Karantén nélkül térhetnek haza a magyarok minden országból

Forrás: turizmus.com

 2020. június 19. 19:11

A magyar állampolgárok, valamint más állampolgárságú családtagjaik is immár korlátozás nélkül beutazhatnak Magyarországra. Az uniós országok számára biztosított karanténmentes belépési jogosultság az Egyesül Királyságra nem vonatkozik.

Mint arról korábban beszámoltunk, a veszélyhelyzet megszűnésével kapcsolatos jogszabályok értelmében június 18-án 0 órától kezdve szabadon, korlátozások nélkül beléphetnek Magyarországra az Európai Unió, valamint Liechtenstein, Svájc, Norvégia és Izland állampolgárai, továbbá a magyar állampolgároknak sem kell 14 napos karanténba vonulniuk a magyar határ átlépését követően.

Azonban kivételt képez ez alól az Egyesült Királyság, melynek állampolgárai csak külön engedély birtokában léphetnek be Magyarországra, elbírálás függvényében akár kéthetes karantén kötelezettség mellett, viszont az onnan hazatérő magyar állampolgárok korlátozások nélkül térhetnek haza Magyarországra – hívta fel a figyelmet a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret üzemeltető Budapest Airport.

A korlátozásoktól mentes belépési jogosultság állampolgársághoz kötött, vagyis az EU, az EGT és Svájc állampolgárai a világ bármely pontjáról érkezve beléphetnek Magyarországra.

A korlátozásoktól mentes belépési jogosultság állampolgársághoz kötött

Fotó: Budapest Airport

Emellett a szabályozás hatálya kiterjed a fent felsorolt országokból érkező állampolgárok azon közeli családtagjaira is, akik nem ezen országok állampolgárai (például magyar férj kanadai felesége).

A szabályozás értelmében nem a határok lezárását megelőzően hatályos schengeni utazásra vonatkozó szabályok lépnek ismét érvénybe, hiszen a rendőrségnek ellenőriznie kell valamennyi határátlépő esetében, hogy a fent felsorolt országok állampolgárainak számítanak-e, vagyis útlevélellenőrzést kell végezniük – írta a Budapest Airport a legfrissebb Repülőtéri Értesítőben.

Biztonsági hőmérsékletmérés a ferihegyi repülőtéren

Fotó: Budapest Airport

A Magyarországra történő belépés részletes szabályai a Konzuli Szolgálat oldalán találhatók meg.

A Magyar Utazási Irodák Szövetsége a határnyitás kapcsán arra hívta fel az utazási irodák figyelmét, hogy az egyes országokba történő beutazás szabályairól az utak indítása előtt tájékozódjanak az adott ország külügyminisztériumának honlapján, melyek listája ITT érhető el.