A román kormányhoz fordult hitelért a Blue Air

Forrás: MTI

 2020. április 07. 19:16

Lapértesülések szerint a román kormánytól kért 42-45 millió euró értékű kedvezményes hitelt a román magántulajdonban levő Blue Air diszkont-légitársaság, hogy átvészelje a koronavírus-járvány okozta bevételkiesést.

A Hotnews.ro hírportál a diszkont-légitársaságtól származó értesülésekre hivatkozva úgy tudja, hogy az államnak évente 100 millió lej (20,6 millió euró) adót fizető vállalat kedvezményes feltételek mellett kéri a hitelt, amelyet visszafizetnek, ha újraindul a légiközlekedés.

A Blue Air már március 17-én felfüggesztette valamennyi menetrend szerinti járatát azt követően, hogy a román hatóságok elrendelték a rendkívüli állapotot. A légitársaság ezután csak charterjáratokat üzemeltetett, és részt vett a világ különböző pontjain rekedt román állampolgárok hazaszállításában. Márciusban a vállalat alkalmazottainak már csak 30 százaléka dolgozott aktívan. Jelenleg a vállalat mintegy 1500 dolgozójának több mint 90 százaléka kényszerszabadságon van.

A társaság három hete függesztette fel menetrend szerinti járatait

Fotó: Blue Air, FB

A Blue Air Románia második legnagyobb légitársasága, 2018-ban 5 millió utast szállított. Az első helyen a Wizz Air áll 8,3 millió utassal, a harmadik a román állami Tarom, amely 2,7 millió utast szolgált ki.