Heteken belül bevetésre kész az IATA Travel Pass

Szerző: Kaszás Fanni

Forrás: turizmus.com

 2021. február 23. 16:18

A Nemzetközi Légiközlekedési Szövetség (IATA) azt várja, hogy heteken belül elkészülhet és használható lesz a szervezet „digitális útlevele”, egy olyan okostelefonos alkalmazás, amely segíti a felhasználókat utazásaik során a járvány idején és tárolja a teszteredményeiket és oltási igazolásaikat.

A jelenleg a kidolgozás végső fázisában levő IATA Travel Pass nevű digitális egészségügyi igazolási megoldást a tervek szerint a világ legnagyobb légitársaságainak egy része akár már márciustól használhatja. Az alkalmazás ellenőrzi, hogy az utas rendelkezik-e az országba való belépéshez szükséges COVID-19 tesztekkel, illetve oltással, de azt is látja, hogy a hatóság által jóváhagyott helyszín adminisztrálta-e őket.

Az applikációnak köszönhetően az utazók ezen kívül naprakészen tájékozódhatnak a beutazási szabályokról, illetve a célországokban előírt tesztelési és oltással kapcsolatos előírásokról, továbbá digitálisan tárolhatják úti dokumentumaikat egy helyen, kényelmesebbé és gyorsabbá téve ezzel az utazást.

Az ipari testület szerint a bérlet elengedhetetlen a légi utazások újranyitásához, mivel sok országban továbbra is szigorú korlátozások vagy akár kéthetes karantén van érvényben.

iata travel_pass

A Singapore Airlines, az Emirates, az Etihad, és az Air New Zealand elsők között próbálták ki a digitális megoldást

Fotó: IATA

Vinoop Goel, az IATA repülőterekért és külkapcsolatokért felelős regionális igazgatója szerint a különféle vakcinaútlevelekkel és az oltásokat, teszteket ellenőrző alkalmazásokkal kapcsolatban „a kulcskérdés a bizalom. Az utasoknak biztosnak kell lenniük abban, hogy az általuk elvégzett tesztek pontosak és lehetővé teszik számukra, hogy belépjenek az országba. Emellett pedig a kormányoknak is meg kell bízniuk abban, hogy az utasok által bemutatott tesztek pontosak és megfelelnek saját feltételeiknek.” Az IATA szerint, mivel a Travel Pass „moduláris” módon lett megtervezve, így képes együttműködni más digitális megoldásokkal is, amelyeket jelenleg is tesztelnek a világ minden táján. A digitális útlevél IOS és Android platformokon érhető el, és várhatóan ingyenes lesz az utasok számára, írja a BBC.

Kik használják már?

A hírek szerint a Singapore Airlines volt az első légitársaság, amely decemberben megkezdte a Travel Pass tesztelését. Később az Emirates, az Etihad, és az Air New Zealand is csatlakozott, hogy az IATA-val partnerségben az elsők között próbálják ki a digitális megoldást. Az IATA jelenleg is tárgyal az ázsiai-csendes-óceáni térség legtöbb légitársaságával a digitális útlevél kapcsán és a tesztüzemekből sokat tanulnak. Goel elmondása szerint a Travel Passt márciusban élesíthetik is: „A terveink szerint heteken belül egy teljesen működő rendszerrel indulunk.”

 

Papíralapú dokumentumok vagy applikáció?

Az alkalmazáshoz legközelebb álló papír az úgynevezett sárga oltási könyv, az Egészségügyi Világszervezet dokumentuma, amely megerősíti, hogy egy utast beoltottak-e bizonyos betegségek ellen. Számos afrikai, ázsiai vagy dél-amerikai ország egészségügyi hatósága az országba való beléptetés feltételeként kötelezően előírja bizonyos – például a sárgaláz elleni – oltások meglétét igazoló nemzetközi dokumentumokat. Ez a végtelenül egyszerű, papíralapon működő rendszer évtizedek óta hatékonyan akadályozza meg a jól ismert trópusi fertőző betegségek nemzetközi terjedését.

Az IATA szerint azonban a papír alapú dokumentumok esetében túl nagy a csalás kockázata. Az Europol nemrégiben elárulta, hogy Franciaországban egy hamisító csoport negatív vizsgálati eredményeket adott el a Charles de Gaulle repülőtér utasainak, illetve az Egyesült Királyságban is elfogtak már csalókat, akik hamis eredményeket és oltási papírokat értékesítettek.

De a hírek szerint nemcsak Európában, hanem a világ számos részén megjelentek a csalók: a malajziai rendőrség a közelmúltban hat pakisztáni férfit is letartóztatott, akiket negatív eredmények hamisításával gyanúsítanak. Goel szerit az IATA Travel Pass erre is megoldást kínálna, a digitális megoldással ugyanis szerintük a hamisítás is nehezebb lenne.

Egyes kormányok azonban továbbra is ragaszkodnak a papíron történő dokumentációhoz, amely sokáig akadályt jelentett az IATA-alkalmazás bevezetésének. Dél-Koreában például papír alapú igazolásra van szükség, ezért az ottani kormánnyal azon dolgozik az IATA, hogy elfogadtassák a digitális tanúsítványokat is.

 

A karantén nélküli utazás feltétele lehet

A légi közlekedési szektor reményei szerint ebben az évben már lehetőség lesz karantén kötelezettség nélkül utazni, de az IATA véleménye, hogy ez még az applikáció segítségével is lassú folyamat lesz.

A COVID-19 katasztrofális hatással volt a légi közlekedésre, az IATA adatai szerint a kereslet 2020-ban közel 70 százalékkal zuhant 2019-hez képest. Az ipar 2021-ben fellendülést remél, de valószínűtlen, hogy az oltások szélesebb körű terjedése azonnal megoldja majd a problémát, az IATA úgy véli, ehhez a Travel Passra is szükség van.

A nyájimmunitás, az átoltottság elérése ugyanis túl sok időt vesz igénybe. Conrad Clifford, a testület ázsiai-csendes-óceáni térségért felelős regionális alelnöke szerint:

„Legalább 12 és 24 hónap közötti időszakkal kell számolni, és ez nagyban függ az oltások globális elérhetőségétől is. Tehát addig is, a tesztelés és az oltás kombinációját tekintjük hosszú távú megoldásnak a határok újbóli megnyitására.”

Ehhez pedig elengedhetetlen egy mindent egy helyen, digitálisan tároló alkalmazás, amelyből a teszteredmények, az oltási igazolások és az utazással kapcsolatos információk, dokumentumok is elérhetőek.