A British Airways további több mint 1000 nyári járatot töröl Heathrow-ról és Gatwickről

Forrás: turizmus.com

 2022. július 05. 14:54

Folytatódik a reptéri káosz Európában: a British Airways több mint 1000 további járatot töröl a nyáron a Heathrow-ról és a Gatwickről, mivel a munkaerőhiány továbbra is nehezíti működtetésüket.

A járatok törlése több mint 100 000 utazót érint, akik közül sokan a britek körében népszerű nyaralóhelyekre, többek között Málagába, Palmába és Faróba terveznek látogatást - bár a BA jelezte, hogy elsősorban olyan járatokat töröl majd, amelyek naponta többször indulnak - közölte a The Guardian.

A légitársaság, amely tavasszal októberig tervezett járatainak mintegy 10%-át nemrégiben már megszüntette, úgy döntött, hogy tovább szűkíti menetrendjét, miután a kormány a múlt hónapban "résidő-amnesztiát" ajánlott fel.

A lépés lehetővé tette a légitársaságok számára, hogy átmenetileg csökkentsék működésüket anélkül, hogy elveszítenék a forgalmas repülőtereken az értékes le- és felszállási résidőkhöz való jogukat, amelyeket általában a "használd ki vagy elveszíted" szabály alapján ítélnek oda.

A British Airways szóvivője elmondta: "Mivel a légiközlekedési ágazat továbbra is történelmének legnehezebb időszakát éli, sajnálatos módon további járatcsökkentésekre van szükség. Kapcsolatban állunk az ügyfelekkel, elnézést kérünk, és felajánljuk, hogy átfoglaljuk a helyüket másik járatra, vagy teljes visszatérítést adunk."

A légitársaság nem cáfolta, hogy a korábban jelzetthez képest csak júliusban 650 további járatot töröltek, és úgy tudni, hogy hasonló számú járatot nem indítanak majd az augusztusi menetrendben sem.

A BA azért döntött a csökkentés mellett, mert a munkaerő-felvétel során továbbra is nehézségekbe ütköznek, miközben a földi személyzet sztrájkkal fenyegetőzik a Heathrow-i fő bázison, mivel a járvány idején bevezetett 10%-os bércsökkentés visszavonását követelik.

british_airways_123rf

Sajtóértesülések szerint csak júliusban 650 járatot törölnek majd, amely 105 ezer ember utazását érinti

Fotó: boarding1now/123rf.com

A pandémia alatt a légitársaság több ezer alkalmazottat bocsátott el, a többieket pedig rosszabb feltételekkel vette fel újra. Az utazási kedv növekedésével és az országok nyitásával a légitársaságok és a repülőterek hiába futottak versenyt egymással, hogy újra teljes létszámban várhassák az utazókat, a kereslet fellendülése miatt nehézségekbe ütköztek.