Korlátozzák a nagyobb ókori görög műemlékek látogatószámát

Forrás: turizmus.com

 2023. szeptember 07. 13:12

Jövő áprilistól az összes nagyobb régészeti lelőhelyre látogatói létszámkorlátozást vezet be Görögország.

Mostantól naponta legfeljebb húszezer ember keresheti fel Görögország leglátogatottabb műemlékét, az UNESCO Világörökség részét képező athéni Akropoliszt. A görög kormányzat a 2500 éves épületegyüttes megóvásával, valamint a látogatói élmény javításával magyarázta a döntést – írja a portfolio.hu.

Lina Mendoni kulturális miniszter elmondta: a szeptember 4-én bevezetett intézkedés próbajellegű, egyelőre csak az Akropoliszra vonatkozik, de a kormány jövő év április 1-jétől valamennyi nagyobb görög régészeti lelőhelyre kiterjeszti a szabályozást.

Az athéni Akropoliszt legfeljebb húszezren tekinthetik meg naponta

Fotó: 123rf.com

A görög kormány augusztusban fogadta el a látogatói létszám korlátozásáról és az idősávok kialakításáról szóló előterjesztést. A szabályozás alapján a látogatók kötelesek megváltani előzetesen a belépőjegyet a kormányzat által kifejlesztett alkalmazáson, amely lehetőséget biztosít a megfelelő idősáv kiválasztására a jegy megvásárlása után közvetlenül.

Mint azt korábban megírtuk, a műemlékegyüttesnél eddig naponta általában 23 ezer ember szorongott, ráadásul a nagy csoportok többnyire egyszerre, délelőtt ejtették meg a látogatást. A szervezett túrák keretében vagy tengerjáró hajókkal érkezők – akik a napi látogatószám 50 százalékát teszik ki – átlagosan 45 percet töltenek el a helyszínen.