Egyelőre nem lehet korlátozni a járatok számát Schipholon

Forrás: turizmus.com

 2023. április 06. 17:48

Egy közigazgatási bíróság érvénytelennek nyilvánította a holland kormány rendeletét, amely korlátozta volna a járatok számát az amszterdami repülőtéren.

Az amszterdami Schiphol repülőtéren egyelőre nem korlátozhatják a járatok számát. Egy haarlemi közigazgatási bíróság érvénytelennek nyilvánította a holland kormány erre vonatkozó rendeletét – írja az fvw.de a dpa híre alapján.

A kormány korábban úgy döntött, hogy a repülőtérnek a zajterhelés és a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése érdekében novembertől a jelenlegi évi legfeljebb 500 ezerről évi 460 ezerre kell korlátoznia a járatok számát. Jövőre pedig 440 ezres felső korlát lett volna érvényben. A bíróság szerint a kormány megszegte az eljárási szabályokat.

A holland kormányt a KLM Holland Királyi Légitársaság perelte be négy másik vállalattal együtt arra hivatkozva, hogy a kormány a rendelet meghozatala előtt nem vizsgált meg további alternatívákat. A járatszám csökkentése európai szabályokba is ütközhet – érveltek. A Schiphol repülőtér továbbá fontos csomópont a nemzetközi légiközlekedésben. A légitársaságok meg vannak győződve róla, hogy a zajterhelést és a szén-dioxid-kibocsátást a jelenlegi járatszám mellett is lehet csökkenteni.

Öt légitársaság perelte be a holland kormányt a korlátozó rendelet miatt

Fotó: iropa/123rf.com

A járatszám korlátozásáról szóló rendelkezés független a repülőtér legutóbbi bejelentésétől, miszerint legkésőbb 2025 végén betiltja az éjszakai járatokat és a magánrepülőgépeket. A légitársaságok ez ellen is tiltakoznak.