A földrengés nem csökkentette a törökországi utazások népszerűségét

Szerző: Pintér Tünde

Forrás: turizmus.com

 2023. február 14. 18:01

Nem éreznek visszaesést a keresletben a törökországi nyaralóprogramokat és körutazásokat szervező utazási irodák. Az úti célok távol esnek a földrengés által sújtott területtől, az indulási időpontok távoliak, így nem várható a hazai piacon kiemelten kedvelt desztináció népszerűségének csökkenése.

„Társaságunk mélységesen együtt érez Törökországgal, a tragikus események hatását ugyanakkor az értékesítésben nem érezzük" – nyilatkozta lapunknak Komora Zoltán, az IBUSZ vezérigazgató-helyettese. Érdeklődő telefonokat ugyan kapnak, de a legtöbb utasuk tudja, hogy a földrengés által sújtott helyszínek nagyon messze fekszenek a török riviérától, ahova az iroda nyáron május közepétől 6 charterjáratot indít hetente. Változatlanul erős tehát az érdeklődés a nyaralóprogramok iránt, az értékesítésben nem volt megtorpanás. Az isztambuli városlátogatásaik tekintetében május végéig szinte teljesen beteltek már csoportjaik, lemondásuk ez idáig nem volt.

Hasonló tapasztalatokról számolt be lapunknak az antalyai és az izmiri régióba utaztató Sun&Fun Holidays. „Nem jellemző a visszaesés. Utasaink és partnereink tisztában vannak vele, hogy a nyaraló övezetektől a katasztrófa sújtotta területek jóval távolabb esnek" – tájékoztatott Kovács Lilla, az iroda marketingért és partnerkapcsolatokért felelős munkatársa. Nem érkeznek hozzájuk aggódó hívások, ellenben kapnak olyan kérdéseket, hogy hol és hogyan tudnak segíteni a bajbajutottaknak.

 

Kivárás lehet, de az értékesítés halad

A Fehérvár Travel kínálatában egy 12 napos repülőgépes és két 11, illetve 12 napos autóbuszos török körutazás szerepel az áprilistól októberig tartó időszakra, összesen körülbelül 15 időpontban. A körutazásaik állomásai közül Kappadókia és Antalya esik legközelebb a földrengés sújtotta térséghez, de ezek is több száz kilométeres távolságban vannak az epicentrumtól.

„Törökország iránt a decemberben induló előzetes feliratkozás során hatalmas érdeklődés mutatkozott, gyakorlatilag az összes csoportunk megtelt az érdeklődőkkel, sőt, több helyen hosszú várólisták alakultak ki" – tájékoztatta lapunkat Ribi András utazásszervező főmunkatárs. Az áprilisi időpontokat még január második felében – tehát jóval a földrengés előtt – meghirdették honlapjukon, ezekre már nagyon sokan befizettek, mindkét csoport közel tele van. Ezeket a programokat egyelőre nem mondta le senki, ugyanakkor február 6-a óta csak egy-két új utas fizetett be rájuk, és azóta a még nem meghirdetett időpontokra is csak néhány új előzetes feliratkozást regisztráltak. „Valószínűleg sokan kivárnak" – vélekedett a szakember, de aggódó telefonhívásokat csak elvétve kapnak. „Ha nem is fizet be mindenki az előzetesen feliratkozottak közül, a Törökország iránt évek óta tapasztalható jelentős kereslet miatt nem kell attól tartani, hogy ne tudnánk megtölteni a csoportjainkat" – tette hozzá.

Side városa a török riviérán. Messze van a földrengések helyszínétől

Fotó: 123rf.com

Nem kapott lemondást vagy bármilyen, aggodalomról tanúsító kérdést a Törökországba több körutazást értékesítő 1000 Út Utazási Iroda sem. „Az a tapasztalatunk, hogy az utasok legfeljebb kivárnak, de távolabb eső tájakra visszük őket, ráadásul leghamarabb áprilisban vannak induló útjaink Törökországba, azon belül Isztambulba" – tájékoztatott Gorszkij Jaroszlav irodavezető, aki szerint mindezek miatt az utazási kedvet nem fogja befolyásolni a tragikus kimenetelű földrengés.

 

Egyetlen programját törölte a Mettravel

A kiutaztatási üzletágát 2021-ben elindító Mettravel saját szervezésű útjai Törökországra koncentrálnak. Az iroda az egész év során szervez autóbuszos és repülős városlátogatásokat Isztambulba, valamint körutazásokat Törökország a hazai utazóközönség által ismert és kevéssé ismert helyszíneire. Az Isztambult és Kappadókiát középpontba állító, valamint a Törökország nyugati részét bejáró, egyebek mellett Rodostót, Tróját, Pergamont, Epheszoszt és a Pamukkale-t érintő program helyszíneit nem érintette a katasztrófa, azok a meghirdetett időpontokban zavartalanul indulnak. Az idei évben piacra vitt, Anatólia és Felső Mezopotámia szépségeit megmutató, áprilisra tervezett körutazást a területi érintettség miatt viszont kénytelenek voltak törölni. A programot egy őszi időpontban is meghirdették, ennek megvalósításáról később döntenek – tudtuk meg Horváth Gabriella marketingmenedzsertől.