1700 szeptemberi és októberi járatát függesztette fel a SAS

Forrás: turizmus.com

 2022. augusztus 22. 16:46

A Scandinavian Airlines közölte, hogy a szeptemberre és októberre tervezett járatok mintegy négy százalékát, összesen 1700 járatot töröltek a júliusi 15 napos pilótasztrájk miatt. A légitársaság szerint az érintett utasokat már tájékoztatták, és átfoglalták őket más járatokra.

A Reuters szerint a SAS szóvivője közölte, hogy a légitársaságnak a sztrájk hatásai, a repülőgépek késései és egyéb tényezők miatt kellett törölnie ezeket a járatokat. A szóvivő elmondta: a járattörlések ellenére nem tapasztalják, hogy a kereslet alacsonyabb lenne.

A pilóták sztrájkja július 4-én kezdődött és július 19-én, a Scandinavian Airlines és a szakszervezetek megállapodásával ért véget. Akkor a vezetőség azt nyilatkozta, hogy a légitársaság túlélési esélyeit veszélyeztette a sztrájk, amely miatt már nyáron több száz járatot kellett törölni.

sas_123rf

A SAS szeptemberben és októberben 1700 járatát törölte, ez az összes járat nagyjából 4 százaléka

Fotó: 123rf.com

A SAS svéd, dán és norvég pilótáinak többsége által támogatott sztrájk naponta 9,5-12,5 millió dollárjába került a cégnek, elmaradt bevételek és többletköltségek formájában. A SAS, amelynek legnagyobb tulajdonosai Svédország és Dánia, mintegy 3700 járatot állított le a bénító sztrájk idején, amely a vezetés szerint kétségessé tette a légitársaság jövőjét.

Ezért a légitársaság júliusban csődöt is jelentett, miután a járatok többsége nem tudott elindulni, ez pedig tovább súlyosbította az utazási káoszt, amely a nyári szezon csúcspontján Európát sújtotta.