Utazás a "felhőben" és más virtuális kalandok

Szerző: Kaszás Fanni

Forrás: turizmus.com

 2021. február 04. 10:03

A lezárások hatására az emberek ismét elkezdtek kutatni a népszerű utazási célpontokat bemutató videók, a virtuális tárlatvezetések, valamint az online közvetített koncertek és színházi előadások után, hogy a karanténidőszak alatt se maradjon el a kulturális stimuláció.

Kínában a koronavírus megjelenése óta egyre többen érdeklődnek a világ nevezetességeinek a felfedezése iránt az úgynevezett cloud tourism, vagyis a "felhőben történő", virtuális utazás keretében.

Az új, érintés nélküli utazásélmény eléréséhez olyan technológiákat használnak, mint az élő közvetítés, az 5G és a virtuális valóság. A technológia lehetővé teszi a turisták számára, hogy festői helyeket élvezhessenek anélkül, hogy valóban oda utaznának.

 

Virtuális túra 900 ezres nézettséggel

Márciusban a kínai Douyin élő közvetítésekre specializálódott platform egy online programot indított, amelynek keretében a felhasználók a virtuális térben "ellátogathatnak” Jünnanba, hogy festői helyszíneket tekinthessenek meg, mint például a Yulong Snow Mountain, valamint a helyi szokásokat is megismerhessék.

A virtuális túravezetések lehetővé teszik, hogy egy idegenvezető akár százezres követőtábort is végigvezessen egy városon, bemutatva a hagyományos kínai épületeket. A Potala palota például, a tibeti autonóm régió nevezetessége, több mint 1300 éves története során először tartott élő virtuális közvetítést. A túra körülbelül 920 000 megtekintéssel futott, ami a palota éves látogatottságának több mint a fele.

Bár az online túrák nem biztosíthatják a látogatók számára a teljes utazási élményt, segítik a webhelyeket, nevezetességeket, turisztikai szakembereket minél több ember elérésében és marketingcélokra is tökéletesek. Sokan kommentekben jelzik a túrák után, hogy a koronavírus-járvány végével élőben is meglátogatják majd a nevezetességeket.

Az élőben közvetített túrák interaktívabbak mint egy utazási műsor megtekintése a televízióban, vagy egy Youtube-videó, hiszen a résztvevők a közvetítés alatt az idegenvezetővel és a többi nézővel is tudnak kommunikálni.

A virtuális utazás annyira népszerű lett Kínában az utóbbi évben, hogy tavaly novemberben a Li Ko-csiang miniszterelnök által vezetett Államtanács végrehajtó ülésén többek között arról is döntöttek, hogy nagyobb támogatást biztosítanak majd az „Internet Plus Tourism” program fejlesztésére. Ez a program magába foglalja a virtuális utazásokat is, és a turisztikai honlapokat arra biztatják, hogy növeljék az online marketingtevékenységüket.

 

Japán első virtuális városnézései

Egy japán túraszervezőcég is virtuális élményeket kínál, abban a reményben, hogy felkeltheti annak a több százezer érdeklődőnek a figyelmét Japán iránt, akik jelenleg be vannak zárva a saját országukba, és akik később talán élőben is visszatérnek majd a csodás helyszínekre, amelyeket a számítógépen vagy telefonon már bejárhattak.

A Japonsime virtuális túrái között jelenleg a „Japan Art Trip: Ukiyo-e” az egyik elérhető séta, amely digitális látvány és interaktív magyarázatok segítségével segíti a turistákat a japán művészettörténet megismerésében. A „Virtuális túra Japán: Takayama” pedig egy virtuális túrára vezeti a résztvevőket Hidában, vagy a „Kis Kiotóként” is ismert Takayamában.

