Kerékpárúttal kötötték össze Tarcalt és Tokajt

Forrás: MTI

 2023. június 29. 12:40

Átadták a Tokaj kör kerékpáros útvonal Tarcal és Tokaj közötti szakaszát, a teljes beruházás mintegy 19 kilométeren, több mint 2,5 milliárd forint uniós és hazai forrásból valósul meg, tovább növelve a térség turisztikai vonzerejét és látogatottságát.

Nagy Bálint, az Építési és Közlekedési Minisztérium közlekedésért felelős államtitkára elmondta:  2017 óta 340 kilométer új kerékpárút épült, és további több mint 85 kilométer újult meg Magyarországon. Mindezen túl közel 600 kilométer kerékpárút megépítése van előkészítés alatt.

A most átadott két kerékpárút-szakasz csaknem 8 kilométer hosszú, amely a környéken naponta kerékpárral ingázóknak és az ide érkező vendégeknek egyaránt biztonságosabb közlekedést tesz lehetővé.

Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára az eseményen arról beszélt: a 27 település alkotta Tokaj-hegyalja a világörökség részeként az egész magyarság számára emblematikus hely, amelyre a kormány kiemelt turisztikai térségként tekint, méltán tűzve ki azt a célt, hogy ez a táj legyen Magyarország harmadik legnépszerűbb turisztikai célpontja a Balaton és Budapest után.

A Tarcal és Tokaj közötti kerékpáros útvonal csaknem 8 kilométer hosszú

Fotó: MTI / Vajda János

 

Az elmúlt időszakban már jelentős fejlesztések valósultak meg, gazdagodott a környék szálláshely-kínálata, és kétszer kétsávos lett a 37-es főút Szerencsig. Ezeket egészítik ki azok a kerékpárút-fejlesztések, amelyek szintén hozzájárulnak a térség turisztikai látványosságainak élményszerű és biztonságos megközelítéséhez.

Hozzátette: a helyi és környékbeli beruházások célterülete a vízi turizmus és a kultúra is, amelyek vonzereje Tokaj megújuló főterével együtt a vendégéjszakák növeléséhez is hozzájárul a térségben.

A most átadott Tarcal és Tokaj közötti, valamint Tokaj belterületén kiépült kerékpárút-szakasz mellett várhatóan a nyár folyamán elkészül a Tokajt Bodrogkeresztúrral összekötő, majd a Tarcal és Mád közötti rész is. Így Nyíregyházától Szerencsig a Kopasz-hegy körültekerését is lehetővé tevő infrastruktúra valósul meg.