Last minute mentőcsomagról tárgyal a brit Thomas Cook (frissítve)

Forrás: turizmus.com

 2019. szeptember 23. 08:12

A legutóbbi hírek szerint a brit Thomas Cook továbbra is tárgyalásokat folytat annak érdekében, hogy elkerülje a csődöt. Hétfő hajnalra kiderült, hogy ez nem sikerült: a Thomas Cook csődöt jelentett.

Egy last minute mentőcsomagról tárgyal a brit Thomas Cook a kormánnyal és lehetséges befektetőkkel annak érdekében, hogy elhárítsa a cég összeomlását, amely az egész utazási szektort megrázná – írta szombaton a Reuters. A későbbi hírügynökségi beszámolók szerint egyes befektetőkkel meghiúsultak a tárgyalások.

Márpedig az utazási konszernnek 200 millió fontot (226 millió euró) kell a legrövidebb időn belül szereznie, hogy elkerülje a véget, egy már megszerzett, 900 millió eurós mentőcsomag mellé. Az újabb összeggel az elkövetkező téli hónapokat tudná átvészelni a mintegy 21 ezer alkalmazottal rendelkező cég.

A csőd szélén álló vállalatnak jelenleg 600 ezer utasa, köztük 160 ezer brit nyaral külföldön. A brit kormány gigantikus mentőprogramot készít elő, hogy hazahozza a hoppon maradt nyaralókat, ami a BBC szerint 600 millió fontba kerülne. A briteknek már van tapasztalatuk a hasonló akciókban, két évvel ezelőtt a csődbe jutott Monarch Airlines több mint 100 ezer utasát hozta haza a brit kormány.

A 160 ezer brit turista hazaszállítása 600 millió fontba kerülne

Fotó: Pixabay

A válságnak találgatások szerint egy brit leányvállalat miatti milliárdos értékcsökkenés mellett a Brexit körüli bizonytalanság és a font gyengülése az oka, ami miatt csökkent a britek külföldre utazási hajlandósága.

Az 1841-ben alapított társaság 19 millió ügyfelet szolgál ki évente, és 16 országban van jelen.

Megkeresésünkre Békefi Veronika, a Neckermann Magyarország ügyvezető igazgatója elmondta: A Neckermann Magyarország egészségesen működik, nincs rendezetlen ügye, összes idei és jövő évi foglalása ki van fizetve, és a további működése normál esetben biztosított.

A magyar cég az osztrák Thomas Cook Austria AG leányvállalata, amennyiben a brit céggel bármi történik, a Neckermann Magyarország legfeljebb értékesítésre kerül – tette hozzá. Azonban, mint mondja, még semmi nem dőlt el az anyavállalat jövőjét illetően.

 

FRISSÍTÉS: Csődbe ment a Thomas Cook!

A csőd hírét szeptember 23-án hajnalban jelentette be a brit polgári repülésügyi hivatal (CAA).

Az MTI tudósítása szerint a CAA haladéktalanul hozzákezd már kidolgozott, Matterhorn-művelet nevű készenléti tervének végrehajtásához a Thomas Cook szervezésében külföldön tartózkodó csaknem 160 ezer brit utas hazaszállítására. További részletek a csődről ITT.