A Japonisme további két sétát is tervez, be lehet majd többek között járni Kiotó utcáit is és egy szakéfőzde kulisszatitkaiba is beleshetnek  az érdeklődők. A túrákon az online bekapcsolódó “utazók” egy idegenvezető segítségével ismerhetik meg a város érdekes tényeit, és élvezhetik a gyönyörű építészetet és a természetet.

utazas_online_123rf

Később olyan közönséget is el lehet majd érni a virtuális túrával, amelyik nem tud nagyobb, nemzetközi utazásokat megengedni magának

Fotó: 123rf

A Japonisme eddig személyes túrákat szervezett, de sok utazási társasághoz hasonlóan nekik is alkalmazkodniuk kellett a túléléshez a Covid-19 járvány következtében kialakuló helyzetben. A cég tervei szerint a jövőben is folytatja majd az online tevékenységét, amikor már nem lesznek utazási korlátozások. Ezeket a túrákat később olyanoknak ajánlják fel, akik esetleg nem tudnak személyesen ellátogatni Japánba.

 

Az USA és Európa is felzárkózik

Nem csak Ázsiában van igény a virtuális utazásokra a koronavírus-járvány miatti lezárások miatt: ugyan kevesebb elérhető túra létezik az Egyesült Államokban vagy Európában, de már itt is kezd teret hódítani a virtuális utazás, de egyelőre inkább csak előre felvett, vagy 360 fokos, 3D virtuális sétákkal.

New York-ban például egy profi idegenvezető által készített virtuális sétát tehetünk a Central Parkban, vagy az USA legrégebbi történelmi emlékeit fedezhetjük fel 360 fokos panoráma túrán Philadelphiában. A YouTube-on is számos városnéző séta érhető el, amelyeken például Las Vegast, Chicagót vagy San Franciscót járhatjuk körbe. A Google Arts and Culture az Amerikai Nemzeti Park Szolgálattal együttműködve, vadőrök narrációjával mutatja be az ország legnépszerűbb nemzeti parkjait, például a Yellowstone-t, a Yosemite-t, vagy a Bryce Canyont – írta a Világgazdaság.

Berlinben egy idegenvezető, Jeremy Minsburg több virtuális városnéző sétát is ajánl. A túrán részt vevők nemcsak megtekinthetik a német főváros nevezetességeit, de kérdéseiket is feltehetik az idegenvezetőnek a város történelmével kapcsolatban – a második világháborútól, a hidegháborún keresztül a berlini fal leomlásáig.

Ausztriában is több virtuális túra elérhető, többek között Schönnbrunn, a Hofburg és különböző múzeumok megismerésére – bár a legtöbb csak 360 fokos videókkal, nem pedig élő túra- és tárlatvezetésekkel.

 

Magyarországon is elérhető már a virtuális séta

Már itthon is elérhető egy-két hasonló városnéző túra. A Behind Budapest például két élő, virtuális kanapétúrát is ajánl a honlapján, az egyik a budai oldal főbb látnivalóit veszi sorra. A Halászbástyától indul, elhalad a Mátyás templom mellett, majd a Vár polgárvárosának utcáin sétálva jut el a Dísz térre, illetve a Szent György térre. A másik kanapétúra Lipótvárosba kalauzolja az otthon ülőket, ahol az egyórás program során a Duna-parti holokauszt emlékműtől indulva a Parlamentet is érintve juthatnak el az érdeklődők a Szent István-bazilikáig.

Decemberben beszámoltunk róla, hogy ötven-százfős tömegek „sétálnak” együtt a belvárosban hétvégenként a Bevásárlóutca Menedzsment (BUM) kanapétúráin.

 

Mit hoz a jövő?

Bár mindenki várja már az utazások újraindulását, addig is ez egy nagyon jó lehetőség arra, hogy otthon, biztonságos keretek között látogassunk meg egy-egy nagyvárost, vagy akár eldugott helyet.

Később pedig, ahogy az Kína példájából is látszik, érdemes lehet elgondolkozni a "cloud travel" marketingeszközként való megtartásában, vagy akár azért, hogy olyan közönséget is el lehessen érni, amelyik a járványidőszakon kívül sem tud nagyobb, nemzetközi utazásokat megengedni magának, de egy kisebb összeget szívesen költene, hogy megnézhesse, milyen kincseket rejt egy-egy távoli ország.