Utazhatunk az uniós országokba, megszűnt a hazatérés utáni karantén

Szerző: Fucskó Hajnalka

Forrás: turizmus.com

 2020. június 18. 06:59

A világjárvánnyal szembeni eredményes védekezés érdekében bevezetett rendkívüli jogrend végeztével változnak a határátlépésre vonatkozó szabályok is – jelentette be Szijjártó Péter közösségi oldalán.

Ennek értelmében éjféltől (azaz csütörtöktől) az Európai Unió tagállamainak állampolgárai, valamint a szerb, a svájci, a liechtensteini, a norvég és az izlandi állampolgárok szabadon beléphetnek Magyarország területére.

Ezzel párhuzamosan a magyar állampolgárok mentesülnek a karanténba vonulás kötelezettsége alól, ha az Európai Unió tagállamaiból, Szerbiából, Svájcból, Liechtensteinből, Norvégiából vagy Izlandról térnek haza – írta a külgazdasági és külügyminiszter Facebook-oldalán.

Mától Korfu szigetére is karanténkötelezettség nélkül lehet utazni

Fotó: 123rf.com

Mindez a turizmus számára azt jelenti, hogy mától korlátozásmentes a nevesített országokból a külföldi turisták számára a beutazás. A magyar állampolgárokra pedig – Ausztria, Csehország, Horvátország, Románia, Szerbia, Szlovákia és Szlovénia után – nem vár 14 napos karantén, amikor hazatérnek a nyaralásból ezekből az országokból.

Felhívjuk olvasóink figyelmét ugyanakkor arra, hogy a magyar állampolgárok egyelőre még nem az összes uniós országba utazhatnak be szabadon, korlátozások nélkül, például Spanyolország csak június 21-én nyitja meg a határait, a Nagy-Britanniába érkezőkre pedig továbbra is kéthetes karantén vár.

Mint arról a Gruber Travel tájékoztatott: július 3-tól indulnak Budapestről az első görög chartergépek Korfu, Kefalonia, Kréta, Zakynthos és Rodosz szigetére.

Az egyes országok határnyitásáról, beutazási szabályairól részletes információ a Konzuli Szolgálat oldalán található, illetve a kifejezetten a magyar utazókat segítő Utazasinfo.com oldalon lehet tájékozódni.

Felhívjuk olvasóink figyelmét ugyanakkor arra, hogy a magyar állampolgárok egyelőre még nem mindegyik uniós országba utazhatnak korlátozás nélkül, Spanyolország például csak később nyitja meg a határait.