A német törvények miatt nem kérheti dolgozóitól az oltást a Lufthansa

Forrás: turizmus.com

 2021. szeptember 20. 14:11

Nemzetközi utasforgalma ellehetetlenülésétől tart a Lufthansa, mivel a német törvények szerint nem teheti kötelezővé a védőoltást a légi személyzet számára.

Gondban van a Lufthansa: a légitársaság ugyanis a német törvények szerint nem írhatja elő a személyzete tagjainak, hogy oltassák be magukat a koronavírus ellen – sőt még azt sem kérdezheti meg tőlük, hogy be vannak-e oltva.

Eközben más légitársaságoknál már kötelező az oltás a pilóták és a légiutas-kísérők számára – például Franciaországban vagy az egyébként a Lufthansa-csoporthoz tartozó Swissnél, de a Wizz Air is beharangozta már, hogy decembertől kötelezővé teszi az oltást. A Lufthansa pedig attól tart, hogy idővel ellehetetlenül a nemzetközi forgalma, ha a németországi szabályozás nem változik.

A légitársaság különösen amiatt aggódik, hogy mi lesz, ha nemsokára újra lehet járatokat indítani az USA-ba, de csak beoltott személyzettel. Ez nagyon gyorsan munkaerőhiányhoz vezetne a vállalatnál, pedig a transzatlanti útvonalakon óriási verseny folyik a piaci részesedésekért – írja az RND.de.

Mira Neumaier, a német „ver.di” Szolgáltatók Egyesült Szakszervezete szövetségi légiközlekedési szakcsoportjának vezetője szerint nagyon nehéz a helyzet, hiszen az egyik oldalon garantálni kell az adatok és az alkalmazottak személyiségi jogainak a védelmét, a másik oldalon viszont az egészség biztosítása és az üzemelés fenntartása a tét.

A Lufthansa egyik szóvivője szerint beoltott személyzet nélkül a nemzetközi járatok üzemeltetése a jövőben nem lesz elképzelhető, mivel az államok egyre növekvő számban kérnek oltási igazolást a pilótáktól és a légiutas-kísérőktől is. Ezért a légitársaság minden tőle telhetőt meg fog tenni annak érdekében, hogy elérje a személyzet lehetőleg teljes körű átoltottságát.

A Lufthansa a személyzet lehetőleg teljes körű átoltottságát szeretné elérni

Fotó: Lufthansa

A Lufthansának egyelőre két olyan desztinációja van, amelyet csak beoltott személyzettel repülhet: Hongkong és Baku. Az ezekbe szolgálatot teljesítő munkatársaknak a szóvivő szavai szerint „előre kötelezniük kell magukat arra, hogy teljesítik a szükséges beutazási feltételeket”.

Annyi pilótája és légiutas-kísérője bőven van a légitársaságnak, hogy ezt a két útvonalat teljesíteni tudja – nyilatkozta a lapnak Stefan Schwerthelm, a német légiutas-kísérők szakszervezete, az Ufo szóvivője, aki gyakorlatiasan közelíti meg a problémát. Szerinte ha bővül azoknak az úti céloknak a köre, amelyek oltási igazolást kérnek a légitársaság személyzetétől, akkor a munkatársak – akik pénzt akarnak keresni, és általában preferenciáik is vannak egy-egy desztináció iránt – a saját jól felfogott érdekükben maguk fogják rendezni a helyzetet.

Bennfentesek szerint a Lufthansa személyzetének túlnyomó része készen állna arra, hogy közölje az oltottsági státuszát a munkaadóval. Azonban olyanok is vannak, akik ezt élesen elutasítják.

Két másik tekintetben mindenesetre egyértelmű az álláspont a légitársaságnál: a kora őszi időszakban sem az utasok, sem a földi személyzet számára nem fogják előírni a kötelező oltásigazolást.