A jogosulatlan idegenvezetés visszaszorítását sürgeti a szakmai szövetség

Szerző: Irházi János

Forrás: turizmus.com

 2023. március 13. 10:04

Szombaton a Számalk-Szalézi Technikum és Szakgimnáziumban tartotta idei közgyűlését a Magyarországi Idegenvezetők Szövetsége (MISZ), amelyen elhangzott, melyik két – egyébként örökzöld – probléma megoldása a legégetőbb az idegenvezetőknek.

A Caesar Éva alelnök által levezetett közgyűlésen először a házigazda Halász József, a Számalk-Szalézi Technikum és Szakgimnázium igazgatója köszöntötte a körülbelül félszáz résztvevőt. Ezután Juhász Szabolcs, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) turizmusszakmai igazgatója kapott szót, aki az aktuális turisztikai statisztikai adatok ismertetése mellett kiemelte, hogy a vendégszeretetet a turizmusban dolgozó szakemberek, például egy idegenvezető professzionális munkája révén éli meg először a hozzánk érkező turista. Habár az utazásszervezés több szakasza ma már részben digitálisan zajlik, az idegenvezetők által képviselt „értékközvetítést sosem lehet digitalizálni" – hangsúlyozta az igazgató.

A MISZ közgyűlésén

Fotó: Rózsa Zsuzsanna

Kratofil Zita MISZ-elnök beszámolójából, valamint a későbbi hozzászólásokból aztán egyértelműen kiderült, hogy a szövetség tagjainak jelenlegi két legfontosabb, megoldandó problémája a jogosulatlan idegenvezetés visszaszorítása és annak elérése, hogy az idegenvezetők Magyarország összes múzeumába ingyenesen beléphessenek – utóbbi célja pedig nem más, mint hogy tájékozódjanak, tanuljanak annak érdekében, hogy minél több fizetős csoportot hozzanak.

Az elnök elmondta, folyamatosan tárgyalnak-egyeztetnek az MTÜ-vel és a jogalkotóval az idegenvezetésre vonatkozó jogszabályok módosításáról, hogy megszűnjön az országban az illegális idegenvezetés, azaz minden ideérkező külföldi csoportot magyar idegenvezető kísérjen. Ezt a célt a a MISZ egyébként már 1990-es megalakulásakor rögzítette az alapszabályában – tudtuk meg.

 

Barátságos figyelmeztetés a jogosulatlanul idegenvezetőknek

A probléma vadhajtásainak megnyirbálásáról konkrét gyakorlati példákat sorolva beszélt Erdős Péter István vezetőségi tag, aki a Friendly Warning (baráti figyelmeztetés) nevet viselő akciók során már tavaly év végén igyekezett kollégáival tudatosítani a terepen a kötelező magyar idegenvezetésre fittyet hányó utazási irodákban a törvény betartását. A gyakorlatban ez úgy zajlott, hogy népszerű budapesti turisztikai látványosságoknál odamentek a buszokhoz és kérték, szeretnének beszélni a magyar idegenvezetővel. Amennyiben ilyen személy nem volt, kétnyelvű szórólapon figyelmeztették a csoport kísérőjét, illetve buszvezetőjét, hogy illegális tevékenységet folytatnak. A buszt lefényképezték, és az utat szervező utazási irodának is elküldték a figyelmeztetést. Erdős elmondása szerint az akció híre futótűzként terjedt, és „furcsa módon" megszaporodott azon külföldi utazási irodák száma, amelyek hirtelen igényelni kezdték a magyar idegenvezetőt. De a MISZ "rászállt" a városnéző hajókra is, és – mint elhangzott – addig folytatják az akciót, amíg meg nem születik az idegenvezetői törvény módosítása. Jogszabály most is van ugyan a jogosulatlan idegenvezetés problémájára, a betartatás kemény bírságolással egybekötve viszont hiányzik – mutatott rá.

A tagok megszavazták a beszámolókat

Fotó: Rózsa Zsuzsanna

Az ingyenes múzeumi belépéssel kapcsolatban Kratofil Zita megjegyezte, „partnerként kellene ránk tekinteni és nem úgy, mint akik kéregetnek". Elmondta, az új MISZ-kártyákkal a Magyar Nemzeti Múzeumba majd be lehet menni ingyenesen, a tagkártya dizájnja is napirendre került, szavazással döntöttek a végleges modellről.

 

2023-as feladatok, ígéretes fiatalok

A 2023-as feladatokkal kapcsolatban az elnök felsorolta a legfontosabb tennivalókat, feladatokat, ezek között szerepel többek között az érdekvédelem erősítése, új tagok felvétele, kapcsolat kiépítése az idegenvezető képzést folytató intézményekkel, a szakmai továbbképzés a tagok számára, előadások, kirándulások szervezése, a pályázati lehetőségek kihasználása, továbbá a MISZ weboldalának továbbfejlesztése és ezen a saját szervezésű túrák reklámozása.

A MISZ egy alapítvány létrehozását is szem előtt tartja, ugyanakkor a tagság összetartása érdekében felpezsdítenék a klubéletet, ahol a kollégák megoszthatják tapasztalataikat, illetve véleményt cserélhetnek.A közgyűlésen átadták Az Év Idegenvezető Ígérete díjat két diáknak, Botos Fanninak (ő nem tudott  jelen lenni) és Sólyom Edmondnak, akik még tanulják a szakmát, de várhatóan a szakma utánpótlását fogják erősíteni.

Sólyom Edmond az Év Idegenvezető Ígérete elismerést kapott

Fotó: Rózsa Zsuzsanna

közgyűlés végén bemutatkoztak a meghívott vendégek – Holczerné Szentirmai Ágnes, a TUTSZ elnöke, Bornemisza Miklós, a BKIK Turizmus és Vendéglátás Osztály elnöke, Bacsi Krisztina, a Magyar Turizmus Akadémia szakmai vezetője, Molnár Judit, a MUISZ elnöke, Kanel Judit, a MABEUSZ alelnöke, Dedák Angéla, a Szent István Bazilika turisztikai vezetője és videóüzenetben Házi Katalin, a Magyar Nemzeti Múzeum közönségkapcsolati igazgatója.

 

Felhívás az idegenvezetők ellenőrzésére

Zárásként a jelenlévők nyilatkozatot írták alá, amelyben felhívják a döntéshozók figyelmét arra, hogy "sürgősen szükséges a vonatkozó jogszabályok –  a 33/2009.(XII. 18.) ÖM rendelet az idegenvezetői tevékenységről, a 2005. évi 164.sz. törvény a kereskedelemről, a 2006. dec.12-i 2006/123/EK irányelv a belső piaci szolgáltatásokról, a 364/2016. (XI.29.) kormányrendelet a Bp. Főváros Kormányhivatala által kiszabható bírság szabályairól, valamint a 365/2016. (XI. 29.) kormányrendelet a Kormányhivatalnak a szolgáltatás felügyelete ellátásáról – felülvizsgálata, pontosítása, kiegészítése, melyek eredményeképpen az illetékes hivatal jogosultságot és anyagi fedezetet kap az idegenvezetők közterületen való ellenőrzésére."

A MISZ nyilatkozatában azonnal intézkedést sürget a döntéshozók részéről, hogy a turistaszezon beindulására jelöljenek ki egy szervezetet a közterületi ellenőrzések és szankcionálás végrehajtására.