Elsőként a Singapore Airlines teszteli élesben a IATA vakcinaútlevelét

Forrás: turizmus.com

 2021. március 08. 16:27

A Singapore Airlines első légitársaságként a világon élesben is beveti majd a Nemzetközi Légi Közlekedési Szövetség (IATA) digitális egészségügyi ellenőrzésre kifejlesztett Travel Pass mobilalkalmazását.

Az első járatok, ahol az utasok a IATA Travel Pass használatával utazhatnak, Szingapúrból indulnak majd Londonba, március 15–28. között.

Ezzel a Singapore Airlines a digitális egészségellenőrzési tesztfolyamatának második szakaszába lép, amely az IATA Travel Pass keretrendszeren alapul.

iata travel_pass

A Singarore Airlines utasai tesztelhetik elsőként élőben a IATA Travel Passt

Fotó: IATA

Az Apple iOS operációs rendszerén futó mobiltelefonnal rendelkező utasokat felkérik majd, hogy töltsék le az IATA Travel Pass alkalmazást, és hozzanak létre egy digitális azonosítót, amely tartalmazza a profilfotójukat és az útlevelük adatait. Az alkalmazásban ezenkívül akár a repülési adataikat is tárolhatják majd.

Ezt követően a IATA Travel Pass tesztelésében részt vevő hét szingapúri klinika egyikében lefoglalhatják indulás előtti COVID-19 tesztjüket egy külön erre a célra létrehozott online platformon keresztül. A klinikán az alkalmazás által generált digitális azonosítóval és repülési információikkal regisztrálhatják magukat.Később az utasok közvetlenül az alkalmazáson keresztül megtekinthetik elkészült vizsgálati eredményeiket, valamint a repülésre kapott engedélyük állapotát. Ehhez az IATA Timatic nyilvántartása biztosítja a háttérinformációkat a különböző országokban elvárt COVID-19 tesztekről és a belépési követelményekről.

Az utasoknak a járat indulása előtt meg kell mutatniuk megerősített repülési státuszukat az alkalmazásban a Changi repülőtér személyzetének. A jelenlegi szabályozási követelményeknek megfelelően azonban az alkalmazás mellett még szükség van az egészségügyi bizonyítványuk fizikai másolatára is, amelyet a klinika állít ki.

Az egészségügyi adatok hitelesítésének egyetlen alkalmazásba történő összevonásával a résztvevők gyorsabb és zökkenőmentes bejelentkezési folyamatra számíthatnak. A résztvevők teljes mértékben ellenőrizhetik személyes adataik megosztását, mivel az adatokat a mobiltelefonok tárolják és nem egy központi adatbázis. Ez kritikus pontja a IATA Travel Pass használatának, tekintettel az egészségügyi adatok rendkívül érzékeny jellegére.

Ha a tesztfolyamat második fázisa is sikeres lesz, 2021 közepétől megkezdődik a teljes egészségi állapot-ellenőrzési folyamat integrálása a SingaporeAir mobilalkalmazásba, ismét a IATA Travel Pass keretrendszerének felhasználásával – tudatta a légitársaság közleményében.