A csehek, a lengyelek és a szlovákok mégis jöhetnek Magyarországra (frissítve)

Forrás: turizmus.com

 2020. augusztus 31. 19:56 / Utoljára frissítve: 2020. augusztus 31. 22:34

A cseh állampolgárok negatív teszteredménnyel szeptember 1-je után is beutazhatnak Magyarországra. Erről Orbán Viktor magyar, és Andres Babiš cseh miniszterelnök állapodott meg a szlovéniai Bledben hétfőn.

„Ma Bledben Andrej Babiš cseh miniszterelnök azt kérte Orbán Viktor miniszterelnök úrtól, hogy azok a cseh állampolgárok, akik szeptemberre már lefoglalták magyarországi szállásukat, továbbra is beutazhassanak Magyarországra  – írta ki Facebook-oldalára Szijjártó Péter külügyminiszter hétfő délután 17 óra után néhány perccel.

A bejegyzéshez hozzátette: „Az új szabályozás kitárgyalása során a biztonsági garanciákat megkaptuk, így öt napnál nem régebbi negatív teszteredmény esetén holnaptól is beengedjük azokat a cseh állampolgárokat, akik már korábban szállást foglaltak maguknak Magyarországon.”

Mint ismeretes, a magyar kormány döntése szerint szeptember 1-jétől csak indokolt kivételekkel léphetnek be külföldi állampolgárok Magyarország területére, és ideiglenesen a teljes belső határon visszaáll a határellenőrzés. A kivételeket ebben a cikkben foglaltuk össze. Méltányosság kérelem a beutazás engedélyezésére kizárólag elektronikus úton terjeszthető elő a rendőrségnek, magyar, illetve angol nyelven.

*

FRISSÍTÉS:

A lengyelek és a szlovákok is jöhetnek

Pár órával a csehekre vonatkozó poszt után Szijjártó Péter újabb posztban jelentette be a Facebookon, hogy a "cseh példát" kiterjesztik az egész V4-re, mivel a visegrádi országok kifejezetten sikeresen – és egymással szoros együttműködésben – védekeztek a koronavírus első hullámával szemben.

Így a magyarországi szállásukat korábban lefoglaló csehek, lengyelek és szlovákok egy – öt napnál nem régebbi – negatív teszttel bejöhetnek hozzánk, míg a visegrádi országokban korábban szállást foglaló magyaroknak is elég lesz egy negatív teszt a hazaérkezést követően.

(Borítókép: Szijjártó Péter / Fotó: MTI/KKM/Borsos Mátyás)