A MUISZ beleki közgyűléséről jelentjük

Forrás: turizmus.com

 2019. május 13. 13:38

Közel száz magyar résztvevővel zajlik az idén 45 éves MUISZ tavaszi közgyűlése a törökországi Belekben. Ez a negyedik alkalom, hogy az utazási irodák szövetsége külföldön tartja közgyűlését.

Horvátország, Marokkó és Tunézia után ezúttal az Antalya közelében fekvő Belek egyik szállodája, az ELA Quality Resort Hotel ad helyet a MUISZ tavaszi közgyűlésének.

A közgyűlést megtisztelték jelenlétükkel a török turisztikai szakma vezetői, valamint Mátis Viktor, Magyarország ankarai nagykövete is.  Elsőként a Török Utazási Irodák Szövetségének (TÜRSAB) elnökhelyettese, Nezih Hacialioglu köszöntötte az egybegyűlteket, majd Tolga Deniz Sariyüce, a Sun&Fun tulajdonos-ügyvezetője kapott szót. A török hátterű utazási iroda szervezte a közgyűlésre a kollégák utazását, szállását és a programokat.

Molnár Judit, a MUISZ elnöke előadásában kiemelte a török desztináció fontosságát.  Törökország a magyarok harmadik legkedveltebb úti célja, Horvátország és Görögország után. Amint ebben a cikkünkben is megírtunk, évente 130 ezer magyar turista választja nyaralása célpontjául, közülük 58 ezer Antalyába utazik. Idén, az eddigi foglalási adatok alapján 15 százalékkal nőhet az ide utazó magyar turisták száma.

Molnár Judit a nettó számlázás témakörére is kitért

Fotó: turizmus.com

Az elnök a szervezet idei feladatairól szólva elmondta: egy korábbi jogszabálymódosítás miatt a beutaztatási tevékenység kikerült az engedélyköteles tevékenységek közül. Szeretnék elérni, hogy a beutaztatási utazásszervezői tevékenységet újból engedélyhez kössék a minőségi turizmus érdekében, kaució nélkül. Fontos kérdésnek nevezte az egységes, mindenkinek kötelező felelősségbiztosítás bevezetését az utazási szakmában, a biztonság érdekében – tudósított az MTI.

Az elért eredmények között kiemelte: a Pénzügyminisztérium a MUISZ jelzésére megvizsgálja a nettó számlázás megszüntetését jelentő uniós szabályozás 2020 januárinál későbbi bevezetését. Jelenleg a magyar beutaztatók nettó számlát állítanak ki külföldi partnereiknek, az uniós szabályozás kötelezővé teszi majd az áfatartalom feltüntetését. Azt javasolták a tárcának, hogy csak akkor lépjen életbe a jogszabály Magyarországon, ha azt valamennyi uniós tagállamban egységesen bevezetik. Ellenkező esetben ugyanis jelentős versenyhátrányt okozna a magyar beutaztatásnak.

A közönség első sorában a török turisztikai szakma vezetői

Fotó: turizmus.com

A török turisztikai szakma vezetői a közgyűlésen arról számoltak be, hogy a két ország együttműködésének fejlesztésén dolgoznak. Törökország 45 millió turistát fogadott 2018-ban, a közép-európai piacot – benne Magyarországot – kiemelten kezelik. Ezt jelzi az is, hogy a MUISZ közgyűlésével párhuzamosan zajlott a török–magyar kormányzati vegyesbizottsági ülés, amelyen Magyarországot a Magyar Turisztikai Ügynökség részéről Máté Kristóf értékesítésért felelős igazgató és Alföldi Eszter nemzetközi turisztikai kapcsolatokért felelős igazgató képviselte.

Csoportkép a MUISZ-közgyűlés résztvevőiről

Fotó: turizmus.com

A közgyűlésen Prónay Bence, a Marketing és Kommunikációs Bizottság vezetője bemutatta a MUISZ marketingkommunikációjában alkalmazott új eszközöket. Rasztovits Dávid, a Digitális Turizmus Zrt. vezérigazgatója „Digitális evolúció a turizmusban” címmel tartott előadást,  Kis Róbert Richárd újságíró, kommunikációs szakember pedig a Határtalanul programról beszélt.

A nap második felében az utazási irodások Aspendosba és Sidébe kirándultak. Aspendosban megtekintették az ókori római színházat, Side óvárosa mellett pedig  meglátogattak egy olívaolaj-múzeumot is.

Délután Aspendos ókori római színházát nézték meg az utazási irodások

Fotó: turizmus.com