A KLM zajcsökkentő megoldásokkal válaszolna a schipholi korlátozásokra

Forrás: turizmus.com

 2023. június 19. 09:55

A KLM-csoport három elemből álló javaslatcsomagot nyújtott be a Schiphol repülőtér környékén élők zajterhelésének csökkentésére a holland infrastrukturális és vízügyi minisztériumnak. Az alternatíva a járatok számának korlátozása helyett kínál megoldást.

Az amszterdami repülőtéren egész nap 20 százalékkal, éjszaka pedig 15 százalékkal kellene csökkenteni a zajterhelést a holland kormány szerint, amelyet leghamarabb a járatok számának visszavágásával érnének el – írta meg az AirPortál.

A KLM szerint a tervezet számos hátulütője mellett nem veszi figyelembe a drasztikus járatcsökkentés negatív gazdasági hatásait, és nem lesz lépéseket a megújulás és a javulás felé. A légicég a járatok megszüntetését rövid távú megoldásnak tartja, helyette három elemből álló javaslatcsomagot dolgozott ki, amellyel 2024-re 18 százalékkal csökkenthető az éjszakai zajterhelés, 2026-ra pedig 20 százalékkal kevesebb embert érhet majd a napközbeni zajterhelés.

A KLM kiemeli, hogy az elsődleges intézkedés az új, csendesebb és hatékonyabb repülőgépekbe történő beruházás, amelyre a csoport a következő években 6-7 milliárd eurót fordít. Az új generációs repülőgépek átlagosan 50 százalékkal csendesebbek, mint az előző generációk.

Korlátoznák az éjszakai járatok számát a Schiphol repülőtéren

Fotó: 123rf.com

 

Ezenkívül a légitársaság felhívja a figyelmet kutatásaira, amelyek a csendesebb működést elősegítő, intelligensebb megközelítési és emelkedési eljárásokra összpontosítanak. Ezeknek a módszereknek a bevezetése, a többi légitársaság, a repülőtér-üzemeltető és a légiforgalmi irányításért felelős LVNL együttműködésével, hozzájárulhat a zajvédelmi célok eléréséhez.

Harmadik elemként a KLM-csoport felajánlja, hogy az éjszaka érkező és induló járatok esetében a legcsendesebb repülőgépeket fogják használni, az éjszakai menetrend áttervezésével. Hozzáteszik: a hatóságok a többi légitársaságot ösztönözhetik a zajterhelés csökkentésére magasabb repülőtéri díjak alkalmazásával a hangosabb repülőgépek használata esetén.

A KLM közlése szerint az éjszakai időszakra vonatkozó zajcsökkentési célokat 2024-től el fogják érni, három éven belül pedig teljesíteni tudják az egész napra vonatkozó célkitűzést is, a felvázolt háromelemű terv pedig az ezt követő években a minisztériumi javaslatnál jelentősebb mértékű zajcsökkenést eredményezne.

Amint már beszámoltunk róla, a holland kormány korábban úgy döntött, hogy a repülőtérnek a zajterhelés és a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése érdekében novembertől a jelenlegi évi legfeljebb 500 ezerről évi 460 ezerre kell korlátoznia a járatok számát. Jövőre pedig 440 ezres felső korlát lett volna érvényben, azonban mindezt a KLM több másik légitársasággal együtt bíróságon támadta meg.