brit utasok hazautaztatása más légitársaságok gépeivel kezdődött meg.

A brit polgári repülésügyi hivatal (CAA) a hétfő reggel csődöt jelentő Thomas Cook súlyosbodó pénzügyi helyzetének híreire már korábban kidolgozta Matterhorn-művelet nevű készenléti tervet az utazási iroda szervezésében külföldön tartózkodó csaknem 160 ezer brit utas hazaszállítására.

A CAA a brit kormány megbízásából hétfőre 64 különjáratot szervezett erre a célra. Az október 6-ig tartó programban részt vesz más légitársaságok mellett az easyJet és a Virgin Atlantic, és Malajziából is érkezett hétfőn Manchesterbe egy Airbus A380-as óriásgép, amely szintén bekapcsolódik a műveletbe.

A Thomas Cook brit utasainak hazaszállítása a brit kormány becslése szerint 100 millió fontba kerül, kétszer annyiba, mint a Monarch brit légitársaság csődje után végrehajtott hasonló művelet.

A Monarch 2017 októberében ment csődbe, 110 ezer utast külföldön hagyva. Az ő hazaszállításuk volt a mostani akcióig a legnagyobb ilyen jellegű békeidőbeli művelet Nagy-Britanniában.

A brit hazaszállítási művelet azokra a brit utasokra terjed ki, akik a következő két hétben egyébként is hazatértek volna. A CAA és az érintett minisztériumok tájékoztatása szerint őket az utazási szerződésükben szereplő eredeti hazatérési időponthoz a lehető legközelebb eső időben szállítják haza pótlólagos költség nélkül, bár néhány utas esetében előfordulhat, hogy nem ugyanarra a repülőtérre érkeznek majd, ahonnan a Thomas Cook által szervezett utazásra elindultak.

A Thomas Cook utolsó járata a floridai Orlandóból érkezett Manchesterbe hétfőn

Fotó: pixabay.com

A brit kormány hétfői felhívásában arra intette a csődbe ment cég szervezésében külföldön tartózkodó turistákat, hogy üdülésüket ne szakítsák meg, és ne menjenek ki a helyi repülőtérre anélkül, hogy ellenőriznék az őket hazaszállító járat indulási időpontját a külön e célra létrehozott thomascook.caa.co.uk honlapon.

A CAA arra kérte azokat az utasokat, akik még csak ezután kezdték volna üdülésüket a Thomas Cook szervezésében, hogy ők se menjenek ki a repülőterekre, mert a cég légitársaságának repülőgépei már nem közlekednek.

A Thomas Cook utolsó járata a floridai Orlandóból érkezett Manchesterbe hétfőn. Ez a gép a csőd és a járatok azonnali leállításának bejelentése idején már a levegőben volt, így még engedélyezték számára a hazatérést.

A vállalat több repülőgépét ugyanakkor egyes brit repülőterek hétfőn lefoglalták a ki nem fizetett repülőtéri díjak miatt. A CAA közölte, hogy felveszi a kapcsolatot a Thomas Cook külföldön tartózkodó utasainak szállást nyújtó hotelekkel, amelyeket biztosít arról, hogy a szállásköltségeket a brit kormány az ilyen esetekre szolgáló biztosítási keretből kifizeti.

 

A csőd közvetlen oka

A cég hónapok óta pénzügyi nehézségekkel küszködött; a március 31-én zárult fél évről 1,5 milliárd font (570 milliárd forint) adózás előtti veszteséget jelentett. Adósságállománya ugyanakkor meghaladta az egymilliárd fontot.

A Thomas Cook az elmúlt hetekben felhajtott ugyan egy 900 millió fontos (340 milliárd forintos) pénzügyi mentőcsomagot saját legnagyobb részvényeseinek bevonásával, de a cég banki hitelezői további 200 millió font befektetői finanszírozás megszerzéséhez kötötték részvételüket a mentőprogramban. A tárgyalások a lehetséges pénzügyi befektetőkkel még vasárnap éjjel is tartottak, de végül eredménytelenül zárultak.

Olvass el azt is, milyen okok vezettek a világ legrégebbi utazási irodájának csődjéhez.